Menu Close

Dennis Lehane: Apró irgalmak

Dennis Lehane regényeit még akkor olvasgattam, amikor először jelent meg magyarul, a Viharsziget, a Kenzie Gennaro sorozat a kedvenceim voltak, az utóbbiból még mindig várom, hogy megjelenjen az utolsó két rész itthon is. Az elmúlt években nem olvastam tőle, viszont amikor az Apró irgalmak-ról valahol azt olvastam, hogy olyan főszereplője van, aki simán lehetne Sarah Connor és John Wick szerelemgyereke, azonnal érdeklődni kezdtem.

1974 forró nyarán Boston lepukkantabb negyedeiben forronganak a kedélyek a város vezetősége ugyanis kényszeríteni akarja az iskoláka a deszegregációra és buszoztatná a gyerekeket, hogy keveredjenek. Mary Pat nem tartja magát rasszistának, hiszen még egy fekete munkatársa is van, akit valamennyire a barátjának tart (szokott vele beszélgetni néha), ennek ellenére nem szeretné, ha tinédzser lányának másik kerületbe kellene járnia, és segít a tiltakozó tüntetések szervezésében. Miközben Jules barátaival elmegy bulizni, s másnap reggel nem ér haza és az anyja aggódni kezd: aznap éjjel ugyanis egy fekete fiú holttestét is megtalálják az egyik metróállomáson. Mary Pat érzi, hogy valami nincs rendben, hisz Jules barátai mind otthon vannak és nagyon furán számolnak be arról, hogy is alakult a közös estjük. Mivel Mary Patnek már két férje is volt, a fiát már elvitte a drog, nem hiszi, hogy Jules-zal minden rendben lenne. Ahogy bárki a környéken, először ő is a helyi kiskirályokhoz fordul, mert tudja, a rendőrséggel nem érdemes bajlódni. Miután senki se veszi komolyan a kétségeit, a saját szakállára kezd el utána járni a dolgoknak és már semmi se érdekli azon kívül, hogy megtudja, mi történt és hogy tényleg összefügg-e a lánya eltűnése és a fekete fiú halála…

Pontosan felidézte ez a történet bennem, hogy mit is kedvelek annyira Lehane-ban: nagyon filmszerűen ír (nem hiába az utóbbi években inkább a forgatókönyvek felé fordult és minden jel arra mutat, hogy erre is kíván tovább menni, s talán ez volt az utolsó regénye), röviden és hatásosan mutatja be a szereplőit, még a mellékalakoknak is olyan jellemzőket ad már első alkalommal, amelyek igazán egyedivé teszik őket. Nagyon nyers és őszinte a stílusa, valamelyik recenzió külön kiemelte, hogy sok a regényben a káromkodás, de az az igazság hogy ez is erősen hozzájárul a hihetetlen atmoszférához amit teremt: az ember tényleg érzi a fojtogató nyarat Bostonban, ahol forronganak a kedélyek és bármely pillanatban igazi összecsapások alakulhatnak ki. Ráadásul ebben az időszakban sehol senki se volt PC. A környezet, amiben a regény játszódik és az idő nagyon meghatározó: Bostonnak azon részei, ahol a szereplőink élnek szinte semmilyen kiutat nem nyújtanak az ott lakóknak. Vannak, akik beletörődnek abba, amit készen kapnak, beadják a derekukat, nem is próbálnak kitörni, van akinél még akkor se pattan el semmi, amikor rájönnek, hogy őt mennyire kihasználták a szomszédságot markában tartó velejéig romlott mindenható bűnözők. De van olyan aki szembeszáll a fennálló renddel, még akkor is, ha tudja, mindent el fog veszíteni.
Mary Pat, mint főszereplő egyszerre lenyűgözően erős karakter, akinek ámokfutását és halálos elszántságát, valamint verhetetlen anyai ösztöneit nem lehet tagadni, ugyanakkor végig látjuk azt is, mennyire ő is környezete terméke: vannak olyan tulajdonságai és elvei, amelyek nem tűntetik fel jó fénybe, de pont ettől lesz összetett, árnyalt karakter is. Azért van nyomozó karakter is a regényben, aki szintén viaskodik a saját démonjaival és próbálja a víz felett tartani a fejét munkájában, magánéletében egyaránt, s bár tudja, hogy szélmalomharcot vív nem adja fel, hogy kideríti, mit történt a fiatal fekete fiúval, mert ha ő nem teszi meg, akkor senki se fog ezzel foglalkozni.
A bosszúpornó mellett a regény rengeteg dologgal foglalkozik például, hogy a mélyen gyökerező faji gyűlöletet mennyire kapjuk mintaként és mekkora felelőssége van a szülői példáknak abban, hogy a következő generáció le tudja vetkőzni a kapott viselkedési mintákat.
Eleinte még csak azt mondtam a regényre, hogy nagyon olvasmányos, aztán tényleg beszippantott a világa és Lehane mesteri történetvezetése. Az utolsó 100 oldalon nem volt megállás: meg is jegyeztem, hogy hónapok óta ez volt az a könyv, ami miatt kitoltam a villanyoltást mert bármennyire is fáradt voltam, tudnom kellett, hogy mi fog történni, el kellett jutnom a befejezésig ami vérfagyasztóan pontosra sikerült. Az a fajta lezárás volt, amit az ember lát jönni, számít rá, de mégis felért egy hatalmas gyomrossal. Dennis Lehane megint adott egy felejthetetlen történetet,s már várom, mikor lesz belőle valami vásznon vagy tévében …


Blogturné

Dennis Lehane hosszú kihagyás után végre új regénnyel jelentkezett, ami a ‘70-es évek bostoni iskolai szegráció forrongó időszakába repíti az olvasót. A Viharsziget, az Egy pohárral a háború előtt, a Sötétség, fogd meg a kezem, és Hideg nyomon nagyszerű írójának új regénye igazi klasszikus lehet a krimirajongók könyvespolcán. Tarts velünk, és a Blogturné Klub három bloggerével, és nyerd az Agave Könyvek által felajánlott nyereményt.

Fülszöveg

A Viharsziget ​és a Titokzatos folyó világszerte ünnepelt szerzője egy új mesterművel tér vissza családi szeretetről, alattomos hatalomról, forrongó gyűlöletről és mindent elemésztő bosszúról Boston történetének egyik legviharosabb epizódjával a háttérben.

1974, a nagy nyári hőhullám idején. Egy este Mary Pat tinédzser lánya, Jules nem jön haza. Ugyanazon az estén holtan találnak egy fiatal fekete fiút, akit rejtélyes körülmények közt gázolt el a metró.

A két esemény egymástól függetlennek tűnik, Mary Pat azonban a gyermeke utáni kétségbeesett keresés közben olyan dolgokra bukkan, amelyeket jobb lett volna nem feltárni – kérdezősködése zavarja Marty Butlert, az ír maffia főnökét és a neki dolgozó embereket, akik nem nézik jó szemmel az üzletükre fenyegetést jelentő kutakodást. A háttérben pedig ott lüktet és forrong a város állami iskoláinak erőszakkitörésekhez vezető deszegregációs törekvése.

Az Apró irgalmak szenzációs thriller, a bűnözés és hatalom brutális tablója, valamint az amerikai rasszizmus sötét szívének bátor portréja. Olyan delejező és kíméletlen könyv, amilyet csak Dennis Lehane tud írni.

Agave Könyvek, Budapest, 2024
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635982240 · Fordította: Rusznyák Csaba

Megrendelés

Nyereményjáték

A zseniális Dennis Lehane sötét és kegyetlen világát már nem egyszer megmutatta filmes forgatókönyvekben is, illetve sok regényéből is készítettek már filmet vagy sorozatot. A következő nyereményjátékban minden bloggernél találsz egy-egy filmkockát, ami Dennis Lehane nevéhez kapcsolódik. A te feladatod az lesz, hogy beírd a Rafflecopter dobozba, hogy melyik filmről vagy sorozatról van szó és máris esélyed van megnyerni a turné végén a könyvet.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

Melyik filmből vagy sorozatból látható a következő jelenet?


a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

03.17. Zakkant olvas
03.19. Könyv és más
03.21. Olvasónapló

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *