Menu Close

Augusten Burroughs: Farkas az asztalnál : emlékirat az apámról

Ez az a könyv, amit kicsit félve kezdtem el olvasni. Úgy gondoltam, hogy olyan lesz, mint az Üvegpalota, csak brutalitásban lekörözi és amióta anya vagyok egész másképp állok a kisgyerekek hányattatott sorsáról szóló történetekhez. Ugyanakkor érdekelt is, mert anno sokat hallottam az író nevét, amikor bemutatták a Kés villa olló című filmet, ami az ő regényét dolgozza fel és Amerikában eléggé indie siker volt. Nah ez a visszaemlékezés az ottani események előtti életét dolgozza fel Burroughs-nak.

Az elbeszélés főhőse egész gyerekkorában azért küzd, hogy az apja elismerje, ne adj isten, szeresse őt. De valahogy ez nem jön össze, hiába csinál rajzot, mászik az ölébe sőt egy ponton mikor Augusten úgy látja az apa jobban kedveli kutyájukat, beöltözik és négykézlábra ereszkedik, hogy úgy pitizzen, hátha kap valami simogatást. De nem. Nem csak fizikailag nem tud apjához közel férkőzni, de érzelmileg se. Az amúgy diplomás, egyetemi tanár apa iszik és néha nagyon furcsán viselkedik… Augusten anyját is megbetegíti, a nő sokat jár pszichiáterhez, gyógyszereket szed stb., majd az írásba menekül. Bátyjával se tudja megtalálni a hangot, John Eldernek valami betegsége van… Ráadásul az egész könyvet belengi valami kimondhatatlan rettegés. Talán nem csak lelki terrorban van része a kisgyereknek? Hanem más is történik, amit nem tud, nem mer feldolgozni?

Mindenesetre Augusten még felnőtten is egyrészt azon igyekszik, hogy kivívja apja elismerését, másrészt pedig attól tart, hogy olyanná válik mint ő…

Szóval nem volt egy könnyű olvasmány, de talán mert férfi írta és igyekezett tárgyilagos maradni kevésbé tudott beszippantani, és amikor letettem a könyvet sikerült elhatárolódnom tőle.

Amúgy Augusten Burroughs anyja Margaret Robbins költőnő, bátyja pedig, John Elder Robbins szintén írt önéletrajzi könyvet arról, hogy milyen is az élet Asperger szindrómásként (állítólag szerepel benne egy olyasmi megölt kutya eset, amiről Haddon is írt).

A farkas az asztalnál-ban csak utalás van Burroughs másik két önéletrajzi könyvére (a fent említett Kés, villa, olló-ra és a hamarosan megjelenő Kiszáradva című kötetekre), amikben állítólag Burroughs fekete humora is jobban átjön.

 

Eredeti cím: Wolf at the Table: A Memoir of My Father
Kiadó: Kelly Kiadó
Fordító: Illés Róbert
Megjelenés: 2008 (2007)
Terjedelem: 225  p.
ISBN: 9789639667631

 

 

3.5 Stars

3 Comments

  1. Lobo

    Nost, több oka is volt. Megkaptam és a véleményemet kérdezték róla, gondoltam kipróbálom. Amúgy pont a nálad olvasottak miatt gondoltam, hogy nagyon durva lesz. De a szándékoltan távolságtartó stílus miatt valahogy mégse volt rám akkora hatással mint ahogy féltem tőle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *