Menu Close

Julie Kenner: Givenchy kód

Ha az ember könnyű nyári olvasmányt akar, akkor ez a könyv tökéletesen megfelel a célnak. Pont az a fajta, amit napon, vagy árnyékban heverészve, különösebb intellektuális élmény nélkül kívánunk olvasni. Mondjuk a tenger vagy a Balaton partján: kifekszik az ember a napra és mire lemegy, lebarnul/bőrrákos lesz, de észre se veszi mert elrohant az idő egy kellemesen szórakoztató könyvvel. Persze nekem sikerült előbbre hozni a regényt, mert csak 2 nap múlva megyek a Balcsira, szóval autentikus élményről nem tudok beszámolni.

A történet szerint egy teljesen hétköznapi new yorki lány Melanie Prescott nagy hajszába keveredik. Titokzatos üzenetet kap, amit nem vesz komolyan, egyébként is jobban foglalkoztatja, hogy akkor most kibéküljön-e volt barátjával vagy sem, mert azért a sráctól éppen ajándékba kapott piros Givenchy cipőt megtartaná. Aztán másnapra kiderül, hogy igenis véresen komoly dologba keveredett: játszania kell, vagy meghal. Egy internetes játékot adaptált valaki a való világra, Melanie a préda és menekülnie kell, megtalálnia a mozaikdarabokat, megfejteni a következő lépcsőhöz szükséges kódokat, különben kiesik és a játék 2.0-ás verziójában bizony nem csak egy Game over képernyőt kaphat, hanem koporsót. Márpedig elég elszánt vadászt küldenek rá, akinél elmosódik a játék és a valóság. Szerencsére azért segítőt is kap, akinek meg egyetlen feladata, amit korábbi tragédia miatt nagyon is komolyan vesz, hogy életben tartsa a lányt. A sztoriról többet nem érdemes elárulni, mert akkor nem lesz izgalmas.

A regény ráadásul New Yorki útikönyvként is olvasható, de legalábbis bevásárlókalauzként. Ha valakinek mondjuk a Fifht Avenue környékén támad kedve shoppingolni az jó tippeket kaphat.

A könyv egyébként ötvöz két kiváló szórakoztató műfajt: kalandregényt (amolyan nyomozós, titkolózós, idővel versenyfutós fajtát) és a chicklitet, amely ágnak elég nagy rajongója vagyok. Száz szónak is egy a vége a könyv igazából olyan mint egy szórakoztató pocporn mozi: nyáron fogyasztható, mondjuk egyszer, de az éppen kielégít, ha kikapcsolódni vágysz.

3 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *