Menu Close

Kat Ailes: Gondterhes nyomozók

Kat Ailes bemutatkozó regénye azért érdekelt, mert egyrészt cozy mystery, angliai vidékről másrészt meg stílusában Finlay Donovan sorozathoz hasonlítgatták, úgyhogy két ponton is olyasminek ígérkezett ami nekem bejön. S valóban, ahogy vártam, igencsak kellemesen szórakoztam.

Alice és párja Joe első gyermeküket várják és úgy döntenek, hogy gyermeket vállalni és nevelni sokkal kellemesebb meg olcsóbb vidéken, mint Londonba, úgyhogy elköltöznek egy faluba Cotsworth-ba. Penton valóban festői környezetben helyezkedik el, van hippi közösség meg Nők Belső Istennőjének temploma és a szülés-előkészítő tanfolyam egy ezoterikus bolt fölött helyezkedik el, de legalább kiderül, hogy Alice nem az egyedüli kismama a környéken. Úgy gondolja, hogy a tanfolyamra járó leendő anyukákkal majd szép lassan jól összebarátkozik, csakhogy már a második alkalommal felgyorsulnak az események. Az egyik sorstársnak megindul a szülése és míg mindenki igyekszik kivenni a részét a kavarodásból, mire megérkeznek a mentők nemcsak egy újszülöttet, hanem egy halottat is találnak: a bolt tulajdonosát. Természetesen akik jelen voltak a szülésen (anya és apa jelöltek, meg a tanfolyam vezetője) mind gyanúsak, a nyomozást vezető detektív még az újdonsült anyukát is kihallgatja, pedig neki aztán szilárd alibije van: vajúdott. Alice és a többi kismama a fészekrakás helyett új izgalmat talál tehát: meg akarják találni a tettest, már csak azért is, hogy magukról eltereljék a rendőrségi gyanút.

A vicces cozy mysterik három dolgon tudnak a szememben elcsúszni: 1. ha nem szimpatikus a főszereplő esetleg a stílus, 2. ha erőltetett a humor (vagy egyáltalán nincs) 3. ha nagyon egyszerű a rejtély és könnyen megfejthető. Nos, jelentem hogy Ailes regénye mindháromban jól teljesített. Már az elejétől megfogott Alice és a stílusa. Talán azért is, mert a száraz angol humort nyomta, sőt közben még egy olyan ismerősre (barátra?) is szert tett, aki még magasabb szinten nyomta a szarkazmus (ő Aisla). Ráadásul roppant jól lehet a főszereplőnk problémáival azonosulni: vidékre költözés, beilleszkedés s mindezt úgy, hogy igazi hétköznapi nő ő, nincsen semmi szuper képessége, nem viselkedik úgy, mint a nagykönyvben megírt kismamák, sőt néha meg is ijed attól, hogy rá mennyi minden nem jellemző abból amit elvárnak az emberek az „állapotában” lévőktől. Teli van kétségekkel az új helyzetével és szerepével meg a jövővel kapcsolatban, s ha nagyon összecsapnak felette a hullámok, inkább sorozatokat darál és nasizik, mint komolyan cselekedne. Úgyhogy Alice meglátásai, meg a kalandok amikbe keveredett a kis gyilkosság mellett szépen szolgáltatták a mosolyfakasztást plusz még nagyon szimpatikus is volt a jelleme. Ráadásul ott volt még a páros kutyája, Helen aki további humorforrást adott: ahogy a gazdája fogalmaz, ő a „kutyavilág Doktor Szöszije” gyönyörű, de roppant buta, mint Amanda Seyfried (Karen Smith) karaktere a Bajos csajokból. Egy idő után ha Alice-t bárhová hívják mindig hozzáteszik az új ismerősök, szomszédok, rendőrök stb. hogy „Helent ne hozd” 😊 Mert a kutya viselkedése hagy maga után kívánnivalót ha bajba lehetett kerülni és rendetlenséget csinálni, akkor tuti Helen ott járt. Alice és Joe esetében tökéletesen igaz, ha életben tudták tartani Helent, akkor készek a gyerekre.
A rejtély is elég izgalmas volt, hiszen természetesen kiderül, hogy Penton lakói között már évek óta voltak feszültségek és régi összekuszálódott feszült viszonyok amelyeket a szónyeg alá söpörtek ahelyett, hogy nyilvánosan megoldottak volna, s a titkolózással még inkább gyanúsabbá vált mindenki. Volt egy pontja a dolgoknak, amire előbb rájöttem, mint Alice, de azt hiszem az direkt került bele, hogy az olvasó még feszültebben figyelje, hova fognak eljutni a kismamák és vajon nem lesz-e nagyon megterhelő nekik az, amikor kiderül, ki volt a tettes …

Tehát ha valaki szerette Finlay Donovant, akkor ajánlom Kat Ailes regényét is én nagyon jól éreztem magam az olvasása közben, megkedveltem a szereplőket, a helyszínt és látom a potenciált a további részekben. Ugyanis szintén sorozat lesz ebből, a második rész június elején fog angolul megjelenni.

Blogturné

Egy könnyed, de izgalmas krimivel mutatkozik be a magyar olvasóknak Kat Ailes a General Press Kiadó jóvoltából. Tiéd lehet a Kiadó által felajánlott nyereménykönyv, ha követed turnénkat, és részt veszel nyereményjátékunkban.

Fülszöveg

Izgalmas, ​üde és észvesztően humoros elsőkrimis bemutatkozás egy csapat detektívvé avanzsáló kismamáról.
Alice és a párja, Joe számára az álmos kis falu, Penton ideális helynek tűnik arra, hogy ide költözve maguk mögött hagyják a londoni nyüzsgést, és felkészüljenek az első gyermekük érkezésére. A férfi talán így megismerkedhet végre a kétkezi munkával, Alice pedig a lekvárfőzés gyönyöreivel. Ám a vidéki idill képe hamar darabokra hullik, amikor a kis boltban, ahol a szülésfelkészítő tanfolyam zajlik, holttestet találnak, az ügyben pedig ők maguk is gyanúsítottakká válnak…
Alice és a kismamatársai hamar a kezükbe veszik az ügy felgöngyölítését, a nyomozásban pedig segítségükre van a lány minden lében kanál kutyája, Helen is. Az elszánt, ám jóslófájásokkal küzdő detektívjelöltek rájönnek, a látszólag unalmas falu múltja sokkal több titkot és izgalmat tartogat, mint azt elsőre gondolták volna. Az események felgyorsulnak, amint felfedeznek egy erdő mélyén élő hippi kommunát, és felszínre kerül egy sok évvel ezelőtt történt, rejtélyes haláleset is. De vajon képesek lesznek kibogozni a szálakat, és tisztára mosni a nevüket, mielőtt kezdetét veszi életük következő nagy kalandja?
Kiadó: General Press, 2024
Eredeti cím: The Expectant Detectives, 2023
Fordító: Pejkov Boján
Oldalszám: 368
Megrendelhető https://generalpress.hu/index.php?action=konyv&id=139513051

Nyereményjáték

Szeretitek a kutyákat? Mert mi nagyon, és a történet hősnője is, hiszen egy Helen nevű, kicsit lökött agara van. Turnénk minden állomásán egy kutya fotóját találjátok, a feladatotok az, hogy felismerjétek a fajtát és a választ írjátok be a Rafflecopter megfelelő dobozába.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz..

Feladványom


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

04.24 – Betonka szerint a világ
04.26 – Kelly és Lupi olvas
04.28 – Olvasónapló

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *