Menu Close

Mark Haddon: Bumm!

Mark Haddon: Bumm!A kedves brutalitása után szükségem volt valami rövidre, könnyűre és viccesre és mivel épp kéznél volt Mark Haddon könyve, hát elolvastam egy délután alatt. Az angol író tavaly nagyon megtalált A kutya különös esete az éjszakában című regényével és kíváncsi voltam, hogy vajon mire képes még. A Bumm! egészen más sztori, mint amit eddig olvastam tőle. Direktben ifjúsági és olyan dolgokról szól, ami kábé 12 évesek álma, vagy legalábbis ilyesmiről fantáziálhatnak.

Jimbo teljesen hétköznapi gyerek, az iskolát utálja, a szülei kicsit válságban vannak, a nővérével rendszeresen kitolnak egymással. Csak barátjával, a kicsit elvarázsolt Charlie-val érti meg magát. Egy pletykát követve kihallgatják a tanári értekezletet, amelynek a végén különös dolgok történnek. A rajz és a történelem tanáraik hirtelen érthetetlen nyelven kezdenek el beszélni. A két fiú azonnal nyomozni kezd és furábbnál fura dolgokra bukkannak. Hamarosan halálosan megfenyegetik őket. Jimbo nem az a bátor fajta, ő szívesen hagyná az egészet, mert nem szereti a rémálmokat, ám Charlie hirtelen eltűnik és a fiú legjobb barátja után ered. Akit egy messzi-messzi galaxisban talál meg. S aztán már rajtuk és Jimbo death metalos nővérén áll vagy bukik a föld sorsa.

Haddon ezt a regényét már korábban megírta, de nem aratott vele osztatlan sikert, viszont egy negyedikes osztály biztatására kicsit átdolgozta és modernizálta. Beletett pár technikai kütyüt, de azért még mindig maradt néhány dolog ami mondjuk a 80-as évekre emlékeztet. De ez nem zavaró. A srácok nagyon jó fejek, Jimbo szeretne a háttérben maradni, ellavírozni, van elég baja otthon a családjával meg az iskolával, Chalrie meg az izgága tudóspalánta, akinek hatalmas elképzelései vannak és ha valami szokatlan történik, azonnal ráveti magát, mert végre valami izgalom történik kis életében. Aztán a nagy kaland és ahova eljutnak vele, hihetetlenül vicces. Miért ne lenne az egy olyan bolygó, amit őrült sci-fi rajongókkal próbálnak benépesíteni. Úgyhogy a regény teli van mindenféle referenciákkal Star Trek-re, Star Wars-ra, Dr. Who-ra stb.

Szóval egy rövid, kellemesen szórakoztató habkönnyű igazi ifjúsági regényről van itt szó, főleg fiúknak lehet talán jó kikapcsolódás na meg humorforrás. Nincs benne se szerelmi szál, se vámpír. Tökéletes volt arra, hogy kicsit fellélegezzek Toni Morrison után.

Eredeti cím: Boom
Kiadó: Európa Kiadó
Fordító: Sári Júlia
Megjelenés: 2010 (2009)
Terjedelem: 240 p.
ISBN: 9789630790123

 

3.5 Stars

3 Comments

  1. A.

    ezért kérdem 🙂 Megvettem neki a Nemere, kupolaváros titkát, de még nem kezdte el… most szikraváros, ötök ereje, a suliban szünetben a Narnia… nem aprózza el 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *