Menu Close

Lawrence Block: A penge élén

Legutóbb Matthew Scudderrel időutaztunk, de ez a legújabb rész megint a “mába” de legalábbis a 80-as évek végére hoz vissza minket és folytatja a Nyolcmillió halálban megkezdett vonulatot.

Nem hivatalos magándetektívünk AA gyűlésekre jár, már több mint 3 éve józan, s továbbra is itt-ott elvállal munkákat. Most éppen egy eleve halott ügyet fogad el. Mint annyian mások, New Yorkba érkezett egy indianai kisvárosból is Paula, hogy színésznő legyen, de pár hónapja eltűnt. Szülei szeretnék megtalálni, megtudni, mi történt vele. Scudder pedig megy, kérdezősködik, nyomozgat, az ő bulldog módján, pedig többen is intik, hogy feleslegesen dolgozik. Aztán meg egy fiatalember a gyűlésről bizalmasabb viszonyba kerül vele, szeretné elmondani, hogy mi bánjta. De a vallomás sose történik meg, mert Eddie meghal. Úgy tűnik, baleset áldozata lett, a magyarázat azonban valahogy nem fekszik főhősünknek. Viszont a srác közvetve hozzájárul, hogy Scudder ismét szert tegyen egy hölgyismerősre, akivel még bensőségesebb viszony is kialakulhat.

Szóval most már Matt két ügyben nyomoz és járja New York Pokol Konyhájának nevezett részét, ahol Mickey Ballou, a hentes az úr. Róla mindenféle legendák terjengenek, s mikor találkozik Scudderrel, valami felparázslik köztül. Az öszes ajánló szerint “this is the beginning of a beautiful friendship” úgyhogy Ballou még vissza fog térni.

A megoldások persze tartogatnak meglepetéseket, mindenki számára. Az olvasónak meg azt, hogy a fenében jött rá Matt. Mondjuk azt a pillanatot tetten lehet érni, mikor esett le az elbeszélőnek valami, csak szerintem senki más nem gondolja, hogy pont az, ami. A józanodó Scudder egyébként beszédesebb mint korábban volt, amikor az ital rabjaként tengette életét. S inkább vágyik a társaságra, s most már nem templomoknak adja fizetése 10%-át, hanem személyesebben szabadul meg a pénzétől. Az emberi sorsok kezdik erősen foglalkoztatni.

Ennek ellenére valahogy az előző két rész színvonalát nem éri el a könyv. Persze ugyanolyan jól olvasható, ugyanúgy meg van a hangulata, de legutóbb kicsit magasra lett helyezve a mérce.

 


Eredeti cím: Out on the cutting edge
Kiadó: Agave
Fordító: Varga Bálint
Megjelenés: 2009 (1990)
Terjedelem: 208 p.
ISBN: 9789639868281

 

3.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *