Menu Close

Rachel Burton: Könyvesbolti ​karácsony

Rachel Burton Könyvesbolti karácsony című regényére még a nyár végén jelentkeztem, amikor szó volt róla, hogy csinálunk Blogturnét vele. Szóval jóval előbb, hogy Szabados Ági kiválasztotta volna a decemberi NIOK olvasmánynak. Engem simán meg lehetett fogni azzal, hogy könyvesboltban, karácsonykor játszódó romantikus történet. Márpedig mi lenne jobb, mint ebben az időben karácsonyi filmeket nézni (még egy podcast adást is szenteltünk az idei felhozatalnak) és a Hallmark filmeknek megfelelő írott sztorit olvasni? Mivel az elmúlt években egész kellemes élményeim voltak az ilyen stílusú könyvekkel az év utolsó hónapjaiban (Hóesés Notting Hill-ben, Karácsonyi szerelem), szerintem lehet, hogy megtartom, decemberben legalább egy karácsonyi romantikussal megismerkedem.

Megan Taylor a családja tulajdonában lévő könyvesboltot vezeti, miután megözvegyült és visszaköltözött Yorkba. A munkája lefoglalja, vannak barátai és még egy könyvklubot is vezet, amelyben romantikus regényekről beszélgetnek (a nevük pedig Megrögzött Romantikusok). Karácsony közeledtével kiváló lehetőséget kap, hogy kicsit feldobja a forgalmát: könyvbemutatót rendezhet Xander Stone a Booker díjas regényíró legújabb kötetének. A férfi ügynöke előre szól, hogy az írónak van jó pár elképzelése arról, hogyan kell egy ilyen eseménynek zajlania, sőt előre fel szokta keresni a könyvesboltokat, hogy minden részletet tisztázzon. Megan és Xander első találkozása nem is sikerül valami fényesen, ám hamarosan a nő ráveszi a férfit, hogy jöjjön el a könyvklubukba, amelyen éppen egy nagyobb szabású karácsonyi összejövetelt is tervezni kezdenek: Jane Austen korabeli bált szeretnének tartani. Xander egyre több időt tölt Megan társaságában, romantikus regényeket is hajlandó elolvasni és megtárgyalni vele, sőt egy éjszaka még egy igazi klisébe is bekerülnek: hóviharban egy szobába kényszerülnek, amelyben természetesen egyetlen ágy van …

Már ebből a rövid leírásból is látszik, hogy valóban a Könyvesbolti karácsony tényleg igazi romantikus történet. Ami friss benne, hogy egyrészt tisztában van a megszokott trópusokkal, játszik velük hisz nemcsak a cselekményben egyből felismerhetők, plusz ugye ezekről beszélgetnek a könyvklubban is, de még Megan barátai és édesanyja többször is rámutatnak a lány életében megjelenő motívumokra. Sőt amikor eljön a konfliktus, maga Megan is azt mondja Xander-nek hogy ez itt bizony a félreértés ami elválaszt minket, okosabbaknak kéne lennünk, minthogy hagyjuk, hogy megrontsa a kapcsolatunkat (de persze nem azok … 😊)
Mondjuk én is vitába szállnék a főszereplőnkkel, ugyanis az ő kedvenc regénye A szerelmi történet bizony nem romantikus regény, hiszen ez utóbbiaknak a lényege, hogy jó a vége, a hősök egymásra találnak. Eric Segal könyvét egyértelműen azért szereti Megan, mert a saját tragédiájára emlékezteti. A gyász természetesen jelen van a regényben hiszen Xander bár más okból, de megérti, hogy milyen veszteséggel együtt élni, nap mint nap küzdeni a szeretett személy hiányával és bár alig egy hónap alatt játszódik, érezhetően lassan bontakozik ki a főszereplők kapcsolata: fokozatosan nyílnak meg egymás előtt, beszélik meg a múltjuk terheit és jönnek rá, hol vannak a közös pontjaik. Nem is az a szenvedélyes és erotikus történet a Könyvesbolti karácsony, hanem fokozatosan épül a kapcsolat és a hálószoba is zárva marad.

A könyvesbolt és a könyklub mellett az olvasásnak és a könyves szakmának rengeteg szerep jut még a történetben és ez is nagyon tetszett, hogy a könyvkiadás több szintjére is bepillanthatunk: kiadói munka, szerkesztés, ügynökösködés, könyvmegjelenés ezek számomra mindig nagyon jó hívószavak. Ráadásul a borító nagyon jól visszaadja a regény hangulatát és motívumait: nem véletlenül szorongatnak rajta az alakok tesábögréket és még a tacskó is fontos szereplő lesz.

Összefoglalva: kellemes hétvégi olvasmány volt a Könyvesbolti karácsony.

Blogturné

Megan Taylor egy könyvesboltot vezet Yorkshire-ben, de a vidékre való költözés nem oldja meg férje elvesztésének fájdalmát. Egy véletlen baleset folytán beleszalad egy gőgös, ám szexi idegenbe, akiről kiderül, hogy egy felkapott író, és nemsokára nála mutatja be az új könyvét… Vajon Xander Stone kimozdítja a nőt a csigaházából?
Tartsatok bloggereinkkel ezen az ünnepi blogturnén, és ne feledjétek, hogy egy mázlista olvasónk a turné végén meg is nyeri a könyvet a General Press kiadónak hála!

Fülszöveg

Egy hóvihar. Egy idegen. Egy szikra. A tökéletes szerelmi történet kezdete… vagy mégsem?
A könyvesboltot vezető Megan Taylor tudja, hogy az élet néha igencsak zűrös és bonyolult. A fiatalon özveggyé lett nő számára az elmúlt néhány év kétséget sem hagyott efelől. A festői Yorkba költözött, hogy új életet kezdjen, de csak még inkább elzárkózott a világ elől.
Úgy tűnik azonban, a díjnyertes író, Xander Stone megadja számára a kezdő lökést. Szó szerint. Egy élelmiszerboltban ugyanis egyenesen a bokájára tolja a bevásárlókocsiját, majd később nem átallja Megan könyves ízlését kritizálni. A nő szívesen helyretenné ezt az arrogáns, gőgös – és őrülten szexi – idegent, ám kiderül, épp az ő könyvesboltjában tartja majd az új könyve bemutatóját még karácsony előtt.
Megan már épp előmerészkedne a csigaházából, hogy ismét megtanulja élvezni az életet, amikor kiderül: az újbóli szerelembe esés nem egészen úgy alakul, mint a könyvek lapjain.

Kiadó: General Press kiadó
Műfaj: karácsonyi, chick lit, romantikus
Terjedelem: 320 oldal
ISBN: 9789634526636
Fordította: Gieler Gyöngyi
Eredeti mű: A Bookshop Christmas
Eredeti megjelenés éve: 2021
Megrendelés

Nyereményjáték

Történetünk egy könyvesboltban játszódik, de a könyvimádók nagy örömére a filmekben és sorozatokban is fel-felbukkannak kedvenc helyeink nem csak a regényekben. Minden állomáson találtok egy képet, ami egy olyan filmből/sorozatból származik, ahol a könyvek/könyvesboltok fontos szerepet játszanak a főszereplők életében. Találjátok ki a címeket és írjátok be a megfelelő rubrikába!

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

Feladványom

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

8 – Betonka szerint a világ…
11 – Sorok között
14 – Kelly és Lupi olvas
18 – Olvasónapló
20 – Csak olvass!
23 – Hagyjatok! Olvasok!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *