Menu Close

Amelia Mellor: A mágikus könyvárus

Szinte pontosan egy évvel ezelőtt olvastam Amelia Mellor: A világ legnagyobb könyvesháza című regényét, amely egy nagyon különleges helyet és embert mutatott be. Az ausztrál szerző második könyve is ebben a világban játszódik, de nem folytatás, hanem előzmény. Ráadásul bár vannak benne ismerős szereplők, igazából magában is teljesen jól olvasható és élvezhető, nem kell hozzá semmilyen felkészülés. S ha minden igaz, jövőre fog megjelenni angolul a trilógiává bővülő sztori utolsó kötete.

Ennek az előzménykötetnek a főszereplője Billy Pike, aki 1871-ben a történet kezdetén tizenkét éves, s mivel ő a legidősebb a testvérei között a szülei pedig már nem tudják fizetni a tandíját ezért munkát keres, hogy kisegíthesse a családját. Szerencsére megkapja álmai állását: segéd lehet Cole Könyves Standjánál ami Paddy’s Market vásártéren található. Ezen a piacon szinte minden kapható és még rengeteg szórakozási lehetőséget is kínál. Billy különleges képessége, hogy rendet tud teremteni, nagyon jól jön a legtöbb helyzetben. A konfliktus pedig abból adódik, hogy a Piacon fel-feltűnedezik az Obskurátus, akinek a nyomában fura dolgok történnek. Billyt újdonsült barátja, Kezia figyelmezteti, hogy legyen óvatos a titokzatos úriemberrel, s a fiú hálás lesz az útmutatásért, mert valóban Magnus Maximilian ténykedése igencsak baljós, s a Paddy’s Market üzletei közül nem egyre volt már hatással. S úgy tűnik, hogy Billy Pike az egyetlen aki képes és hajlandó is tenni azért, hogy az Obskurátus hatalma megtörjön a piac résztvevői felett.

Amelia Mellor mostani regényében is a legizgalmasabb számomra a helyszín volt, a 19. század második felének Melbourn-je, ahol éppen elkezdődött a nagyvárosiasodás az aranylázat követően (érdemes elolvasni a szerző utószavait mind ebben, mind az előző kötetben), amelyről bevallom én sose hallottam még, s a történelmi tényeket és eseményeket meg alakokat nagyon jól ötvözi a mesében. Mert bizony a regény világában a mágia (ahogy az előző könyvben is volt) nem ismeretlen dolog. Majdnem mindenkinek van valamihez tehetsége. Billynek például a rendrakáshoz, ezért is van, hogy ő tudja legjobban elrendezni zűrös családjában a dolgokat, de pont ez a tulajdonsága az, ami kiváló könyvárus inassá is teszi, hiszen a köteteket mindig helyre tudja pakolni. Bevallom, könyvtárosként én is szívesen birtokolnék valami hasonló tudást, hogy kérésemre sose kerülnének rossz helyre a könyvek és mindig minden könyv ott lenne a polcon ahol a katalógusunk szerint is tartózkodnia kéne. De nem csak ebben tehetséges Billy hanem ő is kiválóan tud rejtvényeket megfejteni, szemfüles és ami a legfontosabb minden gyermek és ifjúsági regényben, hogy helyén van a szíve. Ugyanakkor a célközönség szemében meg abszolút lehet azonosulni az érzéseivel, főleg amikor azon morfondírozik, hogy milyen helye is van a családjában és hogy mennyire veszik őt sokan semmibe. De azért nyitott szemmel is járkál s éppen ezért tudja felvenni a harcot az Obskurátussal szemben. Szerencsére azért van segítsége is, például új barátja Kezia személyében, de ugye maga Mr. Cole is hatalmas tudású. A könyvárusnak ráadásul a filozófiája is igencsak követésre méltó, hiszen például nem hív rendőrt ha valaki egy kötetet ellop tőle, mert úgy gondolja, az olvasással mindenki csak tanul és fejlődik, s a tolvaj is megérdemli az esélyt, hogy táguljon az elméje.

A történet fordulatokban és rejtvényekben igencsak gazdag, sőt ugye még egy kis történelmet és kultúrtörténetet is tanít, de olyan izgalmas és játékos módon, hogy aki ezt olvassa szinte észre se veszi, de bizony az elméje is pallérozódik. Biztos vagyok benne, hogy a célközönség is kiválóan fog szórakozni a regény fordulatain, de én is izgatottan lapoztam, hogy milyen újabb kalandokba keverednek a főszereplők. Úgyhogy ha valaki esetleg felolvasná esti mesének, megnyugtatom: talán épp a szülő lesz az, aki egy-egy fejezet végén nehezen csukja be a könyvet, vagy éppen villanyoltás után előreolvas 🙂

Úgyhogy van itt minden, egzotikus helyszín, mágia, könyvek és egy szerethető főhős. Vajon ki lesz a következő regény főszereplője és mikor fog játszódni a trilógia befejező darabja?

Blogturné

A Manó Könyvek jóvoltából megismerhetjük A világ legnagyobb könyvesházának az előzménytörténetét is. A mágikus könyvárusban Mr. Cole még csak egy kis könyvkereskedő a piacon, aki felveszi segédnek a nagy és szegény családból származó Billy Pyke-ot. Négy bloggerünkkel követhetitek végig, hogy vajon Billynek sikerül-e megállítani az Obskurátort egy mágikus elmepárbaj közepette. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

Fülszöveg

A tizenkét éves Billy Pyke különleges képességgel bír: hihetetlen tehetséggel tesz rendbe dolgokat, legyen szó akár családja kaotikus otthonáról, vagy akár a Paddy’s Market forgalmas könyves standjáról. 1871-et írunk, és a piac maga Melbourne lüktető, színes-szagos, varázslatos szíve, itt dolgozik Billy a csodabogár Mr. Cole könyvkereskedő segédjeként. Amikor új barátja, Kezia figyelmezteti a fiút, hogy egy Obskurátor nevű gonosz mágus ténykedik a piacon, Billy nem hisz a lánynak, míg csak a saját szemével nem látja, miként járnak borzalmas következményekkel az Obskurátorral kötött mágikus egyezségek. S amikor az Obskurátor egy éjjel átlép egy borzalmas és veszélyes határt, Billy rádöbben, hogy a mágus csak akkor hagy fel gonosz üzelmeivel, ha Billy maga állítja meg őt. A díjnyertes Amelia Mellor újabb kalandos történettel áll az olvasók elé, mely A világ legnagyobb könyvesháza című regény előtörténete. Versenyfutás az idővel, nyelvi játékok, fejtörők, rébuszok, mágia és ügyesség – ezek várják Amelia Mellor rajongóit, és azokat is, akik most találkoznak először az írónő műveivel. A szerzőről Amelia Mellor írói pályafutását még a középiskola 11. osztályában kezdte, ekkor még drámaírógyakornok volt. Tanulmányait a Melbourne-i Egyetemen folytatta kreatív írás szakon, ahol diplomamunkáját “Az ipari forradalom újbóli feltalálása a fantasy gyermekirodalomban” témában írta. Debütáló regénye, A világ legnagyobb könyvesháza elnyerte az Australian Book Industry Awardot, az Indie Book Awardot, az NSW Premier’s Literary Awardot és a Booksellers’ Choice Awardot. Amikor nem ír, Amelia szeret túrázni, kertészkedni és rajzolni. Ha többet szeretnél tudni róla, keresd az authorameliamellor.com oldalon vagy Melbourne utcáin sétálva.

Kiadó: Manó Könyvek
Kiadás éve: 2023
Fordító: Cséplő Noémi
Oldalszám: 368 oldal
Megrendelés

Nyereményjáték

Az Obskurátor mindenkinek azt ajánlja fel, amire a legjobban vágyik. Ezúttal az állomásokon vágyképeket találtok, válaszként írjátok be a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére egy olyan könyv- vagy filmkarakter nevét, aki az adott dologra vágyik (több jó megoldás is lehetséges).

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

09. 25. Spirit Bliss Sárga könyves út
09. 28. Csak olvass!
10. 01. Könyv és más
10.03 Olvasónapló

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *