Aug 042006

Nem vagyok Philip K. Dick rajongó. A nevével mint sokan igazából a történeteibeől készült filmek alkalmával találkoztam először (Szárnyas fejvadász, Emlékmás, Különvélemény stb.), tavaly megpróbáltam az írásaival is megismerkedni, de azt hiszem kicsit sokat akartam egyszerre, s két és fél könyv után megfeküdte a gyomromat. Most azonban, hogy újból feltűnt a neve egy érdekesnek tűnő film stáblistáján, s az Agave már megjelentette a regényt, úgy gondoltam, előbb elolvasom a művet, aztán ülök be a moziba.

A Kamera által homályosan nem igazán nevezhető sci-finek.A hetvenes években íródott regény igazából drogosokról szól, akiknek a tapasztalatait Dick első kézből ismerte meg, lévén maga is fogyasztott különböző kábítószereket. A kötet utószavában ezt nem is tagadja. A történet középpontjában Fred áll, az ügynök, akinek az a feladata, hogy beépülve a drogfogyasztók közé megtudja, hogy honnan kerül a legnagyobb agykárosodást okozó H (halál) anyag a nép közé. Fred Bob Arctorként él Orange megyében, felettesei se ismerik kilétét, mert akkor bizony máris nem lenne titkos akció. Hamarosan azonban azt a megbízást kapja, hogy figyelje meg Bob Arctort, ráadásul szakmai ártalomként rendesen fogyaszt H anyagot, ezért aztán nincs már messze, hogy teljesen becsavarodjon. A regény teli van drogosok beszélgetéseivel, s egyet kell értenem Isoldével abban, hogy „a kábítószerek többsége olyan élményt nyújt, ami csak a használó számára érdekes, kívülállóként olvasni/látni pedig halál unalmas és idegesítő

Mindenesetre az alapötlet és a végkifejlet miatt, na meg a nyálcsorgató szereposztásnak és a letölthető előzetesnek hála a filmre továbbra is kíváncsi vagyok.

Oszd meg!

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *