Menu Close

Nita Prose: A szobalány

Nita Prose debütáló regénye A szobalány az év elején nagyot robbant, annyira, hogy már a megfilmesítéséről is beszélnek, s egyelőre az igencsak menő Florence Pough-t hirdetgetik, hogy talán eljátssza a főszereplőt. Persze amíg a film konkrétan el nem készül ezt még nem vehetjük biztosnak, de azért engem elég kíváncsivá tett ez ahhoz, hogy elolvassam a regényt.

Molly Gray egy névtelen amerikai nagyvárosban egy ötcsillagos butik hotelben a Regency Grand-ben dolgozik szobalányként. Imádja a munkáját, neki életeleme a takarítás. Büszke is arra, ahogy végzi, tisztában van vele, hogy jól dolgozik. Elvégre a nagymamája erre tanította. Sajnos a nagyi már nem él, jó pár hónapja meghalt, s Molly nagyon egyedül van, mert nagyon kevés ember van, aki igazán megérti és elfogadja őt. A lány tudja magáról, hogy nem olyan mint a többiek: nem nagyon tudja kiismerni magát a társasági kapcsolatokban, mások számára érthetetlenül viselkedik szokatlan helyzetekben. Pedig ő csak a jól megtanult és mindig is betartott szabályokat követi, amelyek nagy részére a nagyi tanította. Ezzel persze el lehet navigálni a világban, de Molly életében így is vannak olyan események amik bizony kihívások elé állítják. Például amikor hónapokkal a nagymamája halála után a Regency Grand egyik legelőkelőbb vendégét az ingatlanmágnás Mr. Black-et holtan találja a szállodai szobájában. Molly lesz az első számú tanú, a rendőrség többször is kihallgatja és a lány próbál segítőkész lenni, tényleg, de van rengeteg dolog, ami valahogy nem illik a képbe. Például mindenki úgy gondolja, hogy biztos a második, a férjénél jóval fiatalabb, csinos Mrs. Giselle Black-nek köze lehet a gyilkossághoz. Ám Molly mindig úgy tekintett a nagyvonalú, kedves nőre, mint barátra, ő csak nem lehet sáros … A gyilkosság majd mindenkit kizökkent szokásos normális rendjéből és hirtelen az lesz fura, hogy főszereplőnk továbbra is csak a munkáját igyekszik végezni. Persze azért Mollynak is egyre többször eszébe jut, hogy talán alkalmazhatna pár dolgot a nagymamájával közösen rengetegszer újranézett Columbo epizódokból …

A regény első szám első személyben íródott, mindent Molly szemszögéből látunk és az ő fejében vagyunk. Ez pedig lehet, hogy kihívást jelent olvasóknak.. A regény határozottan lassan indul be, bár a hulla azért elég hamar előkerül, de utána még van rengeteg ide-oda mászkálás az időben ami azt segíti, hogy jobban megértsük Molly helyzetét, múltját és megértsük hogyan is van neki olyan fura képe a világról. Talán mert a nagymamája nevelte, aki egy korábbi korszak viselkedési normáit tanította meg neki, kicsit olyan, mintha tényleg valami békebeli világból származna: végletekig formális és udvarias. Most pedig, hogy egyedül maradt, igyekszik kapcsolatokat kialakítani más emberekkel, mert azért egyedül lenni nem szeret, de mert eddig egy buborékban élt, nem mindig a megfelelő alanyokra pazarolja az energiáit és érzelmeit. Ezt néha nagyon fájdalmas volt látni olvasóként. S főleg akkor szorult össze jó párszor a szívem, amikor csúnyán bántak vele, kihasználták ő pedig egyáltalán nem látta, hogy mennyire mélyre taszítják a helytelen választásai.
Ugyanakkor ez a regény nem tragédia, hiszen pont az átélt megrázkódtatások és kalandok végül oda vezetnek, hogy Molly talál egy „családot” amit olyanok alkotnak, akik elismerik, elfogadják és segítik őt. Így aztán több önbizalomra is szert tesz és elkezd másképpen odafigyelni a környezetére.

Sokan az Eleanor Olyphant, köszöni jól van regényhez hasonlították A szobalányt, de mivel én azt nem olvastam, nekem inkább Don Tillman ugrott be Mollyról a Rosie Projekt-ből. Sokan kritizálták Nita Prose-t, hogy a rejtély nem eléggé izgalmas és kár, hogy nincs egyértelműen kimondva, milyen neurodiverzitás jellemző Mollyra, de engem megfogott a szereplőnk hangja és látásmódja, ezért inkább élveztem olvasni a könyvet.
Molly mindenképpen felejthetetlen hősnő és örültem annak, ahogy talpra tudott állni a regény végére.

Blogturné

Az Alexandra kiadónak köszönhetően egy igazán különleges főszereplővel rendelkező krimit vehetünk a kezünkbe. A szobalány főszereplőjének nehézséget okoz a szociális készségek elsajátítása, és ezek hiányában kell kinyomoznia, ki gyilkolta meg annak a szállodának az egyik gazdag és híres vendégét, amelyben ő szobalányként dolgozik. Ezúttal három bloggerünk nyomoz együtt Mollyval, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

Fülszöveg

Molly Gray más, mint a többiek. Nehezére esik a szociális készségek elsajátítása, és gyakran félreértelmezi mások szándékait. Korábban a nagymamája egyszerű szabályokba tömörítve magyarázta el neki a világ dolgait, és ezeket követve Molly elboldogulhatott az életben.
Nagymamája halála óta a huszonöt éves Mollynak egyedül kell navigálnia az élet útvesztőiben, ám ő így is lelkesen veti bele magát munkájába egy hotel szobalányaként. Egyedi személyisége és a takarítás, valamint a helyes etikett megszállott imádata mintha egyenesen erre a munkára teremtette volna. Minden reggel örömmel ölti magára ropogós egyenruháját, tölti fel kézikocsiját miniszappanokkal és piperés üvegcsékkel, hogy a Regency Grand Hotel vendégszobáit újra tökéletessé varázsolja.
De rendezett élete fenekestül felfordul aznap, amikor belép a hírhedt és vagyonos Charles Black lakosztályába, ahol rendetlenségre és Mr. Black holttestére bukkan. Mielőtt felfoghatná, mi is történik, szokatlan viselkedésének köszönhetően első számú gyanúsítottá válik a rendőrség szemében. Molly teljesen belekavarodik a megtévesztések hálójába, fogalma sincs, hogyan szabadulhatna. Szerencséjére barátai, akikről addig azt sem tudta, hogy léteznek, összefognak vele, hogy kiderítsék, mi történt valójában Mr. Blackkel – de vajon képesek lesznek megtalálni az igazi gyilkost, mielőtt túl késő lenne?
A szobalány feltárja, mit jelent ugyanolyannak, mégis teljesen másnak lenni – és megmutatja, hogy minden rejtély megoldásához az ember szívén át vezet az út. Nita Prose elsöprő sikerű regényéből Florence Pugh főszereplésével készül filmadaptáció.
Kiadó: Alexandra kiadó
Kiadás éve: 2022
Fordító: Nagy Szilvia
Oldalszám: 384 oldal
Megrendelés

Nyereményjáték

A történet főszereplője egy egyáltalán nem átlagos lány, aki nyomozószerepbe kényszerül. Ezúttal olyan könyvek nyomozóiról rejtettünk el képet a turné állomásain, akik valamilyen szemszontból különlegesek. Írjátok be az adott karakter nevét a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

a Rafflecopter giveaway

Állomások

12. 02. Olvasónapló
12. 04. Csak olvass!
12. 06. Spirit Bliss Sárga könyves út

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *