Menu Close

A.M. Howell: A száz óra háza

A.M Howellnek a Száz óra háza című ifjúsági regénye a harmadik ami magyarul is megjelent, s mivel az előző kettőt (Az elveszett titkok kertje és A titkos csillagvizsgáló ) is nagyon kedveltem, nem volt kétséges, hogy ezt is elolvasom. Szerettem a szerző 20. század első évtizedeibe helyezett történeteit, amelyek titokzatosnak és misztikusnak tűnnek, de közben mindenre van racionális magyarázat, s a gyerekszereplők szempontjai a maguk tökéletlenségében játszák a központi szerepet. Igazából ennél a regénynél is hasonlók a panelek, de a sztori meg a karakterek miatt mindenképp frissnek és újnak hat.

Főhősnőnk Helena édesapja órásmester és egy különleges állásajánlatot kapott: egy szenvedélyes órabolond gyűjteményére kell vigyáznia és megakadályozni, hogy akárcsak egyetlen műszer is megálljon. A félárva kislány Londonból Cambridge-be utazik és beköltöznek a nagy házba, ahol minden helységben különböző időmérő eszközök vannak. A munkaszerződés, ami egy évre szól azonban, mint Helena megtudja igen kemény: ha édesapja hibázik és akár egy óra is megáll, mindenét elveszítheti. A kislány úgy érzi, hogy mivel apukája még mindig mélyen gyászolja alig egy éve meghalt feleségét, neki kell vigyázni arra, nehogy még több veszteség érje őket. Ráadásul az órákkal zsúfolt ház tele van egyéb titkokkal is. Munkaadójuk Mr. Westcott nagyon furán viselkedik, a nővére aki próbál segíteni neki, ritkán tartózkodik a házban, amit egyetlen alkalmazott, Stanlye lát el, aki nemcsak komornyik, de szakács és házitanító is egyben. A szerződés kiköti, hogy nem szabad kérdezősködni a furcsaságok iránt, de hát Helena mindenképp ki akarja deríteni mi folyik itt, főleg miután megtudja, kicsoda a mindenes tanítványa.

A regény az Edward korabeli Angliában játszódik, 1905-ben, amikor a világot izgalmas felfedezések, mint például a repülés lehetősége tartja lázban. Ráadásul a ház, ahova főhősünk költözik szinte szomszédos Cambridge híres egyetemével, s többször is látja, amint nem csak fiúk de fiatal lányok is egyetemi előadásokra sietnek. A regényben komoly szerepet kap a tudomány s a nők jogainak gyarapodása is, úgyhogy egy kicsit talán mondhatjuk, van feminista szempont is a regényben. A fő motívum azonban még így is az, hogy az emberek mennyire másként reagálnak egy szeretett személy elvesztésére.

Helena is gyászolja az édesanyját, akinek emlékére tartja magánál Orbitot a papagájt, bármennyi gondot is tud okozni a madár, de mégis tisztábban tud gondolkodni, mint az édesapja aki abszolút a munkájába menekül és az órákon kívül szinte semmi se érdekli. De még Mr. Westcott viselkedésére is magyarázatot ad, hogy hatalmas veszteség érte, s viselkedése emiatt változott meg. Helena szerencsére barátokra is talál a házban, illetve amikor kinyomozza, hogy ki volt korábban az órásmester és mi is történt vele, újabb segítőkre lel. A kislány tehát a saját kezébe veszi a dolgokat és igyekszik utána járni mindennek, s ahogy felgöngyölíti a rejtélyt és megfejti a múltbéli összefüggéseket, még engem is ért meglepetés pár fordulatot olvasva, úgyhogy egyáltalán nem sablonos titkokkal van itt dolga hősnőnknek.

A.M. Howell ismét csak finoman de határozottan nyúl kényes témákhoz: családi tragédiákhoz, veszteséghez és még a mentális labilitáshoz is. Rávilágít, hogy a veszteség elfogadása egy fejezet lezárást jelenti, s megadja a lehetőséget a továbblépésre. Ugyanakkor azt is megmutatja, hogy bármennyire lehet nemes egy cél, amit el szeretnénk érni, mégis vannak bizonyos erkölcsi határok, amiket nem szabad áthágni, tehát nem minden áron nekünk kell győzedelmeskedni.

Érdekes és tényleg izgalmas regény a Száz óra háza, amelynek alaphelyzete talán furának hangzik, de pont ez kell ahhoz, hogy magába szippantson a rejtély.


Blogturné

A.M.Howell neve nem ismeretlen a magyar olvasóknak, hiszen már két könyve is megjelent magyarul a Manó Könyveknél. Az írónő most is egy különleges ifjúsági történetet álmodott meg, aminek főszereplője egy talpraesett lány, egy csacsogó papagáj és egy misztikus régi ház, ami órákkal van megtöltve. Tarts velünk és a Blogturné három bloggerével és ismerd meg a misztikus házat, ami ketyegő órákkal van megtöltve, és ahol Helena és órásmester édesapja feladata, hogy egyetlen egy óra se álljon meg.

Fülszöveg

1905. június
Helena élete egyik pillanatról a másikra a feje tetejére áll, amikor váratlanul Cambridge-be, a híres egyetemvárosba költöznek, mert az édesapja óraművesnek szegődött egy különös, ám nagyon gazdag ember hátborzongató házában. Egy házban, ahol az órák uralkodnak. És egyiknek sem szabad megállnia… soha.
Egy talpraesett gyerekcsapat, egy beszélő papagáj, lenyűgöző találmányok, és egy titok, amely három család életét is tönkreteheti.

Manó Könyvek, Budapest, 2024
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635844845 · Fordította: Cséplő Noémi
Megrendelés

Nyereményjáték

Tik-tak, tik-tak. A mostani Rafflecopter játék a különleges órák körül forog. A száz óra háza című regényben sok különleges óra szerepet kap, hiszen Helena és édesapja Mr. Westcott a szenvedélyes óragyűjtő házába költözik, ahol segítenek a férfi összegyűjtött óráit felügyelni, hogy azok ne álljanak meg. A turné játékában mindhárom állomáson látni fogtok egy különleges órát, és egy kis leírást hozzá. A te feladatod az lesz, hogy megírd, hogy pontosan ki viselte az órát.

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

Feladványom

Ezzel az órával a bal csuklóján lépett a Holdra másodikként a legendás űrhajós. Visszatérte után minden felszerelését eladta a Smithsonian múzeumnak, de ez az óra nem került oda. Lehet a Holdon ketyeg tovább ez a különleges Omega Speedmaster. Ki viselte?

a Rafflecopter giveaway

Turné állomásai

06.27. Zakkant olvas
06.29. Olvasónapló
07.01. Könyv és más

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *