Jun 262009

A Smart Bitchek nem csak a honlapjukon, de könyvükben, meg a különböző rádió interjúikban is ezt a regényt ajánlották, olyanoknak is, akik eddig még nem olvastak romantikus irodalmat, de kíváncsiak lennének arra, mit is eszik a nép, mint egy jó kezdő lépést. Sőt volt olyan is, akit sikerült meggyőzniük, hogy egy romantikus regény nem csak nyáltól csöpög, de szórakoztató, szellemes is tud lenni.

Mivel jómagam sem ismertem Loretta Chase-t, úgy döntöttem, szintén teszek egy próbát. Egy igazi történelmi romantikus regénnyel van dolgunk, vagyis az angolszászoknál annyira kedvelt Regency kategóriával, ami a XVIII. század végén, XIX. század első felében játszódó regényeket takarja. Szóval nem is a történelmi helyzet itt a lényeg, hanem a környezet, ahova belehelyezik a szereplőket. A Napóleoni háborúk után járunk, az 1820-as években, a történet Párizsban kezdődik. Jessica Trent azért jön öccse után, hogy kimentes őt a hírhedt Sebastian Barrister hálójából. Dain grófja ugyanis velejéig romlott: nem érdekli őt senki és semmi, mert korán megtanulta, hogy legjobb, ha elzárja a szívét minden és mindenki elől. Jessica azonban határozott nő, nem akarja, hogy az öccse romlásba taszítsa magát és a családjukat is. Csakhogy az első találkozásukkor mindketten megdöbbennek: Jessica ellenállhatatlannak tartja az Ördögöt magát, a férfit pedig lenyűgözi nemcsak a lány szépsége, de határozottsága és intelligenciája is.

Ez a tartalom így leírva ugye semmiben sem különbözik ezernyi más hasonló stílusú regénytől. Ahol azonban Loretta Chase tényleg újat mutat, az a karakterek. Jessica nem egy gyengeelméjű hősnő (feltétlenül nem tartozik az “Élni is hülye”  kategóriába) feltünően modern gondolkodású, olvasott, intelligens és észben mindenki előtt tud járni. Még Sebastian Barrister előtt is, akinek gonoszsága mellett az iq-ja se elhanyagolható. Hihetetlen intenzív csatározásokat folytatnak, s Jessica azt is tudja, mikor és hol veszítette el a harcot, hogy lesz szerelmes és azzal is tisztában van, miképp tudja meghódítani és megtartani az ördögöt. Nem sápítozik, hanem igenis kezébe veszi a dolgokat és küzd. Képes meglepetéseket is okozni, nem csak a grófnak, de az olvasónak is. Volt egy jelenet, amiről azt hittem, csak tévedés lehet, de nem, a lány fogta magát, és elégtételt vett a rajta ért sérelmen. De ne feledkezzünk meg a férfi főszereplőről se.

Sebastian Barrister gyerekkorától sérült személyiség, s ez a könyv elején nagyon jól van felvezetve: azért lett olyan, amilyen, mert úgy érezte, így tudja a legkevesebb fájdalommal és veszteséggel leélni az életét. Nem kell neki az előkelő társaság, a pénzéért megkap bármit és bárkit, van aki szórakoztassa és tehet amit akar. Aztán jön egy pimaszul merész teremtés, aki szépen fokozatosan leolvassza a jégburkot szívéről. Megmutatja neki, hogy nem minden úgy működik a világban és benne, ahogy azt ő elképzelte.

Úgyhogy a csajoknak igazuk volt: történelmi, romantikus és szórakoztató regény a Lord of Scoundrels.


Kiadó: Avon
Megjelenés: 1995
Terjedelem: 384 p.
ISBN: 0380776162

4 Stars
Oszd meg!

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *