Menu Close

Robert Goolrick: Házasság céljából

Robert Goolrick: Házasság céljábólMég októberben figyeltem fel a könyvre, s mivel a fülszövege kicsit az Eredendő bűn-re emlékeztetett kíváncsi voltam rá. S valóban a regény úgy indul, mint az a bizonyos Angeline Jolie/Antonio Banderas film, csak éppen nem kávéültetvényen, hanem a wisconsini évi 7 hónapig tartó télben játszódik. S ehhez mérten elég nyomott, borngós és sejtelmes a hangulata.

Ahogy az sejthető is, Ralph Truitt nem éppen azt a feleséget kapja hirdetésére, akire számított. Catherine Land ugyanis nem egy hétköznapi kinézetű misszionárius apja mellett felnövő lány. Neki sokkal másabb múltja van és határozott szándékkal érkezik a hosszú télbe. Ugyanis egy wisconsini kisváros leggazdagabb emberének lehet postai úton rendelt felesége, s úgy számolja, ebből rengeteg előnye származhat, s szinte semmi hátránya. S elég sok mindenre képes ezért a célért. Truitt pénze rengeteg, de a 20 éve magányban élő férfinak is megvannak a maga tervei. Le kell számolnia a múltjával és ehhez új feleségét kívánja felhasználni. De az érdekek összeütköznek és vannak fordulatok, meg kapcsolatok, amikre egyikük se számít.

Kriminek és romantikus regénynek gondoltam a könyvet, de igazából tévedtem. Fogalmam sincs, hogy milyen kategóriába soroljam. Kriminek nem túl izgalmas, romantikusnak se mondanám, bár tele van erotikus képekkel, néhol kicsit túlzásnak éreztem az egészet. Ráadásul a sztori se nagyon eredeti, a szereplők pedig aligha kedvelhetőek. Hogy mégis miért olvastam végig és mi volt az, ami miatt több csillagot is kap? Az a helyszín és az atmoszféra.

1907 telén járunk Wisconsin külsőn, ahol mindent elborít a hó és kezdődik a több hónapos bezártság, ami kikészíti az embereket és a kisváros lakóin erőt vesz a különböző mértékű elmebaj, amiből mindenféle tragédiák következnek. Ralph Truitt élete során nem egy ismerősére köszöntött ez a sors és rendszerint felolvassa az újságban megjelenő híreket feleségének, aki nem érti, hogy történhetnek meg ezek a dolgok.  “Északon vagyunk. A tavon túl már Kanada van.” mondja a férje és ezzel próbálja megmagyarázni, hogy az elfojtott vágyak a hallgatás, a semmittevés a bezártság mire képes az emberi elmével. S mindezeket a sztorikat Goolrick nagyon jó érzékkel helyezi el a regényben. Arra hivatkozik, hogy meg akarta mutatni az erkölcsi fertőt és hátborzongató valóságot, amibe az iparosodás hirtelen fellendülése kergetett rengeteg vidéki amerikait. Az ember mindig is sejtette, hogy az eldugott helyeken szörnyű dolgok történhettek meg. Bár az író bemutatja a nagyvárosok csillogását és nyomorát is, ahol az erkölcs nem éppen kimagasló.

Az utószóból kiderül, hogy mindez nem csak az író fantáziájának szüleménye. Még 1973-ban megjelent egy könyv Wisconsin Death Trip címmel Michael Leasy gyűjteménye, amely egy kisváros pár évének fényképeiből és újsághíreiből állt. Megdöbbentő halálhírek, események és fotók. Borzongató és izgalmas. Innen vette a helyszínhez ötletét Goolrick és elég ijesztő környezetet tudott a sablonos történet és karakterek köré rettyinteni belőle.

Lehet ezt a regényt tehát szerelmi történetnek, kriminek, thrillernek olvasni de nekem legjobban az atmoszféra és a valós háttér az, ami izgalmassá és érdekessé tette.

Eredeti cím: A Reliable Wife
Kiadó: Athenaeum
Fordító: Mallász Rita
Megjelenés: 2010 (2009)
Terjedelem: 368 p.
ISBN: 9789632930817

3 Stars

4 Comments

  1. Nima

    pedig azt hittem, most majd megtudom, hogy én szeretném-e.
    amit írtál az alapján nem tűnik rossznak, de a 6 csillag inkább közepes teljesítményt sejtet.
    mi nem volt jó benne?

  2. Lobo

    @Nima a sztori közepes IMHO, erőltetett az erotika, szereplőket nem kedveltem, meglepetést nem tartogatott. Számomra az atmoszféra és a környezet, ez a borzongató körítés, ami megmentette a csillagokat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *