Menu Close

Agatha Christie: A titokzatos stylesi eset

Ugyan szeretem a krimiket és a közös podcastunkban Brigivel sokszor beszélgetünk a zsánerről, én igazából a modernebb nyomozók és írók között mozgok. Agatha Christie könyvei közül egész keveset olvastam el. Amióta a Helikon kiadó elkezdte ezekben a szép kiadásokban újra megjelentetni őket persze vásároltam már párat, sőt olvastam is és az elmúlt években a Várólista kihívásomra is mindig beillesztek pár regényt a királynőtől, csak hogy szélesítsem az ismereteimet. De a belga detektívvel igazából ez volt a második találkozásom. Korábban Az Ackroyd-gyilkosságot olvastam, ami ugye kicsit más, mint amit klasszikus Poirot történetként könyvelünk el. Még Hastings sincs benne!
A titokzatos stylesi eset sok szempontból érdekes regény, hiszen ez volt az első Agatha Christie könyv, ami megjelent és pont 100 éve, 1920-ban. Miután egy csomó kiadó elutasította, hogy aztán jól verhessék a fejüket a falba, mikor a sztori majd a szerző nagyon sikeres lett ők meg lemaradtak, mert nem látták a potenciált benne. Ráadásul itt rögtön megismerkedhetünk a belga nyomozóval is, aki egyik törzsszereplője lesz Christie későbbi életművének. (Érdekes, hogy magyarul többször is egy kötetben a Függöny című regénnyel jelent meg, ami pedig az utolsó, 39. Poirot történet). Ráadásul a már jó ideje tartó olvasási válságomat, amikor is nem köt le semmi sokáig és nagyon lassan sikerül kiolvasnom bármit is, ami nem képregény, megpróbáltam ezzel a regénnyel orvosolni. Szóval mindenképpen izgalmas ám itt a körítés.
A történet szerint Hastings vidékre utazik vendégségbe egy régi barátjához, akinek mostohaanyja nemrég újra férjhez ment és a család ki nem állhatja választottját, aki nem is igyekszik megkedveltetni magát a rokonsággal. Még szerencse, hogy a háború elől menekülő Poirot és további belga honfitársai éppen itt találtak nyugalomra, mert természetesen az idős hölgy gyanús körülmények között meghal. Mérgezés volt? Ha igen, ki tette? A hőn utált férj, talán a mostohagyerekek esetleg a fura doki, aki méreg szakértő? Na és honnan szerezték a mérget és hogy adagolták? Hova lett a végrendelet? Egyáltalán íródott új vagy mindent a férj örököl? Poirot megy, vizsgál, hümmög és ott lohol mögötte Hastings, aki rendszerint azt hiszi, megfejtette a bűntényt, de aztán folyamatosan rá kell jönnie, hogy a kis belga már megint többet értett meg a jelekből mint ő. Vagy az olvasó.

Természetesen én sem csalódtam Agatha Christie-ben, mert bár érezhető rajta még a tojáshéj, de magával a rejtéllyel semmi gond nem volt. Tényleg lehetett találgatni a végéig, remek ötlet, hogy Hastings kicsit az olvasót is képviseli a nyomozás során. S bár nincsenek nagy leírások a regényben, ami még nagyon jól átjött az egész vidéki hangulat. Az úri ház, az ott lakók és a falusiak kapcsolata. Na meg persze a háborús helyzetet is kiválóan érzékeltetni Christie csak néhány odavetett mondattal arról, hogy mi mindennel kell takarékoskodni (nyáron nem fűtünk!), kinek miért az a helyzete, ami (ld. a belgákat). Igazából könnyen, gyorsan olvasható volt a regény, de melyik Christie nem az, jöttem rá én is.

Ráadásul szeretem ezeket a Helikonos kiadásokat, remélem megint lesz nyári Libri akció amikor sokat lehet belőlük egyszerre venni, mert jól mutatnak és igazából sose késő elkezdeni összeszedni egy Agatha Christie gyűjteményt 🙂
Úgyhogy azt hiszem, maradok továbbra is az előre kijelölt pályán: évi pár regényt elolvasok a királynőtől, meg veszek is. Tuti jól járok.
Azonban még azt nem tudom megmondani, hogy az olvasási válságomból kigyógyított-e az majd később dől el.

Blogturné

A krimi rajongói éppen egy évszázaddal ezelőtt, A titokzatos stylesi eset 1920-as megjelenését követően találkozhattak először Agathe Christie piperkőc belga magánnyomozójával, Hercule Poirot-val. A Helikon Kiadónak köszönhetően a századik évforduló alkalmából az olvasók most új kiadásban vehetik kézbe a mesterdetektív eseteiről szóló sorozat kezdő kötetét. Tartsatok bloggereinkkel és játsszatok velünk, hogy megnyerhessétek a könyv egy példányát!

Fülszöveg

A titokzatos stylesi eset, Agatha Christie első megjelent műve állítólag egy fogadásnak köszönhetően született, melynek tétje az volt, hogy az olvasó egészen az utolsó oldalakig még csak ne is sejtse, hogy ki lehet a gyilkos. Első méltatóinak egyike szerint az írónő minden bizonnyal megnyerte a fogadást. Az első világháború éveiben írt regényt egy angol kiadó elutasította, ezért New Yorkban jelent meg 1920-ban, éppen száz éve.
A váratlan fordulatokban bővelkedő, biztos kézzel megformált és eredeti karaktereket felvonultató cselekmény már azt az Agatha Christie-t állítja elénk, akit későbbi, klasszikussá vált alkotásaiból ismerünk, holott az írónő huszonhat évesen fogott neki e regénynek, és csupán egy azóta már elveszett kezdeti próbálkozás állt a háta mögött.
A titokzatos stylesi eset nem utolsósorban azért is jelentős darabja az életműnek, mert itt lép színre Poirot felügyelő, aki a háború elől menekült Angliába.
Kiadó: Helikon
Kiadás éve: 2020
Oldalszám: 266
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789634794400
Fordította: Dezsényi Katalin
Megrendelés

Nyereményjáték

A nyomozásai során Poirot-ról többször is azt hiszik, hogy francia, de erre utaló gesztusai és nyelvhasználata ellenére a férfi valójában belga. Származásának tiszteletére egy-egy belga látványosságról találhattok képet az egyes állomásokon. A feladatotok annyi lenne, hogy az ezen látványosságoknak otthont adó városok neveit beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő helyére. A helyesen válaszolók közül egy szerencsés megnyerheti a könyv egy példányát.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladványom

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

06.10. Flora the Sweaterist
06.12. Spirit Bliss Sárga könyves út
06.14. Booktastic Boglinc
06.16. Olvasónapló
06.18. Flora the Sweaterist – extra
06.20. Readinspo

1 Comment

  1. Pingback:Hercule Poirot a filmvásznon –

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *