Menu Close

2024-es félévi összegzés

Eltelt fél év 2024-ből, s ha a blogon nem is látszódott annyira, azért még mindig rendesen olvasgatok. Ha a statisztikáimat nézzük egyértelmű, mennyire jól állok olvasás terén. Elvégre a GoodReads szerint 2 könyvvel vagyok előbbre az éves tervemben (32/60), sőt már a Várólista csökkentésből is a 9. kötetet kezdtem el. De csak a kötelezőkről írtam az Olvasónaplón, bár néhány kötetről beszámoltam a Popkult, csajok satöbbi-ben is, azért ilyenkor mindig jól jön ez az irányított kérdéssor, amit már 2017 óta használok. (Lánykori nevén, amit vehemensen utálok: Mid-Year Freak Out book tag)


1. A legjobb 2024-es olvasmányod.

Ahogy az értékelésben is írtam, Lehane ebben az utolsó(?) regényében nagyon emlékezetes karaktert és erős gyomrosokat hozott.

2. A legjobb folytatás, amit 2024-ben olvastál.

Azt hiszem nem meglepő, hogy még mindig Robin Stevens az, aki konstans szállítja Wells és Wong kiváló kalandjait. Amíg a sorozat kiadása be nem fejeződik magyarul szerintem bérelt helye lesz itt. (szoros második természetesen Loki 🙂

3. Friss megjelenés, amit még nem olvastál, de szeretnél.

Shannon Chakraborty-ról bár sok jót hallottam, még nem olvastam, viszont a könyvről nagyon sok jót hallottam, ráadásul középkorú nyugdíjas kalózkisasszony a főszereplője, amit egész közelállónak érzek magamhoz 🙂 Illetve ilyenkor nyáron van igazán kedvem/alkalmam féltéglákat olvasni.

4. Legjobban várt friss megjelenés az év második felére.

Kaliane Bradley időutazós regénye az elmúlt hetekben nagyot ment angolszász nyelvterületen izgalmas koncepció, elsőkönyves író és nem is gondoltam, hogy ilyen hamar jön magyarul is, de a General Press szeptemberre ígéri a megjelenést.

5. Legnagyobb csalódás

Igazából a történelmi része a regénynek ami a megszállás alatti Párizsban játszódott nagyon jó volt, de a modern oldal felesleges és sablonos volt.

6. Legnagyobb meglepetés

A Várólista csökkentésbe került két Taylor Jenkins Reid is és a Malibu Rising-ot nagyon kedveltem, karakterábrázolása, felépítése, tempója és az ahogy magával ragadott a jobb Nora Robertsekre emlékeztetett. Lehet az is hozzájárult ehhez, hogy ezt a regényt is Julia Whelan olvasta fel, akitől több Norát is hallgattam már.

7. Kedvenc új szerző (debütáló vagy számodra új)

Úgy tűnik, hogy T. Kingfisher nagyon sokoldalú szerző. Nekem ez a horrornak beállított, de igazán csak felnőtt tündérmese feldolgozása (na jó, az eleje kicsit durván indul) nagyon kellemes élmény volt. Izgalmas egyáltalán nem sablonos történet, szereplők és humor jellemezte a kötetet. Szerintem fogok még olvasni tőle.

8. Legújabb könyves szerelem

Rájöttem, hogy mint nagy podcast hallgatónak nekem mostanában a non-fiction írások is főleg hangoskönyv formátumban jönnek be, mert olyan, mintha a kedvenc rádióműsoromat hallgatnám.

9. Legújabb kedvenc karakter

Igazából megint egy egész csapat hölgyet tudok ide sorolni: a Lilaakác Szövetség Kalózhölgyeit, akik India Holton bájos regényében szerepelnek, ahol mágiával a kalózkisasszonyok már gyerekkorban megtanulják hogyan kell elegánsan teázni és teáskanállal gyilkolni. Épp elkezdtem a második kötetet is (szintén várólistás) amiben meg a velük párhuzamos boszorkányszövetség tagjai játszanak főszerepet.

10. Egy könyv, amin sírtál.

Már az elején olyan gyomrost adott amitől egyszerűen elakadt a lélegzetem, de tényleg és közben is párszor meghatódtam, annyira csodásan fogalmazott meg benne egy csomó mindent Nora, hogy megint csak megemeltem a kalapomat előtte.

11. Egy könyv, ami boldoggá tett.

Áradoztam erről a podcastban, hogy mennyire izgalmas és érdekes volt a koncepció és közben milyen jól volt megírva az alternatít történelem amelyben tömegesen elsárkányosodtak azok a nők akik elégedetlenek voltak a helyzetükkel vagy éppen többet akartak. Sok mindennek a prabolája a kötet és a pozitív kicsengése, az ami igazán boldoggá tett.

12. Kedvenc filmes adaptáció, amit idén láttál.

Nem olvastam az eredeti kötetet de ez egy annyira szép történet és film volt, biztos vagyok benne, hogy az eredeti is csodás lehet. (Amíg nem láttam a Spoiler Alert-et, az American Fiction-t mondtam volna erre a kérdésre, ahol szintén az eredeti regényt nem ismerem, de a feldolgozás zseniális lett)

13. Kedvenc értékelés, amit idén írtál.

Ez szerintem nem lehet kérdés, hiszen már tavaly óta imádtam Curtis Sittenfeld: Vicces-romantikus regényét 🙂

14. A legszebb könyv, amit idén vásároltál (vagy kaptál).

Az elmúlt pár évben a BBC Ghosts című sorozata lett az egyik komfort filmem, s igen, nekem még mindig jobban tetszik, mint az amerikai változat, bár határozottan értékelem amit ott műveltek az alapkoncepcióval (vajon milyen lehet a legújabb, német változat és lehetne-e magyart is csinálni pl. lenne benne kuruc, labanc, kun, török és máig harcoló német/szovjet alakulat). Ez az igényes, képekkel teli kötet mindenféle háttérsztorit tartalmaz a karakterekkel és persze a filmezéssel kapcsolatban is.
15. Melyik könyveket szeretnéd elolvasni az év végéig?

16. Kiket jelölsz?
Ezt még mindig kihagyom, ha valaki szintén kitölti és hivatkozik rám, beírom ide, mint mindig 🙂
Dóri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *