Menu Close

Ian McEwan: Őrült szerelem

konyvboritoÚgy gondoltam, ha már annyira tetszett a Vágy és vezeklés, nem ártana megismerkedni McEwan többi művével se. Úgyhogy íme a másik regény, amiből szintén készült film, ami a port.hu szerint háborús filmdráma (!) és amiben Daniel Craig meg Rhys Infans játszák a főszerepet és a címfordítás egy az egyben az, ami már eredetileg az angol könyvé is volt: Enduring love – Kitartó szerelem. A filmleírás alapján kicsit azért belenyúltak a történetbe. De nem láttam, úgyhogy ennél többet nem tudok róla mondani. A könyvet azonban kiolvastam, s kicsit csalódtam.

Mert unalmas volt. De látom, nem csak én találtam így. Holott igazán érdekes kérdéseket boncolgat és ha kicsit pörgősebb lett volna, sokkal jobban foglalkoztathatott volna a kérdés, hogy vajon mi a valóság és mi csak a képzelet szüleménye a regényben.

Joe Roth a fizikusnak indult de immár népszerű tudományos cikkeket-könyveket író 50 felé közeledő férfi feleségét várja haza kutatóútjáról, hogy elköltsenek egy pikniket az Oxford környéki dombokon. A kellemes délutánt egy elszabadult hőlégballon szakítja félbe, s Joe a kosárban maradt gyereken próbál segíteni 5 másik férfi társaságában, akik közül az egyik tragédia áldozata lesz. A trauma feldolgozása nem egyszerű, s mindezek után a tudósra ráakaszkodik Jed, az egyik ott lévő eléggé zavaros jellemű fiatalember, s szinte a szerelmével kezdi üldözni a férfit. Telefonálgat, követi, a nyomában jár, leveleket írogat. S míg Joe megpróbál küzdeni a nem kívánt figyelem ellen, Clarissa a felesége eltávolodik tőle és megkérdőjelezi, mennyire is valóságos mindaz, amiről a férje beszél.

Joe annyira racionális ember, s hiszi, hogy mindaz amit tesz az a helyes, hogy már-már irracionálissá válik az egész, hogy nemcsak a feleségétől, de az olvasótól is kezd elhidegülni. A regénynek ez az aspektusa tényleg jó volt, csak valahogy a körítést nem jött be nekem. Lehet, hogy csak a pszichológizálás nem az én asztalom, vagy csak jobban bírom a szerethetőbb, meberközelibb főhősöket, mindenesetre az Őrült szerelem nem jött be nekem.

3 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *