Menu Close

Elinor Cleghorn: Szenvedő nők

Még nyár végén hallgattam meg a Nem azért de… podcast adását ami az orvostudományt átszövő nemi megkülönböztetésről szól. A lányok nagyon sok angolszász forrást említettek, de már akkor eszembe jutott, hogy olvastam: magyarul is meg fog jelenni egy a témáról szóló kötet, Elinor Cleghorn könyve, ami azonnal fel is került a kívánságlistámra. Meg kell hagyni, hogy nem csak magyar nyelven hiánypótló műről van szó, amely végignézi a nyugati orvoslás történetét az ókortól napjainkig és rámutat arra, hogy a kezdetektől mennyire átitatta a gyógyítást és a szakemberek hozzáállását a szexizmus ha a nők testéről és betegségeiről volt szó.

Elinor Cleghorn maga is krónikus panaszokkal járt orvosokhoz, akik gyakran nem foglalkoztak kellő alapossággal vele és mindenféle női bajnak titulálták a tüneteit. De aztán kiderült, több évnyi szenvedés és komplikációk után, hogy a lupusa van (igen, néha mégis Lupus a megoldás) s miután jó kutatóként szépen utána járt a betegségének több az övéhez hasonló esettel találkozott, viszont nem mindegyik végződött annyira szerencsésen mint az ő betegsége, hogy kézben tudja tartani és tünetmentessé teszik a gyógyszerek. Volt olyan nő a 20. század elején akit ugyanolyan tünetekkel mint amit ő produkált nem vették komolyan, legyintettek az orvosok, hogy túloz meg nem lehet annyira fájdalmas amit érez és bizony tragédia lett a végeredmény, s csak a boncolás derítette ki, hogy bizony a halál oka: nem kezelt lupus volt. A szerző egyre több ilyen és hasonló történettel találkozott, de környezetében is többen osztották meg vele az egészségügyben szerzett szomorú tapasztalataikat, amikor panaszaikat a női mivoltuk miatt nem vették komolyan és mindenféle megalázó helyzetbe hozták őket azok, akiknek pont segíteniük kellett volna rajtuk. Innen indult tehát a kutatás ötlete, hogy utána nézzen, mégis hogyan lett az orvostudomány ennyire szexista. S bizony kiderült, hogy a nemi megkülönböztetés már kezdetektől jelen van a gyógyításban. Igen, márt a régi görögöknél is hiszen Hippokratész tanításaiban is felüti a fejét.

Az orvostudomány elfogultságát és férfiközpontú berendezkedését vizsgálja végig a történelmen keresztül. Elkezdi a görögöknél, aztán folytatja a középkoron a boszorkányüldözéseken át a tizenkilencedik században felmerülő népszerű elméleteken (hisztéria!) át napjainkig, ahol még mindig igencsak lassan változnak ezek a beidegződések. Pedig a 20. század kezdetétől a nőjogi aktivisták majd a feministák igencsak sokat tettek azért, hogy az előítéleteket lebontsák, hogy egyenlőség legyen az orvosi ellátásban és a különböző betegségekre vonatkozó kutatásokban is a nőkkel szemben hiszen például csak a huszadik század utolsó évtizedeiben kezdték bevonni a nőket is a klinikai kutatásokba azaz rajtuk is tesztelni meg őket is vizsgálni ha egy betegség feltérképezéséről volt szó! A történelem és így a könyv is tele van elképesztő esetekkel, hajmeresztő ötletekkel hogy miként lehet bizonyos női betegségeket gyógyítani, hogy mennyire nem vették komolyan azokat akik segíteni próbáltak rajtuk. Például Semmelweis Ignácot, a manapság már „anyák megmentőjeként” ismert orvos kezdeményezését (Hahó, kollégák, mossatok kezet mielőtt a boncteremből a szülőszobára mentek!) is mennyire lenézték. Egyébként fun fact: amikor nyár elején Londonban jártam éppen mindenütt hatalmas plakátokon hirdették, hogy a West End-en megy egy Semmelweis című darab Mark Rylance főszereplésével amihez Cleghorn írt ajánlást (szerintem innen emlékeztem a nevére és munkásságára/könyvére is).

Elinor Cleghorn alapos kutatást végzett és ezeket nagyon jól fűzte fel, nem mondom, hogy néhány félresikerült diagnózis leírása megdöbbentő, elképesztő s bár néha mai szemmel humorosnak tűnik, azért elképesztő mélységei tárulnak fel az
inkompetenciának, aljasságnak és nemtörődömségnek.
A kötet roppant olvasmányos, bár tömény, nem az a fajta amit egyben be lehet fogadni, inkább részletekben. S szerintem kiváló választás volt, hogy Szécsi Noémivel fordíttatták s még egy orvosi szakértőt is kapott a kiadás, mert így rendben vannak a tudományos részek, viszont ez nem megy az olvasásélmény kárára. A kötet végén nagyon alapos jegyzetek, bibliográfia és ajánlott olvasmányok is vannak.

Blogturné

A Park Könyvkiadó különleges kiadványt hozott el a hazai olvasók számára. Elinor Cleghorn: Szenvedő nők című munkája az orvostudomány fejlődésének női perspektíváit tárja fel az ókortól napjainkban, figyelmet fordítva az egyes korok szemléletére, az orvoslásnak a női testhez és betegségekhez való kapcsolatára. A Blogturné Klub öt bloggerének társaságában megismerhetitek a kiadványt, és a Kiadó jóvoltából játékunkon nyerhettek is egy példányt a könyvből.

Fülszöveg

Elinor ​Cleghorn tíz évvel ezelőtt lett először rosszul. Hosszú éveken át úgy bántak vele, mintha a tünetei pszichoszomatikusak lennének, majd autoimmun betegséget diagnosztizáltak nála. Miközben megtanult együtt élni kiszámíthatatlan betegségével, kutatni kezdte az orvoslás történetét. Szenvedésre, misztifikációra és téves diagnózisok frusztráló örökségére bukkant.
A Szenvedő nők arra a kérdésre keresi a választ, hogy vajon miért hagyta cserben az orvoslás a nőket. Miért tartották a férfi orvosok a nők testét olyannyira bonyolultnak és félelmetesnek, hogy másképp kezelték, mint a férfiakét? Cleghorn úttörő módon tárja fel a nők gyógyításának gyakorlatát az ókortól kezdve az európai boszorkányperek elterjedéséig, a hisztéria gyűjtőfogalmának hajnalától a hormonok, a menstruáció, a menopauza megértésének első lépéseiig.
A könyv esettörténetei azokat a nőket mutatják be, akik szenvedtek, és azokat a férfiakat, akik hagyták őket szenvedni. Rámutat, miként vált a rosszullét elfogadottá, és arra is, hogy a változás milyen régóta esedékes. Az igazság a testben és a szenvedő nők vallomásaiban rejlik – akiknek az élete múlik azon, hogy az orvostudomány megtanul-e olvasni belőlük
Kiadó: Park Könyvkiadó
Terjedelem: 540 oldal
Fordította: Szécsi Noémi
Megrendelés

Nyereményjáték

A könyv az egyes korszakok kiemelkedő nőjogi alakjait is bemutatja röviden, így a turnéhoz tartozó nyereményjátékban egy kis nyomozásra invitálunk titeket. Ismerjünk meg együtt közülük ötöt! Minden állomáson találtok egy-egy rövid ismertetőt a nők jogai, lehetőségei mellett kiálló személyekről. A feladatotok, hogy a nevüket beírjátok a Raffelcopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

1879-ben született amerikai születésszabályozási aktivista volt, író, szexuális oktató és nővér. Népszerűsítette a “születésszabályozás” kifejezést, népszerűsítette a fogamzásgátlást és megnyitotta az első születésszabályozási klinikát az Egyesült Államokban. Olyan szervezeteket hozott létre, amelyekből az Amerika Családtervezési Szövetsége (Planned Parenthood Federation of America) alakult ki.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

10.18. Szembetűnő
10.20. Olvasónapló
10.22. KönyvParfé
10.24. Spirit Bliss Sárga könyves út
10.26. Readinspo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *