Menu Close

Stefanie Stahl: Mindenki képes kapcsolatra

Engem különösen tud érdekelni, hogy mitől működnek bizonyos kapcsolatok: barátságok, szerelmek, házasságok, családok. Úgyhogy mindig szívesen ismerkedem olyan könyvekkel, amelyek úgy tűnik erről szólnak. Stefanie Stahl kötetére az új megjelnések között böngészve bukkantam, a címe, (Mindenki képes kapcsolatra) és az alcíme (Arany középút közelség és szabadság között) egyaránt megfogott, úgyhogy gondoltam, ez pont olyasmi, ami az első mondatban felhozott témákkal foglalkozik, szóval jöhet.

S igen, ennél többet nem tudtam a dologról. Nem tudtam amíg el nem kezdtem olvasni, hogy Stahlnak nem ez az első magyarul megjelent könyve, s hogy pszichoterapeutaként dolgozik, sok önsegítő könyvet írt már, fő témája a kötelékfóbia és leghíresebb kötete, ami egyben munkája sarokköve is: „A benned rejlő gyermeknek otthonra kell találnia”. De most már sokkal okosabb vagyok 😊
A Mindenki képes kapcsolatra is amolyan önsegítő könyv, nem csak elméletet, de gyakorlati tanácsokat is tartalmaz. Fő koncepciója pedig, hogy bizony fel kell tárnunk mi az, ami akadályoz minket abban, hogy jól működő kapcsolatban éljünk. Miért van az, hogy manapság egyre több a válás, sokan inkább nem is adják a fejüket hosszútávú kapcsolatra, kikerülik a „csapdákat” és inkább a szingli létet éltetik. Holott Stahl szerint a kötődés iránti vágyunk velünk születik, ugyanakkor életünk során egyre inkább törekszünk az autonómiára, önállóságra és saját magunk felfedezésére. Márpedig ez a két erő az, ami hol erősíti, hol pedig kioltja egymást és legtöbben félreértelmezik a saját vágyaikat, s nem tudnak egyszerre alkalmazkodni a másikhoz, ugyanakkor megtartani az önállóságukat is. Ha nem vagyunk mindezzel tisztában, akkor történik az, hogy zátonyra futnak a kapcsolatok, házasságok.

Stahl felvázolja az elméleteket, a gondokat, aztán a kötet második felében már útmutatót ad: példákkal és konkrét gyakorlatokkal támogatja meg a megoldási javaslatait, amelyeket elvégezve és folyamatosan ismételve igazából bárki elérheti, hogy olyan kapcsolatban éljen, ami kielégíti mind az autonómiára mind a kötődésre vágyó részét.

Határozottan könnyű, olvasmányos stílusa van a kötetnek, nekem igazából az volt vele a gondom, hogy nem egészen azt kaptam, amire vártam. Engem ugyanis a gyakorlati részek annyira nem vonzottak, én tovább olvastam volna Stahl elméleteiről és példáiról, hogyan oldott meg konkrét helyzeteket, jóval több esettanulmányra lettem volna kíváncsi. Érezhető, hogy ez a kötet amolyan esszenciája annak, amit korábbi könyveiben is kifejtett. Itt-ott kicsit azt éreztem, hogy túlságosan is hagyatkozik a férfi-női sztereotíp viselkedési normákra.
Nekem jobban bejött amikor a gyerekkori kötődésekről beszélt, még akkor is, ha ilyenkor mindig megijedek, jajj valamit tuti rosszul csinálok akaratlanul is szülőként és jól eltoszom a gyerekeim életét.

Úgyhogy összességében azt hiszem, hogy ez a kötet tényleg konkrétan azoknak jó, akik saját maguk szeretik kézbe venni a dolgaikat, felfedezni magukat és megtudni, hogyan tudnak igazán jól kapcsolatokat létrehozni, s ehhez hajlandóak gyakorlati munkára is. Ahhoz kiváló feladatokat ad Stephanie Stahl.

 

Blogturné

A Park Kiadó nemrég egy újabb pszichológiai kötettel lepett meg bennünket, melynek középpontjában a kapcsolatok (vagy az arra való képtelenség) állnak. A téma útvesztőjében az önbecsüléssel, kötődési problémákkal foglalkozó német pszicholterapeuta, Stefanie Stahl kalauzol bennünket. Tarts velünk, ha kíváncsi vagy, mit gondolunk a könyvről!

Fülszöveg

„Kapcsolatképtelen nemzedék” – mondják azokra a fiatalokra, akiknek párkapcsolatai a közelségtől és az intimitástól való félelem miatt újra és újra zátonyra futnak. Korjelenségről lenne szó? Nem, mondja Stefanie Stahl pszichológus, a kötelékfóbia szakértője. Problémás kapcsolatok mindig is voltak, a kötődés viszont alapvető emberi szükségletünk.
Életszerűen és praktikus gyakorlatokkal mutatja be, hogyan fejleszthetjük kötődési és autonóm képességeinket, amivel egyszersmind önbecsülésünket is megerősíthetjük. A belső gyermek modelljén magyarázza el, miképpen határozzák meg gyerekkori élményeink és az azokból fakadó védekezési stratégiáink felnőttkori kapcsolatainkat. És azt is, hogyan tudunk ezen változtatni úgy, hogy párkapcsolatunkban megtaláljuk az egyensúlyt alkalmazkodás és önérvényesítés között.
Kiadó: Park
Év: 2021
Oldalszám: 288
Fordította: Fodor Zsuzsa

Megrendelés

Nyereményjáték

Pszichológiai könyvet olvasni mindig kifizetődő. Játékunkban minden állomáson megadunk egy-egy problémát vagy kérdéskört, amellyel kapcsolatban léteznek magyar nyelvű olvasmányok. Nektek csupán annyi a dolgotok, hogy keressetek ilyeneket, és pötyögjétek be a címet+szerzőt a Rafi megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

testbeszéd

 

 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

07.10. Readinspo
07.12. Olvasónapló
07.14. Pandalány olvas
07.17. Spirit Bliss Sárga könyves út
07.18. Könyv és más

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *