Menu Close

Caleb Krisp: Hozzátok el nekem Ivy Pocket fejét!

Ismét itt van kedvenc kibírhatatlan szobalányunk, Ivy Pocket, akinek immár harmadik alkalommal követhetjük a kalandjait. Caleb Krisp trilógiája (Ivy 1ről és Ivy 2ről is írtam) az elmúlt években mindig kellemes pillanatokat okozott, úgyhogy nem nagyon kételkedtem, hogy így harmadik nekifutásra is jót fogok szórakozni. S nem tévedtem, sőt még hatalmas meglepetés is ért a végén.

Az előző rész komoly függővégbe torkollt, Ivy ismét menekülni kényszerült. Vagyis nem kényszerült, hanem makacs fejébe vette, hogy neki feladata van, megmenteni Anastasia-t az őrültek házából és megkeresni elveszett gyerekét, valamint megtalálni barátnőjét, Rebeccát, akár ebben a világban van, akár Prospában. De úton London felé nyomára akad Miss Always és talpnyalói, a lokkok, úgyhogy magasabb fokozatra kell kapcsolnia a lánynak. Márpedig a legnagyobb sebességben való cselekvés és gondolkodás Ivy lételeme: nem tántorítja el céljától semmi: se a pénztelenség, se a fedéltelenség, se az, hogy ellenségek hada van a nyomában. Még az se töri meg a lendületét, hogy lebetegszik, s az Óragyémánt is eléggé passzívan viselkedik. Nehézségek ellenére, amikor egy kis segítséget és pénzmagot kap, elsőre két kedves hölgynek segít, aztán kitalál egy hajmeresztő tervet (mert mi mást is tehetne) és visszatér Buttefield Parkba, ahol a legtöbb gondja kezdődött, s talán most, hogy már több mindent tud véget is fog érni. Mert ugye Ivy tökéletesen tisztában van azzal, hogy ő az álcázás nagymestere és a Scotland Yardot megszégyenítő következtetései vannak, szóval mi baj érheti? De még a legnagszerűbb tervek is fel tudnak borulni. Igen, még Ivy szuperül kivitelezett szélhámosságába is csúszhat hiba. Még jó, hogy ez még mindig nem rendíti meg a hősnőnket…

Azért ne legyen senkinek se kétsége, ez a könyv nem nagyon érthető az előzmények nélkül. Mondjuk vannak magyarázatok és utalások a korábban történtekre, de alapvetően érdemes sorban olvasni a könyveket és íme egy trilógia, ami teljesen egész és a végén még a szerző is elbúcsúzik hősnőjétől. Akit persze nagyon megkedvelt, akárcsak én, az olvasó. Nekem ugye a kezdetektől bejött Ivy karaktere aki ahogy haladt a történet egyre kevésbé volt idegesítő, hanem igenis el lehetett fogadni, hogy ő egy ilyen tökéletlenül tökéletes főszereplő. Magányát és nagy szívét szarkazmussal palástolja, ügyetlenségét szemtelenséggel, tájékozatlanságát gyors gondolkodással. Ivy igazi túlélő, s ha éppen nem sikerül túljárnia ellenfelei eszén, sőt azok kerülnek fölénybe, akkor addig idegesíti és frusztrálja őket, hogy egyszerűen képtelenek lesznek tovább haladni a tervükkel. Márpedig a véletlen helyzetek kihasználásának Ivy a mestere. S annak ellenére, hogy jellemfejlődése is megfigyelhető, azért továbbra is megmaradt az az önimádó szeleburdi lány, aki az elején volt. Számomra a nagy meglepetés pedig az volt, hogy Ivy története egészen megható véget ért, bevallom volt egy jelenet, aminél kicsit szipogtam (nem én sírtam, te sírtál!).

Caleb Krisp továbbra is szenzációsan csavarja a történetet és leleményesnél leleményesebb megoldásokat ad, nem csak a cselekményre, de nyelvileg is amit persze ismét csak kiválóan lehet érteni és értékelni, Pék Zoltán fordítása miatt. Megjelennek régi szereplők és váratlan segítségeket nyújtanak újak, a végén pedig minden szépen elrendeződik, pont úgy, ahogy hősünk megérdemli. S továbbra is csak emelem kalapom, hogy mennyire sokféle izgalmas és érdekes nőalakkal találkozhattunk a történet folyamán, erőlködés nélkül illett minden szereplő a történetfolyamba.

A Hozzátok el nekem Ivy Pocket fejét! igazán méltó lezárása a trilógiának: izgalmas, kalandos, tele fondorlattal és humorral, s mégis továbbra is tud szívhez szóló lenni. Remélem Caleb Krisp továbbra is fog fura hősökről gyerekkönyveket írni, akik legalább olyan emlékezetesek lesznek, mint Ivy Pocket.

Blogturné

A Kolibri Kiadó jóvoltából megtudhatjuk, hogyan érnek véget Caleb Krisp hősnőjének, Ivy Pocketnek a megpróbáltatásai. Búcsúzóul a Blogturné Klub három bloggere bemutatja az egykori szobalány, Ivy talán nem is annyira szeleburdi utolsó kalandját.
Ha velünk tartotok szeptember 8 és 12 között, nem csupán egy őrülten vicces és izgalmas történetben lesz részetek, de akár meg is nyerhetitek a könyv egy példányát!

Fülszöveg

Kedvenc szobalányunk története a végéhez ér. A Caleb Krisp Ivy Pocket és az Óragyémánt és az Állítsátok meg Ivyt! című regényében megismert szeleburdi szobalány, Ivy élőkön és holtakon keresztül szórakoztatott minket képtelen kalandjaival, a trilógia pedig a Hozzátok el nekem Ivy Pocket fejét! című kötettel zárul, nem kevésbé humorosan és elképesztő csavarokat tartogatva.
FERGETEGESEN VICCES és elsöprően kiborító hősnőnk ezúttal Londonba indul, hogy átkelve Prospába megmentse Anastasiát és az ifjú Rebeccát, akikre a halálnál is rosszabb sors vár. Csakhogy minden lépésnél akadályokba ütközik. A gonosz Miss Always és ördögi lokkjai a nyomában vannak. Anastasiát álnok és szívtelen nővére szörnyű helyre rejti, ahol soha senki nem találhatja meg. És ami a legrosszabb: még az Óragyémánt is felmondja a szolgálatot.
Az Ivy Pocket-trilógia VIHAROS FINÁLÉJÁBAN ezernyi rejtély vár arra, hogy végre megoldja valaki. (Ja, és mellesleg egész Prospát meg kell menteni.) És ki lehetne alkalmasabb a feladatra, mint épp Ivy?
Végül is egy orosz sakkmester veszett el benne…
meg egy koporsókészítő lánya…
és persze egy díjnyertes csődör…

Megjelenés éve: 2018
Terjedelem: 308 oldal
Fordította: Pék Zoltán
ISBN: 9786155591655
Megrendelés

Nyereményjáték

Az Ivy Pocket regények a Viktoriánus kori Angliában játszódnak akárcsak Charles Dickens történetei. A feladat: ismerjétek fel, melyik Dickens regényből készült a film, amit a képek ábrázolnak. A Rafflecopter megfelelő sorába a film/regény címét kell beírnotok.

Amennyiben mindegyik állomást teljesítettétek, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét.
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladványom

a Rafflecopter giveaway

További állomások

09.08 Olvasónapló
09.10 Dreamworld
09.12 KönyvParfé

4.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *