Menu Close

Robin Stevens: Halálos Tűzijáték

Nagyon örülök, hogy itthon is folyamatosan jönnek ki Robin Stevens: Úrilányok nem gyilkolnak sorozatának részei. Már az első megjelenése előtt elhatároztam, hogy bajnoka leszek a köteteknek de az az igazság, hogy egyáltalán nem esik nehezemre, hiszen valami csodálatosak ezek az ifjúsági krimik, amelyek a rejtélyek mellett mindig rengeteg egyéb réteget is tartalmaznak. A kérdés az volt, hogy vajon a kiváló Orient expresszen tett utazás után lehet-e még fokozni, hogy még odaadóbb legyek a sorozattal és jelentem, igen! A Halálos Tűzijáték sem okozott csalódást.

Daisy és Hazel a nyári utazásuk és kalandjuk után visszatérnek az iskolájukba, Deepdeanbe, ahol az előző évi események (lásd az első rész) után sok minden változott: a tanári kar nagy része lecserélődött, ráadásul új diákvezére lett az iskolának, Elizabeth Hurst aki kiválaszt maga mellé öt lányt prefektusnak és az Ötökkel szinte terrorizálják a kisebbeket. Az iskolában egyre komorabb a hangulat és a lányok tudják, hogy amíg a felnőttek úgy látják, minden rendben működik nem lesz változás. Aztán a november 5-ei tűzijáték alatt*, míg mindenki a műsort figyeli, tragikus baleset éri Elizabethet. Daisy és Hazel azonnal úgy gondolják, hogy itt bizony idegenkezűség esete forog fenn azaz nem véletlen szerencsétlen balesetről van szó, hanem bizony gyilkosság történt. Ismét itt az alkalom, hogy Hazel új esetnaplót nyisson és megpróbálják megtalálni, ki tette el láb alól Elizabeth-et. Csakhogy semmi se olyan egyszerű amilyennek elsőre tűnik, mert itt bizony sokan voltak, akik nem szerették a diákvezért és még az Ötök között se tökéletes az összhang. Ugyanis kiderül, hogy Elizabeth bizony nagy titkok tudója volt és ezek nem szálltak a sírba vele, hanem azzal fenyegetnek, hogy a felszínre kerülnek és ezek között vannak apróságok is de bőven akadnak olyanok is amelyek komoly következményekkel járhatnak ha kiderülnek.

Bentlakásos iskolában játszódó rejtély mindig nagyon izgalmas, főleg ilyen szereplőkkel, korral és helyszínnel mint amivel az Úrilányok nem gyilkolnak sorozatban találkozhatunk. Hiszen a 30-as évek második felében járunk, s bizony itt is megint több utalás is elhangzik az általános európai helyzetre, amelynek a hatását már a lányok is érzik és hallanak felőle. Van ugye német meg zsidó származású szereplőnk és sose szabad elfejteni, hogy Hazel is Hong Kongból került Angliába, s az ő életét, látásmódját és tapasztalatait ez mindig is komolyan befolyásolta. Aztán meg ott van eleve az, hogy a kislányok nagyon is komoly dolgokkal foglalkoznak: még mindig ki tudnak kerülni a felnőttek felügyelete alól és a saját szakállukra dolgozhatnak, s megfejthetik, hogy ki állt Elizabeth halála mögött. A bentlakásos lányiskoláknak megvan a saját belpolitikája és ez alól Deepdean se kivétel, hiszen pont ezek a dinamikák azok amelyek beindítják a cselekményt. A diákvezér halála ugye egy űrt hagy maga után, átrendeződnek a hatalmi viszonyok és sose megy könnyedén a váltás. Ráadásul ugye a kirobbanó titkok vagy legalábbis azok lehetősége is folyamatosan feszültséget teremt.
Ugyanakkor még a Wells és Wong nyomozóiroda berkein belül is változások észlelhetők: Daisy és Hazel között felborul az egyensúly, több taggal is bővül a csapat, mert bizony minden szem és fül elkél a nyomozáshoz.

Egyébként nem kell feltétlenül ismerni az előző részeket, anélkül is lehet élvezni ezt a kötetet, hiszen Hazel aki ugye a narrátorunk, mert ő vezeti az esetnaplókat, s valójában örömmel vette magára Watson szerepét Daisy Holmes-a mellett, ha korábbi események is szóba kerülnek mindig alaposan magyaráz és indokol. Ugyanakkor sose rántja le a leplet és mondja el, hogy az előző kalandok során ki volt a gyilkos, szóval ha valaki visszafelé menne az olvasásban, bőven lesz számára is rejtély 😊 (S ez megint egy zseniális húzása Robin Stevensnek)

Szóval még mindig azt mondom, hogy ha okos és színvonalas ifjúsági krimit keres az ember, akkor Robin Stevens ezt tudja biztosítani: van igazi összetett rejtély, sok megoldási lehetőség, lehet bőven találgatni és igazán magával ragadók szereplők, akikkel együtt lehet izgulni, hogy vajon sikerül-e megtalálniuk még időben a felelőst.

*Az egyetlen hiba, hogy bár először helyesen volt leírva Guy Fawkes neve és a magyarázat is hozzá, utána konzekvensen Hawkes-nak volt írva, gondolom az autocorrect cserélte le …

Blogturné

Immáron negyedik alkalommal követhetjük Daisy Wells és Hazel Wong detektív irodájának ténykedését. Hőseink visszatérnek iskolájukba, ahol sok minden változott, egy valami azonban nem: ismét lesz bűntény, amiért lesz értelme a detektíviroda működésének. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megismerkedjetek a kiváló regénysorozat legújabb darabjával és ha velünk játszatok, esélyetek van megnyerni a Manó Könyvek által felajánlott regény egy példányát is.

Fülszöveg

Daisy Wells és Hazel Wong a vakáció után visszatér a Deepdean Leányiskolába, ahol rengeteg újdonság várja őket.

Új diákvezére lett az intézménynek, aki saját követőiből választja ki az új prefektusokat, a végzős évfolyam öt legutálatosabb diákját. Elizabeth Hurst és az Ötök mindenkit rettegésben tartanak, borzasztó büntetéseket találnak ki azoknak, akik nem hajlandók betartani a szabályaikat.
Az Örömtüzek Éjszakáján, az ünnepi tűzijáték után azonban Elizabeth Hurstöt holtan találják. De vajon ki ölhette meg? Sok ellensége volt, mert rengeteg titkot tudott – ezeket egy füzetbe jegyezte fel, melynek lapjai a halála után itt-ott előbukkannak, óriási riadalmat okozva a diákok körében.
Daisy és Hazel nyomozni kezdenek, de közben a barátságuk is veszélybe kerül. Vajon sikerül összefogniuk és megtalálni a tettest?
Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9789635844746
368 oldal
Fordította: Ruff Orsolya
Megrendelés

Nyereményjáték

Nyereményjátékunkban minden állomáson elrejtettünk a bejegyzésekben egy-egy női nyomozó nevét. A feladat, hogy megtaláljtáok ezt a nevet és a Rafflecopter megfelelő sorába beírjátok, ki a megalkotója az adott hölgynek. Azaz annak a szerzőnek a nevére vagyunk kíváncsiak, aki megírta az állomásokon megtalált hölgyet.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

04.24 Olvasónapló
04.26 Csak olvass!
04.28 Spirit Bliss Sárga Könyves út

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *