Menu Close

Leanne Hall: This is Shyness

This is ShynessVannak könyvek, amikről az ember évekkel korábban olvas valami jó kis ajánlót, aztán nem tud frissiben hozzájutni, de valahol benne marad a fejében, hogy ez valamiért nagy hatással volt rá és amikor szembejön a lehetőség, hogy megszerezze, akkor erre visszaemlékezik és él az ajánlattal. Ez történt a This is Shyness esetében is, ami ausztrál ifjúsági regény mivolta miatt nem nagyon utazott túl az óceánokon, de miután már otthonában bezsebelt díjakat, immár nemzetközi vizekre evezett.

Wildgirl és Wolfboy nekivágnak az éjszakának Shyness-ben. Persze nem ez az igazi nevük, de miután összefutnak egy bárban, ahol a srác szokás szerint a haverjait várja, a lány pedig egy egész más világból csöppent ide és kalandra vágyik, szinte egy pillantás alatt döntik el, hogy nekik együtt kell elindulniuk. Wildgirl, aki a nevével ellentétben nem annyira vad és inkább csak felejtené, hogy mennyire rossz neki a valóság, s úgy tűnik, hogy Shyness, a városnak az a része, ahol évek óta nem kel fel a nap pont megadja neki amire vágyik. Wolfboyban valami megváltozott, amióta beköszöntött a Sötétség Shyness-ben, s ő itt maradt, hogy zenélgessen és a múlton rágódjon. Nem egy társasági ember, közeli haverjaink kívül senkivel se jön ki, s magát is meglepve önként ajánlkozik, hogy idegenvezetője lesz a lánynak, aki egy kis napsugarat csempész az örök éjszakába.

Shyness fura egy hely, régebben külváros volt, aztán 3 éve jött a Sötétség és azóta nem kel fel a nap. Szó szerint. A lakók elmentek, akik meg maradtak, azoknak okuk volt erre. Mint Wolfboy-nak, aki ki nem állhatja  a napfényt. De vannak itt gyerekbandák, akik cukron pörögnek és bármit megtesznek, hogy megkapják a napi adagjukat. Meg különös doki, aki szinte hipnotikusan próbálja bebizonyítani mindenkinek, hogy legjobban azt teszi, ha hozzá fordul, s jó pénzért mindenkit mindenből kigyógyít. De mindez Wildgirl számára egzotikum és itt végre egészen másnak érezheti magát, nincs ott a múltja a problémái és olyan dolgokat tehet meg, amikről nem is álmodott. S mindezzel valami értelmet ad Wolfboy életének, ráveszi, hogy ne legyen már annyira passzív és próbálja meg a jó oldalát nézni annak, ami vele történik. A lány szemében a magányos srác egy menő rocksztár, míg a fiú még sose látott ennyire határozott és különleges csajt. S közben még vannak kalandok is, de ez már alig számít.

A This is Shyness nagyon különleges, kedves regény. Egyrészt ott a városi fantázia elem a titokzatos városrész, amivel ki tudja mi történt és miért, s amely otthona lett azoknak, akik a sötétséget kedvelik. De mindez csak háttér a két főszereplő közös kirándulásához, kalandjához, amely nem kicsit saját magukkal való szembenézés is. S ehhez társul egyfajta álomszerű stílus is, eleinte úgy éreztem, hiába a két főszereplő váltott nézőpontja, lehet hogy mind a ketten csak képzelik ezt az egészet, csak sodródnak valami különleges hallucinogén segítségével. De aztán kiderült, hogy ők pont nem. Egyébként bejött, hogy szinte ironikus módon van megmutatva, hogy fiatalokra jellemző módon mindkét főszereplő igazából alig lát távolabb a saját érdekeinél, annyi minden történik körülöttük, elejtett beszélgetések, hatalmas lelepleződések de mindez elsuhan a fejük felett.  Eredetileg csak önálló regénynek készült a This is Shyness, de azóta lett folytatása is, úgy tűnik abban már Wildgirl és Wolfboy képesek kicsit a környezetükre is figyelni.

Olyan ifjúsági regény ez, ami nem illik igazán egyetlen jól körbehatárolt sablonba se. Talán ez is a hátránya: így nem fog tudni nagy népszerűségre szert tenni, pedig megérdemelné, hogy többen olvassák.

Kiadó: Text Publishing
Megjelenés: 2015 (2010)
Terjedelem: 272 p.
ISBN: 9781921656521
Honnan: Edelweiss, Recenziós e-book

Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

4 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *