Menu Close

Alan Moore, Dave Gibbons: Watchmen, Az őrzők I-III

Nem vagyok járatos a képregények világában. Annak idején persze volt néhány Kockásom, meg szerettem a Füles képregényeit, főleg Korcsmáros Pál Rejtő-sorozatát, abból meg is volt néhány, meg persze a Csillagok Háborúja, Birodalom visszavág is (a magyar változat, naná:). Legutóbb pár éve valahol megvolt nekem online a Mesemaraton is, de sajnos eltűnt a tárhellyel együtt. A képregényekből, grafikus regényekből készült filmeket is kedvelem (X-men a nagy favorit, alig várom a Wolverine-t). Nekem még a V mint vendetta is tetszett, a hangulata miatt, főleg. De inkább Kázmér és Huba olvasó vagyok, mint Sandman. Szóval nem vagyok a témában különösebben járatos.

Ezért aztán kicsit értetlenül figyeltem, mi ez a nagy felhajtás a Watchmen film körül. Engem valahogy nem győzött meg egyetlen előzetes se, hogy feltétlenül meg kéne nézni. Aztán a kritikák kicsit elbizonytalanítottak, hogy lehet meg kéne nézni a filmet de talán nem ártana megismerkedni előtte a történettel. Szerencsémre van egy hasonlelkű kolleganőm aki olyan mázlista volt, hogy a helyi könyvtára félretette neki mindhárom kötetet, kiolvasta egy hétvége alatt és elhozta nekem, hogy még egy hónapig tuti nála maradhat. Mázlim volt, hogy éppen lebetegedtem és ágyban párnák közt tökéletesen lehetett olvasni a történetet, s én is végeztem vele vagy másfél nap után. S mint laikus is teljesen beszippantott a történet, a kivitelezés. Ennek ellenére nem állítom, hogy mindenkinek való lenne.

A történet egyrészt a 80-as évekbe visz minket (ekkor íródott ez a mérföldkőnek tartott mű), még mindig Nixon az elnök (szegény Woodward és Bernstein) és a hidegháborús feszültség tapintható, a harmadik világháború kirobbanása tényleg a küszöbön van. Másrészt visszavonulásra kényszerítették a maszkot viselő rend őreit, akik egyébként semmi különleges képességekkel nem rendelkeztek. Még a negyvenes években indult útjára az első csoport, aztán a második generáció harca megbukott, főleg azért, mert megjelent egy igazi szuperhős, akinek emberfeletti képességei is voltak: Dr. Manhattan (ő az a  meztelen kék fickó). A történet azzal kezdődik, hogy az egyik, a kormánynak dolgozó Őrzőt, a Komédiást megölik. S a Rorschach névre hallgató, kicsit pszichopata de a világot csak fekete-fehérben látó maszkos figura nyomozni kezd, hogy vajon mi is történhetett. Valaki talán éppen ki akarja irtani a még élőegykori hősöket? A sztori 12 fejezetből áll, köztük hozzájuk kapcsolódó szöveges részek is vannak (részletek életrajzokból, újságcikkekből, rendőri, pszichiátriai jelentésekből). A történet elég bonyolult, van rendesen benne időben ide-oda ugrálás, rengeteg apró részlet, képregény a képregényben, sok-sok szereplő. S a végén eléggé meglepő befejezés.

Szóval nem tagadom, engem is magával ragadott a sztori, a szereplők sorsa és még álmodtam is velük. Nem állítom, hogy képregény/Watchman/Alan Moore rajongóvá váltam volna, ezentúl se fogom gyűjteni az ilyen típusú köteteket, de teljesen megértem a könyv körüli felhajtást. Nem tudtam, hogy egy képregény ennyire elgondolkodtató lehet. S igen, a képi világa határozottan szuggesztív. Engem a végigvonuló hajótörött történet és a párhuzam fogott meg, meg hát szeretem az alternatív történelmi dolgokat (erről már volt szó), szóval ez is jó pont volt. Na és persze most már szeretném látni a filmet is.

További ismertető egy igazi hozzáértőtől a Superman és a batmenek.

Eredeti cím: Watchmen
Kiadó: Cartaphilus
Fordító: Bárány Ferenc
Megjelenés: 2008-2009 (1986-87)
Terjedelem: 3 kötet (3x 144 p.)
ISBN: 9789632660691, 9789632660707,9789632660714

4.5 Stars

3 Comments

 1. shizoo

  Örülök, hogy nemcsak “átment”, de magával is ragadott a képregény – egyébként ijesztően sok erős, izgalmasan rajzolt darab akad még a műfajban, bár Watchmen tényleg csak egy van.

  Annak idején megkaptam angolul a V mint vendettát, (nem tudom, tudod-e, hogy az is Alan Moore keze munkája) hát elég hamar érthetővé lett, miért nem járult hozzá a szerző a neve szerepeltetéséhez a stáblistán, annak ellenére, hogy szerintem se rossz a képregényből készült film.

  A Watchmenről írtam anno én is, pillants rá, ha van kedved…

  Ilweran Zoli

 2. Lobo

  @shizoo köszi, majd megnézem, a V mint Vendettából csak a filmet láttam, meg pár oldalt a regényből de az is elég szuggesztívnek tűnt. Na meg lapozgattam már Sin city-t is, szóval van ez a vonal ami tényleg tetszik. A Mangákkal még nem sikerült komolyan megbarátkoznom:)

 3. Pingback:Betiltott könyvek hete | Olvasónapló

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *