Menu Close

Y.S. Lee: The Traitor and the Tunnel – The Agency 3

Y.S. Lee: The Traitor and the TunnelAzt kell mondanom, hogy szegény könyvnek igencsak mostoha sorsa volt nálam, ugyanis már régóta megkaptam kölcsönbe és csücsült a polcomon és már másodszor került fel a Várólista csökkentésre is. De most erőt vettem magamon, úgy gondoltam, hogy ha már együtt dolgozunk ne legyenek köztünk konfliktusra okot adható sérelmek (mint pl. hogy évek óta ülök egy köteten), úgyhogy gyorsan sort kerítettem a regényre. S persze megint verhettem a fejem a falba, hogy miért is nem tettem én ezt meg korábban???

*Figyelmeztetés, azért ez a leírás eléggé spoileres lesz annak, aki még nem ismeri a korábban történteket! *

Szóval Mary Quinn most már teljes jogú tagja az ügynökségnek, amely csak nőket foglalkoztat, akik kiválóan alkalmazhatók nyomozókként a z 1860-as években, mert senki se számít arra, hogy ilyesmire képesek,  bebizonyította rátermettségét. Most mégis egy kicsit mintha kevésbé izgalmas feladatot kapott volna. Egyszerűen csak szobalány a királyi családnál, ugyanis Viktória királynő rezidenciájának egyik szobájából sorra tűnnek el apró dísztárgyak, s Mary feladata, hogy rájöjjön, vajon ki a tettes. Az unalmasnak ígérkező feladat során azonban egy éjszaka a rendőrség magát a koronaherceget hozza haza, aki bizony egy bűntény tanúja lett. Viktrória legidőssebb gyermeke mulatozni tért vissza Londonba, ahol aztán kétes hírű barátja, Sir Ralph Beaulieu-Buckworth bíztatására egy titkos ópium barlangban kötnek ki, s részeges hőzöngésük verekedéshez vezet, végül pedig a hírhedt dandy halálához. A gyilkosságot pedig egy ópiumfüggő kínai tengerész követi el: Jin Hai Lang. Mary elveszettnek hitt apja. A lány megpróbálja önállóan kideríteni, hogy mi történt és hogy valóban az apja-e a Tower fogságában tartott férfi, s ha igen akkor hogy tudna rajta segíteni. Közben az ügynökség körül sincs minden rendben, a tolvajlások is folytatódnak és titkos alagutat találnak a Buckingham Palota alatt a csatornázást végző vállalatot pedig James Easton irányítja. Plusz még belső intrikákba is belekeveredik Mary a személyzet és az uralkodói család körül sincs minden rendben. Az unalmasnak és rutinnak tűnő nyomozás hirtelen túl sok is lesz.

Igazából csak ezzel a túl sokkal volt probléma: aránytalanná váltak részletek a sok szál miatt. Ennyi eseménnyel nemcsak Mary de az írónő is kicsit nehezen birkózott meg, úgyhogy volt aminek a megoldása eléggé elsietett lett. Ugyanakkor ezen az apróságon kívül minden más nagyon rendben volt.

Mary továbbra is klassz egy csaj, belevaló nyomozó 1860-ból, profik se csinálhatnák jobban. Igazán remek ahogy sikerül bejutnia a Tower-be, de ez is csak azt bizonyítja, hogy már akkoriban is mennyi mindenre lehettek volna képesek a nők, ha csak kicsit is túllépik a határaikat. Mert az egész sorozat erről szól, hogy még a 19. század közepén is aki kellően talpraesett és érett gondolkodású az ruhaviselettől függetlenül tud érvényesülni a konvenciók ellenére. Mary pedig a maga háttértörténetével igencsak különleges, hisz ritkán olvasni félvér lányokról, akik a 19. században próbálnak meg kezdeni valamit kettős örökségükkel. Ezért is jó ifjúsági sorozat az Ügyökség/Mary Quinn nyomoz (Angol/Amerikai változat), mert klassz példaképet épít fel Maryből, aki származása és körülményei ellenére az eszével és ügyességével harcolja ki, hogy elismerjék és fontos feladatokat bízzanak rá.  Ráadásul roppant elégedett is a munkájával, szereti amit csinál, bónuszként pedig ott van James akivel továbbra is nagyon tudnak veszekedni és perlekedni, de ugyanakkor kiválóan összedolgoznak.

Y.S. Lee ugyanakkor nem festi le teljesen pozitívan a világot, s Marynek jó pár kemény döntést kell meghoznia most is és nincs rózsaszín cukormázba borítva aztán semmi, sőt vannak részek, amik igencsak sötétre sikerülnek és az írónő javára írható az is, hogy nem hátrál meg. A reménytelen ügyeket csakis a realitással lehet megoldani.

Szóval megint elmondanám, hogy az ilyen ifjúsági (na jó, a keresőkifejezések kedvéért: YA) sorozatot szeretem, ahol nem nézik le az olvasókat, a főhős okos, értelmes és teljesen hiteles, ahol van jellemfejlődés és a köteteken átívelő történet mellett mindegyik rész szól valami másról is (jelen esetben ugye nyomozás). Vannak visszatérő szereplők, akik ugyanúgy egyre több oldalról lesznek bemutatva, mint az elsődleges karakterek.

Most megint érdemes várni a következő részt is, ugyanis Mary körül ismét nagy változások történnek és tovább lép, több szempontból is, még nem minden választása teljesen világos, de vannak körvonalak, s érdeklődve várom, hogyan bontakoznak ezek ki. S igazából még jól is jártam, hogy csak most olvastam el a regényt, mert Y.S. Lee is nemrég lett kész a 4. rész kéziratával (Rivals in the City), ami valamikor nyáron fog megjelenni.

Kiadó: Walker Books
Sorozat: The Agency / Mary Quinn Mystery #3
Megjelenés: 2010
Terjedelem: 344 p.
ISBN: 9781406315974
Honnan:Bridge-től kölcsön

Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

3.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *