Menu Close

Katherine Applegate: Kívánságfa

Még nem olvastam semmit Katherine Applegate-től, de tudtam róla, hogy Newbery medált már nyert, s ennek a könyvnek a fülszövege és külseje nagyon bejött, úgy gondoltam, érdemes megismerkedni akkor vele is.

A történetet Vörös egy 2016 éves tölgyfa meséli, aki rengeteg állatnak ad otthont, legjobb barátja egy varjú és a környéken Kívánságfaként is üzemel. Az emberek május elején továbbvíve egy régi ír hagyományt ágaira teszik a kívánságaikat. Papírra vagy rongyra írják őket, s reménykednek, hogy beteljesülnek. Vörös nem szokott beleavatkozni az emberek dolgaiba. Ám az utóbbi időben eléggé nyugtalan lett a környék.Egy muszlim család költözött az egyik házba, aminek a telkének határán áll Vörös. A kislány nagyon egyedül van, barátokat szeretne, s bár a tölgy környékén lakó állatok szívesen biztosítanak társaságot Tamarnak, ez azért mégse ugyanaz. Valaki pedig csúnya üzenetet hagy Vörös törzsén, a telek tulajdonosa pedig panaszkodik, hogy a fa gyökerei tönkreteszik a vízvezetékeket, úgyhogy ki szeretné vágatni. Csak előbb még megvárja az éves Kívánságfa napot. Vörös tehát úgy érzi, hogy valami nyomot kell hagynia a világban. Talán ha segít Tamarnak összebarátkozni a szomszéd kisfiúval akkor már nem hiába állt az udvarukon annyi ideje… A terv kivitelezéséhez persze szüksége van a barátaira: Bongóra, a hollóra, hogy segítsen és a kisállatokra, akik otthonként tekintenek rá.

Nagyon szép történet volt, amit egy olyan fa mesél el, amely idősebb bármely embernél, s bár folyamatosan felhívja a figyelmet arra, hogy ő csak egy fa, sokkal emberibben viselkedik mint bárki. Elfilozofálgat az életről, megfigyel és nagy kedves apróságokat oszt meg az olvasókkal az állatokról, akiknek menedéket, otthont biztosít (például, hogy milyen neveket adnak maguknak). Nem kevés humor is akad a történetben, elvégre Vörös rendszeresen faviccekkel próbálkozik, s ő maga is tudja, hogy egyrészt nem jó viccmesélő, másrészt meg el is várják tőle, hogy ne legyenek poénjai.
A kerek sztori pedig ugyanakkor nagyon is aktuális problémáról szól: a muszlimokkal szembeni előítéletről, de olyan finoman érinti a kérdést, hogy egyáltalán nem tűnik erőltetettnek, egyáltalán nem töri meg a ritmust. Na és persze arra is felhívja a figyelmet, hogy igazából mindenki aki ott él a környéken valamikor ugyanúgy kívülálló volt, mint Tamar családja, de egy közös hagyományteremtés összehozta őket.

A kívánságfa egy nagyon szép történet barátságról és összetartásról, természetről, hagyományokról és közösségről. Olvasmányosan, gördülékenyen van megírva és az üzeneten kívül rengeteg tudományos információt is tartalmaz növényekről, állatokról. Nagyon jól kell érteni a szóforgatáshoz ahhoz, hogy minden teljesen organikusnak tűnjön és ne legyen semmi túltolva és túlszirupozva, s Katherine Applegate könnyedén megugrotta ezeket az akadályokat.
A könyvből a közönsége, a kisiskolások igencsak sokat tanulhatnak, egész szórakoztató módon. Sőt az olvasás is könnyű, mert nagyok a betűk, rövidek a fejezetek és kimondottan szépek az illusztrációk. S természetesen ha rákeresünk Katherine Applegate oldalán vannak olyan dokumentumok, amelyek azokat a pedagógusokat segítik, akik esetleg iskolában szeretnék feldolgozni a történetet.


Blogturné

A Maxim Könyvkiadónál jelent meg Katherine Applegate: Kívánságfa című gyerekkönyve, mely a 2017-es Goodreads Choice Awards legjobb gyerekkönyv szavazásán a fináléba jutott. A 216 éves vörös tölgyfa történetét ő maga meséli el, amit kortól függetlenül ajánlunk az olvasók figyelmébe. Kövesd az öt állomásos blogturnét, és játékunk megfejtéséért cserébe megnyerheted a 3 példány egyikét a kiadó felajánlásában.

Fülszöveg

Helló! Én egy öreg északi vörös tölgyfa vagyok, de a barátaim csak Vörösnek hívnak. Régóta nagy gonddal őrzöm a környéket egy Bongó nevű varjú és számos kis állat társaságában, akik az odvaimban rendezték be lakásukat. És még egy fontos dolog: az itt élő emberek minden évben, május elsején eljönnek, hogy az ágaimra kötözzék a kívánságaikat. Az álmok, vágyak és remények suttogó fája vagyok. Egy kívánságfa. Eddig csendesen figyeltem az élet körforgását, és sohasem avatkoztam közbe. De úgy tűnik, sok-sok év után ki akarnak vágni, így itt az idő, hogy most, utoljára én magam teljesítsem egy különleges kislány kívánságát. Elmesélem hát neked ezt a történetet a barátságról és a szeretet erejéről. Nyisd ki a füled!
Kiadó: Maxim
Fordította: Abrudán Katalin
ISBN: 9789634991229
200 oldal

Megrendelés

Nyereményjáték

Mennyire ismered a fákat? A játék során érdekes állításokat teszünk közzé a fákkal kapcsolatban, azt kell eldöntenetek, igaz vagy hamis az adott mondat. A rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok be a választ!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.) Sok szerencsét!

Feladványom

10 millió évvel ezelőtt a növények nem nőttek 1 méternél magasabbra, a fák sem.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

12.05. Kelly & Lupi olvas
12.08. Olvasónapló
12.11. Flora the Sweaterist
12.14. Hagyjatok! Olvasok!
12.17. Sorok között

1 Comment

  1. Pingback:Könyvkritika: Katherine Applegate – Kívánságfa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *