Menu Close

Jim Butcher: Pusztító vihar

Muszáj volt ezzel a képpel indítani, ugyanis ez volt az első olyan könyvem, ami komoly érdeklődést váltott ki családunk legifjabb tagjából is. Egyszerűen valahogy vonzotta a borító és rengeteget simogatta ha meglátta, tetszettek neki a kidomborodó vörös betűk is. Szóval nem úgy indított, hogy azonnal szájába vette és megcsócsálta a kötetet. Úgyhogy máris jó pont a regény külalakjáért.

Azt hiszem valamikor tévé közelébe kerülve és azt kapcsolgatva találkoztam a Dresden- akták sorozattal, de mivel 5 percem volt belenézni bármibe is, nem nagyon figyeltem fel rá. Amikor decemberben felhívták rá a figyelmemet, hogy meg fog jelenni, többen is reagáltak rá, hogy jé, végre Jim Butcher magyarul is olvasható lesz. Akkor kicsit utánanéztem, hogy mi is ez az egész és kéz dörgölve gondoltam, hogy na végre egy urban fantasy ami nem a nőknek szól. S valóban a Dresden akták sorozat első része (a könyv alapján készült a filmsorozat) nem a szokásos mostanában olvasott UF, hanem más.

Harry Dresden varázsló és magánnyomozó. Igazi magányos figura, nincs sok barátja és üzletfele is alig van, úgyhogy nem éppen könnyű a megélhetése. Éppen ezért néha besegít a rendőrségnek is, mint szakértő, mert a várostól (ami egyébként Chicago) kapott pénzből legalább az irodája bérleti díját is ki tudja fizetni. Természetesen mikor végre feltűnik egy ügyfél, egy férje után kutató feleség személyében, pont a rendőrség is érte küld, mert különös kettős gyilkosság történt, a körülmények természetfeletti dologra utalnak. Persze a legtöbben szkeptikusok és Harry ügyködését a zsaruknál se mindenki nézi jó szemmel, mert az ember mindig talál magyarázatot a különleges eseményekre mert inkább logikázik, mint higgyen az ismeretlenben. Na de azért van olyan nyomozó, mint például Karrin Murphy aki nem szemellenzős és ő kíváncsi Harry véleményére. Aki aztán ahogy bonyolódnak a dolgok és nekiáll maga is nyomozni részben a rendőrség részben megbízója részére, kénytelen megkerülni a rendőrséget és a saját szakállára bevetni a tudását. Ami nem egyszerű, mert közben meg a varázslók szabályainak is meg kell felelnie, márpedig már egy ideje van annyi vaj a fején, hogy van aki alig várja, hogy hibát kövessen el és felelősségre vonhassák jogtalan mágiahasználatért.

Bírom az olyan regényeket, ahol arról van szó, hogy valójában a mágia itt van körülöttünk, mindenféle lények élnek velünk együtt ebben a világban, csak éppen vakok vagyunk és nem vesszük őket észre. S milyen izgalmas, ha olyanok a főszereplők, akik ezzel tisztában vannak és igyekeznek megőrizni az eddigi kényes egyensúlyt. Harry Dresden igazi magándetektív, amolyan régi fajta: magányos és kicsit szerencsétlen. A nyomozása során kénytelen hagyományos eszközöket igénybe venni, mert – s ez zseniálisan van megoldva – mint varázslónak, olyan kisugárzása van, ami megőrjíti és tönkre teszi az elektromos berendezéseket. Úgyhogy Harry még kenyérpirítót se használ és ha lehet a lifteket is kerüli. Viszont tud főzeteket készíteni – kikapcsolódásként ezt teszi -, egy többezer éves kanos szellem a segítője, megküzd démonokkal és vámpírokkal, s bár elég sok mindent tanult és ismer, azért ő se próbált ki még rengeteg elméletben működő varázslatot.

Jó kis felütése a sorozatnak ez a kötet, amelyben megismerhetjük az előre láthatóan visszatérő szereplőket (idén fog a 14. rész megjelenni angolul), a főszereplő múltjáról és tulajdonságairól elég sokat meg lehet  tudni ahhoz, hogy fenn tartsa az érdeklődést. Ugyanakkor azért voltak a történetben kisebb-nagyobb logikai bakik – a maffiás vonal és a drogos eléggé el volt nagyolva -, de az alapötlet és a kedvelhető főhős meg a különös világ miatt ezek felett hajlandó voltam elsiklani. Mint ahogy az itt-ott döcögős fordítás felett is (érezhetően pörgős párbeszédek nem sikerültek teljesen feszültre magyarul). S mint mondtam, végre egy olyan sorozat, ahol férfi főhős van, férfiproblémákkal és nézőponttal, szóval nem csak nőneműeknek ajánlott.

Szóval végre egy olyan UF, ami szélesebb rétegekhez is szólhat, jó a főszereplő, pörögnek a mágikus események, érdekes a világ felépítése. S úgy tűnik ez olyasmi sorozat lesz, amit szeretek én is, azaz ahol a főszereplő és segítségei az állandóak és minden könyv egy egész történet, magában is élvezhető. A Wizard Books jó lóra tett a Dresden akták kiadásával, folytassák csak, majd akárcsak Harry, ők is belejönnek. S még 6 hónapos kissrácoknak is bejön!

Eredeti cím: Storm Front
Sorozat: A Dresden-akták #1
Fordító: Hoppán Eszter
Kiadó: Wizard Books
Megjelenés: 2011 (2000)
Terjedelem: 299 p.
ISBN: 97896155110382
Honnan: Kiadói, recenziós példány


3.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *