Menu Close

Melissa Keil: The Incredible Adventures of Cinnamon Girl

Fogalmam sincs, hogy került annak idején ez a regény a radaromra. Biztos a címe miatt, meg a klassz borítók is felhívták rá a figyelmet, valaki a fülszöveg miatt nagyon várta talán? Úgyhogy én is kívánságlistára tettem, tudom sokáig csak Ausztrál kiadása volt a regénynek és nem lehetett sehol se kapni, aztán a Bookdepository végül beszerezte én meg lecsaptam rá. S jó szokás szerint üldögélt a polcon, hogy végül rákerüljön a 2017-es várólista csökkentésemre, aztán a decemberi hajrában sorra kerüljön. Mivel az elmúlt években tökre bejöttek nekem az ausztrál ifjúsági regények (Sabriel, Jellicoe Road, This is Shyness, Könyvtolvaj), simán nyerő helyzetből indult a regény.

Alba a világ végén túl eggyel lakik, aprócska városukban, Eden Valley-ben soha semmi izgalmas nem történik. Egészen addig, míg a nyári szünetben, pont év vége előtt (igen, erősen zavaró volt eleinte, hogy ugye Ausztráliában decemberben tombol a nyár és a nyári szünet egybe esik Szilveszterrel) egy vírus videó az Isten háta mögötti helyet nevezi meg, mint ahol túl lehet majd élni a közelgő Világvégét, ami persze december 31-én fog beköszönteni. Úgyhogy a kisvárost ellepik mindenféle alakok, s közben Alba és barátai azon agyalnak, hogy mit kezdjenek az életükkel. Van akinek megvannak a tervei és már tudja, hol és mit fog tovább tanulni vagy éppen miért akar helyben maradni. A lány egyelőre nem szándékozik elhagyni az otthonát függetlenül attól, hogy nagy tervei vannak, utazgatni szeretne és képregényeket akar rajzolni hivatásosan is, nem csak úgy magának… s ebből lesz a legnagyobb konfliktusa barátjával Grady-vel aki pedig már készen áll arra, hogy a jogra menjen. Úgyhogy miközben a világ megőrül körülöttük és a végét várja, a fiataloknak sokkal fontosabb, hogy a saját életüket lerendezzék valahogy…

A címben szereplő Cinnamon Girl természetesen Alba  rajzolt karaktere, aki köré a képregényeit építi, s alkotójához hasonlóan nem a bordája is kilátszik stílust képviseli. De szerencsére a regénynek és a lánynak egyáltalán nem központi témája, hogyan néz ki, ő jól elvan a testében és elégedett vele, sőt kihasználja az előnyeit. Amúgy nagyjából Alba jól kijön magával, hatalmas a személyisége, rengeteget beszél és óriási szíve van. Persze pont azt nem veszi észre ami az orra előtt van már amióta az eszét tudja, de hát éppen van sokkal fontosabb dolga. Például hogy azon aggódjon, mi lesz a barátaival és vele, ha véget ér a nyár, vajon el fogja őket veszíteni mindenképp? Ha nem a Világvége akkor a továbbtanulás és az ÉLET miatt?

Eleinte sokkoló volt a sok információ meg a rengeteg szereplő akik alig egy-két fejezeten belül felvonultak, aztán minden és mindenki a helyére került és kiderült, hogy nem egy eseménydús regényről van szó, hanem pont egy lassabb, inkább jellemfejlődés mint izgalmas akciók által vezérel történettel állunk szemben. S bár majdnem minden amiről szó van a könyvben, a környezet, a történet és a szereplők is olyasmi, amit imádni lehet, mégse tudtam igazán belefeledkezni a dologba. Méghozzá azért, mert lusta mód a hangoskönyvet választottam és talán először, amióta rákattantam az audible-re, sikerült egy irritáló narrátort kifogni.

Először történt meg, hogy a felolvasó annyira idegesítő volt, hogy kis híján abba hagytam a hangoskönyvet, de mivel alapjában érdekelt, hogy mi történeik Albával és hogyan fog alakulni kapcsolata Grady-vel, kitartottam. Értékelendő, hogy ausztrál csaj olvasta fel a könyvet, úgyhogy abszolút autentikus volt, de olyan hihetetlenül szörnyen nyivákolósra vette a főszereplőnket, hogy szívesen lekevertem volna pár pofont neki, ahányszor csak Alba megszólalt. A regény amúgy E/1-ben íródott és amíg csak Alba gondolataival voltunk elfoglalva, visszafogottabb volt az olvasás, de amint beszélni kezdett a főszereplő átváltott idegesítő hülyepicsa rináylós-kiabálós hangszínre amitől felállt a szőr a hátamon. De végigszenvedtem, mert mint mondtam, alapjában a sztori jó volt. Néztem is, hogy más könyv felolvasását nem bízták már erre a nőre… 🙂  Tudom, átválthattam volna a papírkönyvre is, de az év vége nagy olvasási hajrában telt, hogy végezzek a várólista csökkentésemmel, ezért inkább haladtam vele sétaközben is, bár erősen viszketett a tenyerem.

Szóval Cinnamon Girl felemás élmény volt: a sztori jópofa, szórakoztató, kiválóak a karakterek, de a hangoskönyv változat több csillagot levont.

Sztori: 
Előadásmód: 
Összesen: 

Kiadó: Bolinda Audio
Megjelenés: 2014
ISBN: 9781489390639
Honnan: Vásárlás, saját példány

Vedd meg a Bookdepon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *