Menu Close

Linda Castillo: Néma eskü

Néma esküBe kell vallanom, hogy az Amishokról egészen A kis szemtanúig én nem hallottam szinte semmit. De valószínűnek tartom, hogy a világ ezen felén más is hasonló cipőben járt. Aztán később még találkoztam ezzel a csoporttal egy korai Tami Hoag regényben, a Sarah bűnében, ami igazából olyan, mintha valaki fanfictiont írt volna A kis szemtanúhoz:) csak éppen happy end-del. Úgyhogy határozottan érdekelt, hogy milyen lehet az élet egy ilyen közösség mellett, ahol már megint gyilkosságok történnek (úgy látszik, ha Amishokról olvas az ember, ott valakit biztos megölnek)

Kate Burkholder két éve rendőrfőnök Painters Millben, egy ohioi kisvárosban, ahol az angolok mellett megélnek az Amishok is békességben. Annak idején ő maga is meglepődött, hogy felajánlották neki az állást, de elfogadta. Tudta, hogy a származása miatt történt, ugyanis ő bizony kitagadott Amish. Vele a város duplán jó pontokat tudhat magáénak: női rendőrfőnököt és valakit, aki érti a zárt közösséget és az amishok mozgatórugóját. A munka nem túl megerőltető, csak ami előfordul egy kisvárosban: gyorshajtás, ittas vezetés, randalírozó huligánok, eltéved tehenek stb. Hideg téli este van, rutin feladat, azonban felbukkan egy fiatal nő holtteste. A mostani rendőrök 16 éve nem találkoztak hasonlóval, mikor egy sorozatgyilkos garázdálkodott a környéken és lányokat ölt meg, különös kegyetlenséggel. Kate és kis csapata alig veti bele magát a nyomozásba, amikor egy második halott is felbukkan, a gyilkosság elkövetésének módja határozottan arra a 16 évvel korábbi esetre emlékeztet mindenkit. Lehetséges volna, hogy a vágóhídi gyilkos visszatért? Ebben Kate kételkedik leginkább, mert ő úgy tudja, első kézből, hogy azzal az emberrel bizony már végeztek… Lehet, hogy csak utánozza valaki a gyilkosságokat? De akkor hogy tudhat apróságokról, amik csak a boncolási jegyzőkönyvekben és a rendőrségi jelentésekben szerepeltek? Burkholder rendőrfőnök kénytelen külső segítségért fordulni, ráadásul hozzáértését is megkérdőjelezik és egy zűrös múltú nyomozót is kap a nyakába a városi tanács kérésére az állami központból. Kate megpróbálja megóvni a józan eszét, jól végezni a munkáját, mielőbb kideríteni ki a gyilkos és tisztázni, hogy vajon mi és hogyan történt 16 éve amikor az ő élete és hite családjában, közösségében is megváltozott egy éjszaka alatt.

Épp mostanában jöttem rá, hogy egyrészt kevés krimit olvastam az elmúlt időszakban, másrészt, hogy milyen ritkán jelennek meg itthon megfelelő körítéssel (korrekt kiadás, fordítás, marketing stb.) olyan bűnügyi regények, ahol a nők fontos szerepet játszanak. Kate Burkholder nagyon jó főhős és megfelelően kielégítette a női nyomozóra ácsingózásomat. Okos, hozzáértő, elhivatott, határozott de ugyanakkor sebezhető is és nagyon emberi a hibáival. Éppen ezért nehéz ítélkezni felette, főleg ha párhuzamba állítjuk azzal, amit a másik főszereplő, John Tomasetti nyomozó cselekedett.

Krimi létére elég összetett könyv volt, még ha könnyed stílusban is, de foglalkozik komolyabb dolgokkal is: az amish vallással, a közösség felépítésével, női főnökökkel, lelkiismerettel, hogy hol van a határ, amit nem illik a törvény őrének átlépni stb. Ugyanakkor a gyilkosságok elkövetése és a holttestek leírása nagyon brutális néhol, szóval bizonyos fokú gyomor kell hozzá. Épp ezért is téptem a hajam a rózsaszín kötés miatt: mert a címlap nagyon eltalált, de a borító hátulja és a lapvégek nem illenek a témához. Hatalmas az ellentét a tartalom és a csomagolás között. Miután elolvassa az ember, hogy találnak meg egy pár hete válogatott eszközökkel megkínzott holttestet, majd becsukja a könyvet és ránéz a bugyirózsaszínre… na az nem kellemes látvány.

Linda Castillo amúgy több krimit is írt már és idén jön ki az új regénye, amiben megint csak Painters Millben történik gyilkosság, amishok is bele vannak keverve és Kate meg John együtt nyomoz.

Eredeti cím: Sworn to Silence
Fordító: Tokai András
Kiadó: General Press
Megjelenés: 2010 (2009)
Terjedelem: 343 p.
ISBN: 9789636431877

 

3.5 Stars

3 Comments

 1. Nima

  ránéztem a könyvre, és pont az jutott eszembe, hogy ilyen baromi jó borítót hogy lehet már ezekkel a színekkel elrontani??
  egyébként jó könyvnek tűnik, útba fogom ejteni.

 2. Amadea

  Ezért szeretek a megtévesztő külsejű könyvekkel addig várni, amíg nem ír róla valaki postot. “Rendes” krimit jó régen olvastam, fel is írom ezt a könyvet.
  Hoag egyébként Az utolsó lövésben is szerepelteti az amishokat, régen olvastam, de tetszett.

 3. Lobo

  Tényleg jó kis krimi, főleg a karakterek miatt és Kate egyik női beosztottjának két példaképe van: a főnöke és Stephanie Plum 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *