Menu Close

Stewen Rowley: A meleg nagybácsi

Nem olvastam Steven Rowley korábban magyarul is megjelent regényét a Lily és a polip-ot, de tudom, hogy sokan szerették. Engem ebben a könyvben a vidám borító és az átfutott fülszöveg fogott meg, úgy gondoltam, hogy valami könnyed szórakoztató olvasmány lesz, a leírás alapján szinte biztos voltam benne, hogy hasonló film/sorozat vagy könyv már biztos volt a radaromon. S bár végül kiderült, hogy nem teljesen, a showbiz hullámokkal azért nem lőttem teljesen mellé.

Patrick O’Hara pár éve visszavonult a reflektorfénytől és bár valamikor egy sikeres tévésorozatban játszott, most magányosan él Palm Springsben nem túl messze Hollywood-tól, de azért elég távol, hogy maga dönthessen egy csomó dologban (lemondta az asszisztenseit, személyzetét, az ügynökétől még nem szabadult meg, mert hátha visszatér még). A nyugalmas, kiszámítható életét tragédia és feladatok forgatják fel: legjobb barátja Sara aki a sógornője is volt egyben, meghalt, öccse pedig egészségügyi gondokkal küzd, úgyhogy rábízzák egy nyárra a félárván maradt gyerekeket a kilenc éves Maisie-t és a hat éves Grant-et. Patrick számukra a ritkán látott Guncle (Gay Uncle – Meleg nagybácsi), vagy röviden ahogy anyjuktól tanulták GUP (Gay Uncle Patrick), s fogalmuk sincs, hogy mire számítsanak. Eltart egy kis ideig, míg összerázódnak, hiszen a férfi még nem élt együtt gyerekekkel huzamosabban, nincs is úgy berendezkedve, hogy működjön, de azért nem adja fel. A szokásos humorához, szellemességéhez fordul és eleinte mindenféle GUP szabályokkal vezeti a gyerekeket, mondhatni pajzsként használva a manírjait, de aztán tényleg szinte gyászterapeuta lesz. S mint kiderül, nem csak Maisie-nek és Grant-nek van szüksége arra, hogy nagy veszteségeket dolgozzon fel, hanem neki is. Mert a legjobb barátja, Sara elvesztése előtt már volt tragédia az életében, amikor a szerelme hirtelen meghalt és Joe még mindig borzasztóan hiányzik neki. S azzal, hogy megpróbál a gyerekekkel együtt megküzdeni az új helyzetekkel saját magát is kiássa a gödörből és még a megakadt karrierjével is próbál kezdeni valamit és megtalálni, hogy mi hozná vissza számára ismét a szakmai elhivatottságot.

Nagyon szerettem olvasni a regényt, mert igazán jó volt a stílusa, Patrick karakterével, látásmódjával és szellemességével megfogott: mindig volt valami jó riposztja és gyorsan reagált helyzetekre, nem nézte le a gyerekeket, hanem értelmes emberként kezelte őket és igazán jó volt látni, ahogy megnyíltak egymás előtt és feloldódtak a közös veszteségben s együtt keresték a megoldásokat. Patrick számára az egyik legfontosabb lépés, hogy ne féljen megnyílni és megmutatni, hogy mennyire sebezhető és milyen mély érzelmei vannak, s mennyire el van még ő is veszve. Ez az, amiben a gyerekek segítenek neki, mert velük tud őszinte lenni és meg tud nyílni.

Valójában a szomorú alaphelyzet és a kötet vidám borítója egyáltalán nem ellentmondás, mert pont ilyen az egész regény: tele van szívvel és néhol vicces helyzetek vagy beszólások vannak, aztán meg kapunk egy kanyart és valami igazán megható történik. Patrick karakterén keresztül a szerző (akiről megtudtam, hogy tévés meg filmes író is volt) bepillantást nyújt nem csak a hollywoodi sikergyár mögé de a középkorú meleg férfiak pszichéjébe és a szülőség nehézségeibe is.
Nagyon örülők, hogy elolvastam A meleg nagybácsit, mert igazán kellemes élményt adott, jó volt megismerni ezeket az embereket. S láttam, hogy idén jön a regénynek folytatása is, az itt megismert karakterekkel, úgyhogy remélem azt is lefordítják majd magyarra.

Blogturné

Blogturné

A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából megismerkedhetünk Patrickkal, vagyis röviden GUP-pal, Maisie és Grant meleg nagybácsijával, aki egy családi tragédia után magához veszi a két gyereket. Kövessétek végig négy bloggerünkkel ezt a hol vicces, hol megrázó és megható történetet, és a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

Fülszöveg

„Miért félnek egymástól annyira az emberek?”

Patrick, röviden GUP (Gay Uncle Patrick – Meleg Nagybácsi Patrick). születésük óta odavan unokahúgáért és -öccséért, Maisie-ért és Grantért. Szereti velük tölteni az időt, amikor egy hétre meglátogatják Palm Springsben,
vagy amikor elugrik hozzájuk az ünnepekre Connecticutba. Azt azonban már túlzásnak érzi, hogy ő vigyázzon rájuk, és szoros kötelék alakuljon ki köztük.
Amikor megtörténik a tragédia, és a gyerekek anyja meghal, az apjuknak pedig a saját egészségével kell foglalkoznia, Patrick hirtelen a gyerekek gondozójának szerepében találja magát.
Saját Guncle Szabályain kívül nincs sok kapaszkodója az életben, és fogalma sincs, hogyan boldoguljon a gyerekekkel. A szerelme halála és megrekedt színészi karrierje miatt amúgy is labilis a lelkiállapota, és Palm Springs-i életvitele
a legkevésbé sem teszi őt alkalmassá erre a nagy feladatra.
Hamar ráeszmél, hogy a szülői gondoskodás nem egyenlő az ajándékokkal és a lazasággal. Rájön, hogy a lehengerlő szöveg mögött ő is csak egy esendő ember.
Humorral és érzelmekkel teli, megható történet a szeretetről, a türelemről és a család erejéről.

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2023
Fordító: Greilinger Szonja
Oldalszám: 336 oldal
Megrendelés

Nyereményjáték

Bár szép, de nem könnyű dolog gyerekeket befogadni az otthonunkba, az életünkbe. Játékunk során olyan filmeket kell felismerned, amiben hasonló történik. A feladatod, hogy beírd a film címét a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

Blogturné
03. 22. Spirit Bliss Sárga könyves út – Extra
03. 23. Utószó
03. 25. Olvasónapló
03. 27. Spirit Bliss Sárga könyves út
03. 29. Hagyjatok! Olvasok!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *