Menu Close

Jen Campbell és a könyvesbolti vásárlók

kekkonyvekPár hónapja járta körbe a könyves internetes szférát az a kép, amiben az egyik könyvesbolt csupa kék kötetből készítettek kirakatot, mintegy válaszolva az egyik vásárló kérdésére, hogy “Nem emlékszem a címére, de kék volt”.

A könyvesboltban, könyvtárban dolgozók számára ez a kérdés egyáltalán nem ismeretlen. Sőt ennél pepitábbakat is szoktunk kapni. Jen Campbell, író, aki régóta könyvesboltokban dolgozik, elkezdte összeszedegetni, hogy micsoda kérdésekkel találkozik munkája során. S ebből eleinte a blogján tett közzé dolgokat, majd a jobbakat válogatva meg is jelentettek ebből nyomtatásban is egy csokornyit 2012-ben Weird Things Customers Say in Bookshops címmel. A folytatás két évvel később jött, More Weird Things Customers Say in Bookshops címmel. Ebben már bőven vannak nem csak saját élmények, hanem mások által beküldött történetek is. Mert bizony fura dolgokat minden könyvesboltban mondanak. Sőt, könyvtárban is. De a kötetből néhány beszélgetés bármilyen más boltban is elhangozhatott volna. Mert néhol bizony kitűnik, hogy az emberi butaság végtelen.

Csak sokszor az lepi meg az olvasót, hogy ilyen sztorikkal és mondatokkal könyvesboltban vagy könyvtárban találkozik, ahova elméletben olyanok járnak, akik tisztában vannak azzal, hogy egy antikvár könyvesboltban mondjuk nem lesz meg a jövő héten megjelenő legújabb regény. De elég csak a Notting Hill ominózus jelenetére gondolni (utazással kapcsolatos könyveket áruló boltban az új John Grisham-et keresni, de legalább Charles Dickenst), hogy elhelyezzük miről is lehet szó, de komolyan mondom, ezek nem kitalált történetek. Tapasztalatból beszélek. Ha pedig valaki nem hinne nekem, íme néhány érdekesebb rész Jen Campbell két könyvéből.
weirdthingsbookshop

“Hello, csak azt szeretném kérdezni, hogy Anne Frank írt folytatást?”

“Van példányuk a Mrs. Dalloway-ből? De nagyon régi, mondjuk úgy 1850-ből?”

“A Kindle-n lévő könyvek kemény vagy puhakötésűek?”

Vásárló: Szeretném visszaadni ezt a Hová tűnt Vili? könyvet.
Eladó: Miért?
Vásárló: Mert megtaláltam.

 

Vevő (suttogva): Néha úgy gondolom, a macskám meg akar ölni.
Eladó: Ó.
Vevő: De csak néha, nem mindig. Van amikor egész rendes.

 

(Egy nő az Elfújta a szél-t lapozgatja.)
Kisfia: Ez a könyv a fingásról szól?

 

Vevő: Sophie Kinsella A mini alkoholista című könyvét keresem.

moreweirdbookshopNem spoilerezem el a köteteket, de azt kell mondanom, hogy néha nagyon viccesek, néha meg elszomorítóak amikkel találkozhatunk.

Kiváló akció keretében 1-t fizet 2 kap alapon megvettem mindkét kötetet, s nem kellett sok, hogy elolvassam őket. Mindenképpen kellemes pár órát jelentettek és az embernek kedve támad, hogy elkezdjen valami hasonlót. Felírogassa, hogy tőle pl. miket kérdeznek az olvasók a könyvtárban. Mondjuk az első után a második kötet már nem akkora durranás, de abban is vannak jó pillanatok. Főleg, hogy beemelt sok olyan dolgot is, amit mások küldtek nekik a világ különböző szegleteiből

Egyébként Heloise-nak van “Könyvesbolti morzsák” néven ilyen rovata, lehet hogy majd abból is könyv lesz. De lényeg, hogy látható mindezek nem elszórt jelenségek, hanem bárhol előfordulnak, még itthon is.

Amúgy Jen Campbell-ért tökre lehet rajongani, hiszen nagy könyv és olvasóbarát, a közösségi média minden szegletét kihasználja, népszerűsíti a munkáját és mindenekelőtt a könyveket.

Szórakoztató könyves anekdota gyűjteményként mindenképpen ajánlott.

 

Kiadó: Constable
Megjelenés: 2012 ill. 2014
ISBN: 9781472112521 ill. 9781472112538
Honnan: Vásárlás, saját példány

Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

3 Comments

  1. Wish

    Nekem most egy ellenkező oldali sztori jutott erről eszembe. Az “A király orgyilkosa” könyvet kerestük és a könyvesboltban a hölgy úgy írta be a keresőbe, hogy “orrgyilkos” 🙂

  2. Heloise

    Jen Campbellnek még csak a blogját olvastam (bár a könyvei is erősen tervbe vannak véve mióta említetted), és zseniális amúgy 🙂 Amiket fennhagyott a blogján, abból már pár nálunk is megtörtént – vagy legalábbis valami hasonló 🙂
    És hát amúgy persze – a másik oldalon is vannak bakik, nálunk is elő szokott fordulni, de jókat derülünk magunkon is 🙂 (legalábbis nálunk így megy 🙂 )

  3. Pingback:Könyvfotózás

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *