Menu Close

Louie Stowell: Egy ​világuralomra törő isten naplója

Az elmúlt évek egyik kedvenc ifjúsági sorozata lett nálam Louie Stowell Loki történetei, amelyben a bajkeverő asgardit a földre száműzték, hogy próbáljon megjavulni. Csakhogy a száműzetés mellett egy 12 éves fiú testében kell élnie, iskolába járnia, mellette más földivé változtatott istenek is vannak, például Thor mint a testvére szüleiként és egyben felügyelőként ott van Heimdall meg Hyrrokkin. A fejlődését egy varázsnapló tartja számon Odin megbízásából, s itt kell dokumentálni a történeteket meg gyűjteni a Loki Erény Pontokat (azaz LEP-eket). S mivel Loki ugye 12 éves, a naplózása elég színes, tele van firkákkal, rajzokkal néhol szöveggel de gyakran képregénypanelekkel. Miután már rajongtam az első meg a második kötetért, nem volt kérdés, hogy a harmadik részt is el fogom olvasni.

Lokinak tehát még mindig ugyanaz a feladata: javuljon meg és ez bizony nem megy egyik napról a másikra, függetlenül attól, hogy már sokat fejlődött azért még mindig tele van a feje a régi elképzeléseivel arról, hogy mi az ami jár neki. Már kezdte valamennyire megszokni az otthoni felállást, s szinte családként tekint valóban kirendelt felügyelőire, amikor változás következik be: Heimdall és Hyrrokkin nyaralni mennek (ez is egy olyan földi szokás, amit az istenek meg akarnak tapasztalni), s természetesen a 12 éves fiúkat nem lehet felügyelet nélkül hagyni, úgyhogy megérkezik Balder, akit mindenki imád, s aki amúgy Thor igazi bátyja és aki nem hiszi, hogy Loki meg tud javulni. Ez viszont arra sarkallja főhősünket, hogy még inkább próbáljon jobb lenni, mint a villámok istene, hogy az iskolában is ő legyen a sztár. S kiváló alkalom kínálkozik erre: színdarab készül, s Loki fejébe veszi, hogy ő lesz a főszereplő, a hős és ezzel kivívja majd társai imádatát. Csakhogy semmi se alakul úgy, mint ő elképzeli, ráadásul egy különleges varázstárgy is a kezébe kerül, ami mintha kitalálná a gondolatait és segítené abban, hogy elérje azt, hogy népszerű legyen. Csakhogy amint barátja, Valerie is rámutat, a rajongók és imádók hada nem feltétlenül ér fel az igaz barátokkal. Azonban Loki már egyre mélyebbre süllyed és szinte megszállottja lesz annak, hogy mindenki szeresse őt… vagy talán már nem is saját akaratából cselekszik? A lelkiismeretének a hangja is mintha megváltozott volna és feddés helyett inkább egy jóval vészjóslóbb vél felé irányítja …

Louie Stowell most az északi mitológiák mellett roppant furfangosan egy kevés Gyűrűk urát is kever a történetbe, s talán kicsit komorabbá is válik éppen ezért a történet. Loki teljesen kivetkőzik magából és egyre furábban viselkedik és ez nagyon jól tükröződik a naplóban és a rajzokon is. Ó persze még mindig bőven van humorforrás, elvégre a 12 éves istenek fiúk és az altesti poénokért nem kell a szomszédba menniük, meg továbbra is vannak „cédulák” a kötetben, amelyek elmagyarázzák az asgardiak őszinte véleményét néhány mitgardi szokásról. Heimdallék nyaralása és a hozzájuk kapcsolódó megfigyelések igazán találóak. Na meg Loki viselkedése a családi üzenőcsoportban is jópofa (állandóan megsértődik és kilép, de valaki azonnal visszarakja). De természetesen azért van mélyebb mondanivalója is a kötetnek, pont arról, hogy a népszerűség nem feltétlenül tesz jót az egyénnek és sokkal fontosabbak a barátok meg a család, mint a rövid életű hírnév kergetése.

Lokinak, tehát le kell győznie saját magát és megtalálni a helyes utat, s természetesen a könyv végére megint ott van, hogy tanult valamit és átértékeli a viselkedését, viszont még mindig maradnia kell a Földön. A sorozat negyedik része (piros színű lesz) ősszel jelenik meg angolul, s azt olvastam, hogy Louie Stowellnek rengeteg ötlete van még tartalékban, úgyhogy nem tervezi még egy jó darabig befejezni a büntibe küldött isten kalandjait. S én ezt nagyon támogatom.

Blogturné

Tartsatok velünk az Egy világuralomra törő isten naplója blogturnén, ahol folytatódnak a kamasztestbe zárt Loki és fivére, Thor kalandjai. Lokinak még mindig sok jót kéne tennie ahhoz, hogy igazán megjavultnak nyilvánítsák, s folyton kísértésbe esik, hogy vajon megéri-e a helyes úton járni. Tartsatok bloggereinkkel, a turnén mely során Louie Stowell gazdagon illusztrált kötetéből egy példányt meg is nyerhettek a Manó Könyvek kiadónak köszönhetően!

Fülszöveg

Amikor Heimdall és Hyrrokkin magukra hagyják „gyerekeiket”, hogy elmehessenek nyaralni, Odin elküldi hozzájuk Baldurt – Thor féltestvérét –, hogy felügyelje őket. Baldur az az isten, akit azért teremtettek, hogy Lokit rossz fényben tüntesse fel.
Miközben Baldur és Thor közelebb kerülnek egymáshoz, Loki próbálkozásai, hogy elhitesse mindenkivel, hogy megjavult, egyre elkeseredettebbnek tűnnek. Miután a főgonosz szerepét kapja az iskolai darabban, elgondolkodik: van-e egyáltalán értelme jónak lenni, ha már mindenki olyan biztos abban, hogy ő nem tud változni.
Aztán egyszer csak talál egy elég… szokatlan gyűrűt a jelmezek és kellékek között. Egy gyűrűt, ami amellett, hogy gyanúsan hasonlít Andvari elátkozott gyűrűjére, még ígéreteket is tesz Lokinak, cserébe, ha ő megvalósítja a legmélyebb, legsötétebb vágyait…
Kiadó: Manó Könyvek
Terjedelem: 238 oldal
ISBN: 9789635844715
Fordította: Iglódi Brúnó Boldizsár
Megrendelés

Nyereményjáték

Nem csak Loki vezet naplót, ami teli van rajzokkal, hanem ez egy igen népszerű műfaj az ifjúsági regények között. Bloggereinkbnél egy-egy ilyen rajzos naplóregény fülszövegét találjátok. A Rafflecopter dobozába Írjátok be a könyvsorozatok szerzőjének nevét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

Feladványom

“Dönteni nem könnyű. Különösen akkor, ha Anya épp a fejébe vette, hogy megszabadul a kacatoktól. Hiszen Tom szobájában csupa kincs és fontos holmi van! Végül azért csak tele lesz pár doboz a felesleges cuccal, amit Tom és szülei a zsibvásáron próbálnak eladni. De mért menne minden könnyen, ha döcögősen is mehet?”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

04.16 Spirit Bliss Sárga könyves út
04.18 Könyv és Más
04.20 Olvasónapló

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *