Menu Close

Emily Henry: A könyvek szerelmesei

Emily Henry regényeivel kerülgettük egymást egy ideje, tudtam, hogy olvasni fogok tőle, hiszen most éppen a modern románcok egyik sztárja, ráadásul rendszerint olyan környezetben játszódnak a regényei, amelyek többnyire nem hagynak hidegen. Ha jól tudom, valamikor a könyvkiadásban dolgozott, ezért bukkannak fel történeteiben rendszeresen onnan karakterek. Ráadásul a könyvek szerelmesei fülszövegében kiadói munkatársakon túl még megmentésre szoruló könyvesboltot is belengettek, úgyhogy ideje volt megismerkednünk személyesen is.

Nora Stephens sikeres ügynök, imádja New York pezsgő életét és kiváló a munkájában. Mondhatni az élteti, meg a húga, Libby akit anyjuk halála óta nevelget. Ő az a típusú nő, aki a romantikus regényekben az elhagyott barátnő szokott lenni: hideg szőkeség, aki a nagyvárosban érzi otthon magát, a karrierén kívül semmi se érdekli és a történet főhőse helyette a vidéken megismert egyszerű, kedves kis nőt választja élete párjául. Ez a szerep annyira Norára van írva, hogy többször is volt már ilyen helyzetben, amikor is leléptek mellőle a férfiak az előbb említett eseményeket követően. Úgyhogy nem csoda, igencsak komoly védelem övezi immár a szívét. Libby azonban az ellentétje, már a harmadik gyermekét várja, falja a romantikus történeteket és előáll egy hajmeresztő ötlettel: Nora menjen el vele vidékre, szabadságra. S nem is akárhova, hanem abban a kisvárosban (Sunshine Fallsban) töltsenek el pár hetet, ahol Nora legsikeresebb írójának regénye játszódik. Libby egy teljes listát készít, hogy mit kell véghez vinniük a vidéken töltött idő alatt, olyasmiket, amik állandó kisvárosi romantikus regények motívumaiként jelentkeznek attól kezdve, hogy viseljenek kockás inget odáig, hogy mentsenek meg egy helyi vállalkozást. Nora húzódozva, mert nehezen tud nemet mondani a húgának beadja a derekát és az utazás pont úgy kezdődik, mint a rémálmai, ha el kell hagynia New Yorkot. Ráadásul Sunshine Fallsban összefut egy neves szerkesztővel, Charlie Lastrával, akivel korábban szakmai csörtéket folytatott. Csakhogy itt kiderül: pont ő az egyetlen, aki megérti … úgyhogy Norának át kell értékelnie a véleményét a férfiről, mert lehet, messze a nagyvárostól ő az egyetlen támogatója.

Emily Henry regényében jól felforgatja a romantikus kliséket, s úgy figurázza ki őket, hogy közben látszik, mennyire szereti és ismeri ezeket a trópusokat. Kiderül, hogy a jégszívű karrierista is bőven megérdemli a maga románcát és szerencsére meg is kapja. Ráadásul az is nagyon ügyesen van megírva, hogy Nora legtöbb baja és konfliktusa onnan származik, hogy szereti ha minden kiszámítható, ha mindent kézben tud tartani. Imádott anyja halála után ezek szerint építette fel az életét, így óvta Libby-t is, s ebből lett az, hogy van a fejében egy bizonyos elképzelés, meg emlék, de az nem biztos, hogy másnál is ugyanúgy csapódik le. Úgyhogy folyamatosan derül ki számára, hogy korábbi események, amelyekre ő egyféle képpen emlékezik, van hogy teljesen másképp rezonáltak például a húgánál. Úgyhogy Norának a legfőbb feladata, hogy megtanuljon elengedni: emlékeket, szokásokat és talán kicsit embereket is. Nagy piros pont még azért is, hogy főszereplőnket nem éri hátrány és büntetés azért, mert karrierista, szereti a munkáját és jó is benne, sőt ezt a jellemvonását egyáltalán nem érinti a regény, hanem ez a vonása megmarad a végéig.

Emily Henry kiválóan írta meg a románcot is, Nora és Charlie párbeszédei, ahogy folyamatosan hangolódnak egymásra és látják meg a jót a másikban kiválóan van adagolva, könnyedén pörögnek az oldalak, amikor kettejükről van szó. Úgyhogy maga a romantika, ahogy szerelembe esnek egymással és viszonyuk alakul igazán magával ragadó és kielégítő. Viszont itt-ott azért kicsit sok lesz már a szál és újabb szereplők, problémák jönnek elő, ami elvonja a figyelmet a főszereplők alakuló kapcsolatáról és ez a háttérbe szorulás nem mindig tesz jót. Igen, lehetett volna kicsit rövidebb a regény, főleg azok a részek, ahol nem Charlie és Nora voltak a középpontban. Ráadásul bár élveztem amikor szakmai dolgokról volt szó, szerintem a regény, amin együtt dolgoztak Charlie-val elég bénának tűnik, sose olvastam volna el 🙂

Mindenesetre kellemes nyári olvasmány volt A könyvek szerelmesei, engem kiválóan szórakoztatott.

Blogturné

Könyvek, szerelem és még több könyv! Adj hozzá egy antihősnőt, egy morgós fickót, és máris megvan a nyerő recept a Central Könyvek legújabb romkomjához. Ha szeretnétek egy példányt a könyvből, akkor kövessétek blogturnénkat és vegyetek részt nyereményjátékunkban!

Fülszöveg

A ​romantikus komédia műfajának koronázatlan királynője harmadik regényében könyvrajongókról írt – könyvrajongóknak!
Egy nyár, két ellenlábas és egy cselekményfordulat, amit egyikük sem látott előre.
Nora Stephens élete a könyvek körül forog. Elolvasott mindent, ami elolvasható, ő maga viszont egyáltalán nem egy tipikus regényhős. Azaz nem hetyke, pimasz, merész csaj, nem laza, nyugis álomnő, és a legkevésbé sem cukorfalat. Hanem kőkemény irodalmi ügynök, aki legfeljebb az ügyfelei szemében hősnő.
És akinek a vadvirágos réten piknikezés, a jóképű vidéki doki, a deltás pultos vagy más hasonló figurák helyett Charlie Lastrát, a mogorva New York-i könyvszerkesztőt dobta a gép. Igazi cuki találkozás lehetne ez hős és hősnő között, ha nem futottak volna már össze többször New Yorkban, és a megismerkedésük nem lett volna híján mindennemű cukiságnak.
Nora jól tudja, hogy korántsem ideális regényhősnő, és Charlie is tisztában van vele, hogy nem ő a nagybetűs álomférfi. De miután újra és újra egymásba botlanak – a véletlenek olyan összjátéka folytán, amely cselekményszálat minden valamirevaló szerkesztő kukázna –, felfedeznek valamit, ami alapjaiban rengeti meg az önmagukról írt, gondosan megkomponált sztorijukat.

Kiadó: Central Kiadói Csoport, 2023
Eredeti cím: Book Lovers, 2022
Fordító: Szieberth Ádám
Oldalszám: 456
ISBN: 9789636142018
Megrendelés

Nyereményjáték

Nyereményjátékunkban a Central Könyvek kiadványai között mazsolázunk. A turné minden állomásán egy szerző nevét találjátok, a feladatotok pedig az, hogy a rafflecopter megfelelő dobozába írjatok egy könyvcímet, mely a szerzőtől a kiadó gondozásában jelent meg.

Az értesítő levél megküldése után a nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!

Feladványom

Rhys Bowen

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

06.23 – Könyvvilág
06.25 – Betonka szerint a világ…
06.27 – Könyv és más
06.30 – Csakolvass
07.03 – Fanni’sLibrary
07.04 – Hagyjatok! Olvasok!
07.05 – Zakkant olvas
07.06 – Veronika’s Reader Feeder
07.07 – KönyvParfé
07.08 – Olvasónapló
07.09 – A Szofisztikált Macska
07.10 – Szembetűnő

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *