Menu Close

Lawrence Block: A betörő akit szekrénybe zártak

Úgy látszik a betörők évszaka a január. Hisz majd pontosan egy éve olvastam Lawrence Block előző regényét, amelyben megismerkedhettem Bernie Rhodenbarr-ral a becsületes betörővel. Ebben a könyvben a főhős ismét csak olyan helyzetbe kerül, hogy olyan bűntényt akarnak a nyakába varrni, amit nem követett el. Mást igen, csak épp gyilkosságot nem. Csupán megint rossz helyen volt rossz időben.
Mert ugye a betörő is ember, vigyáz az egésségére, a fogaira meg főleg. S mit tud mondani amikor a szája kipárnázva, tátva, Novokainnal telelőve, a Világ Legremekebb Fogorvosa pedig nemcsak fúrkál benne, de közben be nem áll a szája és megkéri, hogy törjön be a volt felesége lakásába. Bernie pedig részben a büszkesége, részben a kihívás miatt fogja magát és elintézi a dolgot. Az előző kalandból tanulva ugyan óvatosabb, viszont így is kénytelen a szekrénybe bújni, mikor az exfeleség korábban tér haza, s nem egyedül. Mire sikerül kikerülnie a szekrényből, a lakás tulajdonosa halott, ráadásul a már összeszedett szajrénak (aktatáskányi ékszer) lába kélt.
Másnap reggelre a Világ Legremekebb Fogorvosa le van tartóztatva gyilkosság vádjával, s vajon meddig marad titokban, hogy milyen üzletet kötött Bernie-vel?
Ezért aztán, hogy mindenkit megelőzzön Bernie a csinos asszisztens segítségével nyomozni kezd az igazi gyilkos után.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *