Menu Close

Marie Benedict: Nancy választása

Marie Benedict regényeiben mindig valami érdekes nőalakot helyez a középpontba és mutatja be az ő életüket. Ebben a regényében azonban nem egy, hanem rögtön három lányról van szó, de még többet is válogathatott volna, hiszen a Mitford nővérek hatan voltak és jelentős szerepet játszottak a két világháború közötti angol társasági életben. Jómagam is olvastam már róluk cikkeket, sőt már jó pár éve a polcomon van Nancy Mitford leghíresebb regénye, a The Pursuit of Love (még a filmsorozat előtt megszereztem) de sose olvastam el, mindig csak készülök rá. Mivel nálunk a lányok szinte alig ismertek, Nancytól is csak egy könyv, a Szerelmes Voltaire olvasható magyarul, kellemes meglepetés volt, hogy Marie Benedict regénye megjelent, s így én is kicsit jobban megismerkedhettem Mitfordékkal.

Közel egy évtizedet ölel fel, 1932 és 1941 között játszódik, s a hat Mitford nővér közül (meg volt egy bátyjuk is, Tom) háromra koncentrál, s felváltva ismerhetjük meg az eseményeket Nancy, Diana és Unity szemszögéből. A testvérek közül a legszebb és legjobb helyzetben lévő lány Diana, aki jól házasodott (a Guiness vagyon örököséhez ment férjhez), mindenki csodálja és irígyli, még talán a nővére, Nancy is aki sikeres író és szellemes barátaival gondtalanul él, de azért mintha kicsit féltékeny lenne a húgára. Unity amolyan fura figura, sehova se tud beilleszkedni, ám hamarosan ő és Diana igen közel kerülnek egymáshoz. Diana ugyanis elválik, ugyanis beleszeret a nős Sir Oswald Mosely-ba, aki a Fasiszták Brit Uniójának alapítója és mindenhová követi, sőt igyekszik politikai karrierjét is egyengetni. Unity pedig gyerekkorától a náci ideológia megszállottja, úgyhogy nővérével tart, amikor Németországba jár, mert minden vágya, hogy megismerkedhessen Adolf Hitlerrel. Nancy eleinte nyitott a testvérei nézeteit illetően, hiszen mindennél fontosabb nála a családja, de ahogy telnek az évek egyre megdöbbentőbbnek tartja az irányt, amerre a német vezetés tart és igyekszik szót érteni a húgaival, akik egyre több időt töltenek a nácik közelében és egyre inkább magukénak vallják az ideológiájukat. Míg Dianát végig az vezérli, hogy szerelmének, Mosely-nak a karrierjét egyengesse és támogatást szerezzen neki a németektől, sőt magától Hitlertől, addig Unity teljesen a Führer hatása alá kerül és magáévá tesz mindent, amit tőle hall. A Mitford család teljesen szétzilálódik, Nancy szülei és testvérei között próbál lavírozni, s amikor Winston (Churchill) kuzin megkéri, hogy segítse a brit titkosszolgálatot információkkal a húgai tevékenységéről, eleinte habozik: azt gondolja, valahogy még rendbe tudja hozni a dolgokat.

A könyv nehezen indul be, mert igazából aki nem ismerős a 30-as évek angol társasági életében az elveszhet a sok név meg esemény között, ugyanis nincsenek ám lábjegyzetek meg kiegészítések vagy a végén egy történelmi összefoglaló. Márpedig erősen olvasni kell a sorok között, hogy a rengeteg személy és történés helyre kerüljön. Aztán amikor Diana és Unity elkezd Németországba utazgatni, határozottan érdekes lesz a történet, ugyanis elképesztő olvasni arról, hogy két értelmes nőt miképpen tud beszippantani egy ideológia. Ez különösen Unity-re igaz, akinek az elveiről, tetteiről és Hitlerrel való kapcsolatáról nagyon nehéz olvasni, ugyanakkor lenyűgöző is betekinteni olyan embernek a gondolkodásába, amilyen ő volt. Diana pedig az igazi okos, manipulatív nővér, aki azonban elveszett, ha a szerelméről van szó és hajlandó mindent egyetlen férfit kiszolgálva kockára tenni: ő az, aki egyengeti az FBU és Mosely útját és biztosítja a kapcsolatot a németekkel, ugyanakkor még a húgát is kihasználja és el is dobja, ha kellemetlenné válik a dolog. S éppen ez a vonása az, ami regény szerint arra készteti Nancy-t, hogy ellene forduljon. Amúgy ahhoz képest, hogy Nancy lenne a főszereplő, ő az akinek a sorsa és gondolatai a legkevésbé érdekesen van megírva, úgyhogy nem lehet igazán szimpatizálni vele se.

Igazából ebben a regényben három unszimpatikus hősnő van, de legalább a történetük és a jellemük, meg ami velük történik izgalmas. Szóval most kicsit felemás élménnyel tettem le a könyvet. Egyrészt kicsit úgy éreztem, hogy nem sikerült a fordítás elég gördülékenyen, s bár az első harmad után igazán beszippantottak az események, a végére mégse éreztem azt, hogy eljutottunk valahova és kaptunk volna megnyugtató befejezést, vagy legalábbis igazság lett volna szolgáltatva bárkinek.

A Mitford testvérek élete ennek ellenére tényleg érdekes, szerintem fel fogok még lapozni néhány velük foglalkozó cikket vagy kötetet, hogy a többieket is és szerepüket a korszakban jobban megismerjem. S talán egyszer majd még Nancy Mitford regényeihez is eljutok.

Blogturné

Marie Benedict legújabb magyarul megjelent regényében az angol arisztokráciához tartozó és a két világháború közötti társasági életben meghatározó szerepet betöltő Mitford nővérekről írt regényt, akiknek a sorsa összefonódott a korabeli politikai élettel. Hogy mit is választott Nancy azt megtudhatjátok, ha bloggereinkkel tartatok és még meg is nyerhetitek a kötetet, amit a Libri Kiadó jelentetett meg.

Fülszöveg

A ​két világháború között a mindenkire nagy hatást gyakorló, vonzó és éles eszű Mitford nővérek fontos szerepet játszanak Nagy-Britannia irodalmi és társasági életében. A család már jó néhány botrányt átvészelt, de máris itt a következő, ugyanis Diana elválik jómódú férjétől, és hozzámegy egy fasiszta vezetőhöz. Húga, Unity követi a nővérét egészen Münchenig, és rövidesen szárnyra kap a pletyka, hogy ő pedig nem más, mint Hitler szeretője lett.
A nácik megállíthatatlanul törnek előre, és a regényíró Nancy Mitfordnak egyre gyanúsabbá válnak a németországi látogatások és a magas rangú náci körök, amelyekben a testvérei mozognak. Miután fültanúja lesz pár aggodalomra okot adó beszélgetésnek, és felfedez néhány nyugtalanító dokumentumot, nehéz választás elé kerül…
Marie Benedict regénye szemléletes módon mutatja be a második világháborúhoz vezető viharos politikai helyzetet és azt, hogy a szélsőséges ideológiák miként ragadhatnak el látszólag józan embereket is. Mindeközben pedig arra keresi a választ, van-e helyes megoldás, ha a hazánk és a családunk között kell választanunk…

432 oldal · ISBN: 9789636041793 · Fordította: Svoboda Róbert
Megrendelés

Nyereményjáték

A Fényes Ifjúságnak elnevezett 20-as 30-as évekbeli csapathoz tartoztak a Mitford lányok is de ennek a bohém csoportnak más híres tagjai is voltak. A játékuknban minden bloggernél találtok egy tagról leírást, az illető nevét kell beírnotok a Rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladványom

Az 1902-ben született amerikai színésznő elsősorban színházakban tevékenykedett, de díjnyertes alakítást nyújtott többek között Alfred Hitchcock Mentőcsónak (1944) című filmjében. 1922-33 között Angliában élt, több színpadi szerepet játszott el Londonban, ekkor került be a társasági életbe is. 1968-ban bekövetkezett haláláig közel 300 filmes, színpadi, televíziós és rádiós szerepet játszott el.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

10.29. Olvasónapló
10.31. Readinspo
11.02. Szemberűnő

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *