Menu Close

Jeanine Frost: Félúton a sírhoz

Be kell látnunk, hogy ez a trend: vámpírok, természetfölöttiek, paranormális regények, urban fantasy. Valamint azt is észre kell venni, hogy ezeknek a könyveknek jó részét nők írják. Ennek ellenére simán olvashatják pasik is, bár a körítés, reklámok és figyelemfelhívások egyértelműen a csajos irodalomra hegyezik ki a karót (hogy stílusos legyek). Jeanine Frost sorozata is ebbe a vonulatba illik. Cat pedig, a legújabb vámpírvadászunk, egész méltón léphet (a korai) Anita Blake nyomába.

Catherine Crawfield huszas évei elején jár, egyetemista, vidéki kisvárosban él anyjával és nagyszüleivel. Csakhogy van egy hobbija amit már évek óta űz: vámpírokat öl, méghozzá hatalmas vehemenciával és szülői áldással. Cat anyját ugyanis megerőszakolta egy vámpír és ez a lány származásának a titka: félig ember-félig vámpír ő. Vagy éppen félig szörnyeteg, ahogy az anyja belenevelte és állandó bűntudat gyötri emiatt, meg attól tart, hogy talán előbb-utóbb belőle is előtör a szörny. Ráadásul sose sikerült beilleszkednie igazán a normális emberi életbe, amikor próbálkozott akkor is hatalmas csalódás érte (első szerelem). A vámpírgyilkolászás azonban legalább valami célt ad az életének és még az anyjától is elismerést kap minden sikeres akciója után, s bizony félig élőhalott, félig ember mivolta miatt ezek az akciók sikeresek. Kivéve, amikor egy este emberére, azaz vámpírjára akad.

Bones többszáz éves vámpír, aki úgy gondolja, a lány dolgozik valakinek, s megöli, ha megtudja, ki a megbízója. Amikor azonban kiderül Cat kevert vére ajánlatot tesz neki: kiképzi, hogy még halálosabb csali és vámpírölő legyen, cserében együtt dolgozik vele. Bones ugyanis szintén vámpírokat öl. Fajtársait igen, de olyanokat, akik nem tratják be az alapvető szabályokat, hogy megmaradhasson a békés párhuzamos létezése a természetfölöttinek és az emberinek. Ráadásul jó sok pénz is van a bizniszben, vérdíj formájában.

Catnek pedig át kell gondolnia eddigi értékrendjét: lehet, hogy nem is minden vámpír gyilkos, gonosz gazember. S ki kell találnia, vállaja-e új önmagát és kapcsolatát (mert persze Bones és Cat között izzik rendesen a levegő), az anyja előtt is.  Amikor pedig rájönnek egy komolyabb konspirációra, kiderül, hogy a vámpírok gonoszságban csak tanulhatnak az emberektől. Szóval nem egyszerű a két világ határán egyensúlyozni.

A magyar kiadással kapcsolatban két észrevételem lenne. Először is, hogy ennek az első résznek nem túl jó a borítója. Az eredeti az elég nyami, ez a csaj viszont nem jön be, igaz a tervezett második kötetnél már jobb a köntös. Másodszor pedig a magyar sorozatcím kicsit poénlelövős. Ha valaki elolvassa a regényt, a végén kiderül, hogy bizony itt keményen jön a folytatás, jól megalapoztak neki a sztoriban, viszont nem feltétlenül az jönne, amit a cím is sugall… Persze, ez így zavaros, de el kell hozzá olvasni a könyvet, hogy megértsük.

Összességében azonban kiválóan szórakoztam és főleg a vége, a nagy leszámolás, na az hihetetlenül izgalmas volt. Mondjuk az utolsó 20 oldal, ahol már a következő részt készítette elő az írónő kicsit falsul hangzott, de biztos a következő rész olvasásakor ez megváltozik.  Ja meg arról aztán nagy csend volt később, amit az alkukötésnél Bones megígért Cat-nek, hogy megtalálják az apját…

 

Eredeti cím: Halfway to the Grave
Kiadó: Ulpius ház
Fordító: Hoppán Eszter
Megjelenés: 2009 (2007)
Terjedelem: 378 p.
ISBN: 9789632542386

 

3.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *