Menu Close

Ismerj meg egy könyvesbloggert – Stella

Már többször meséltem arról, hogy tagja vagyok egy offline könyvklubnak is, ami már több mint 6 éve kisebb-nagyobb rendszerességgel találkozik. Tavaly hosszabb kihagyás után végre megint részt tudtam venni pár ülésen és az egyik alkalommal kiderült, hogy közülünk nem csak én vezetek rendszeresen könyves blogot is, hanem Stella néven egy másik tag is. Csakhogy ő angolul. Úgyhogy azóta figyelem a Stella-exlibris.comot is, s úgy gondoltam érdekes lenne megtudni milyen is a könyvblogger élete a nemzetközi piacon. Mert az ő blogján megvan minden, ami más nagyobb külföldi oldalakon is: rendszeres recik, kiadói ARC-ok (Advanced Reading Copy – azaz megjelenés előtt hetekkel kereskedelmi forgalomba nem kerülő, gyakran még nem teljesen javított példányok, amiket direkt kritikusoknak, előolvasóknak készítenek), írói interjúk, nyereményjátékok (amikor az ex-libris 1 éves lett egy hónapig minden nap lehetett valamit nyerni, még én is nyertem e-bookokat a blogon). Úgyhogy íme, interjú Stellával a stella-exlibris.com blog tulajdonosával.

Miért kezdtél el könyves blogot írni?

2010. januárjában az egyik kollégám főző blogokat ajánlgatott, nagyon élveztem böngészgetni őket, aztán egyszer csak elgondolkodtam, hogy lehet, hogy könyvekről is írnak emberek? Hihetetlen volt, mint a Szezám tárulj! vagy 2 hétig vacilláltam, hogy belekezdjek-e sajét blog írásába, nem tudtam, hogy lesz-e elég időm, nem unok-e bele és főleg kicsit ijesztő volt a gondolat, hogy ennyi szuper nívós blog mellett mi újat, érdekeset mondhatnék én. De aztán nem bírtam ellenállni és 2010. februárjában belevágtam! 🙂 Előtte már használtam a Goodreads oldalt, de gondoltam egy blogon részketesebben tudok könyvekről csacsogni és főleg interaktiívabb a dolog mint a GR-en.

Miért angolul kezdtél blogolni?

Mert angolul olvasok. Évek óta nem olvastam magyarul regényt, így igazából fel sem merült, hogy magyarul írjak az angol könyvekről (meg valószínűleg az is közrejátszik, hogy a könyves blogok világát angol blogokon keresztül ismertem meg, így adta magát)

Nehéz volt beilleszkedned a nemzetközi könyves blogok közé?

Nagyon érdekes így visszanézni 1 év távlatából. Emlékszem arra a pár “nagy és neves” blogra amiket csodáltam amikor kezdtem és hihetetlen látnom, hogy 1 év után egy körbe tartozom velük és az általam kicsit félve csodált bloggerekkel társalgok. Visszatekintve nem volt nehéz, mint a lavina beindult a blogolás, valahogy megugrott az olvasótáborom, jöttek a könyvfelkérések és az ajándékkönyv felajánlások. Amin még most is el vagyok képedve az az, hogy milyen közvetlenek és barátságosak az írók! Az elmúlt évben olvasott pár kedvenc könyvem írójával rendszeresen e-mailezünk és nehéz elhinnem, hogy ennyire hétköznapi emberekként viselkednek, akik nemcsak, hogy emberszámba veszik a bloggereket, de hálásak nekik a “munkájukért”.

A külföldi kiadókkal, szerzőkkel mennyire volt körülményes felvenni a kapcsolatot? Okozott hátrányt, hogy Magyarországon élsz?

Rengeteget. A kezdeti folyamatos falakba ütközések láttán azt hittem maradok csak a saját könyveim értékelésénel és nem fogok felkéréseket kapni. Sajnos a könyvkiadók 99%-a csak Amerikába hajlandó könyvet küldeni, de pár angol bázisú kiadó a szárnya alá vett, és küldtek pár könyvet (kb talán 10-et a 1,5 év alatt). De igazából az írók megint azok, akiknek kevesebb a pénzük jóval, mint a kiadóknak, mégis ők hajlandóak tengerentúlra postázni, a nagylelkűségük elképesztő! Amikor kezdetben írtam 1-2 írónak akinek nagyon kiváncsi voltam a könyvére azt hittem biztos elutasítanak (főleg mivel akkor még csak pár hónapja blogoltam), és én lepődtem meg a legjobban, amikor visszaírtak, hogy természetesen, mondjam hova küldhetik. És persze NetGalley, a “God send”! Annyi csodás könyv szakad az ölembe hála a NG-nek, hogy évekig el vagyok látva olvasnivalóval 🙂

Elsősorban milyen témájú könyveket olvasol?

Ez is sokat változott az elmúlt évben, azt vettem észre, hogy míg korábban nagyon szerteágazó volt az olvasói ízlésem, az utóbbi fél évben ez specializálódott. A két kedvenc kategóriám az urban fantasy és a romantikus könyvek. De emellett olvasok krimit, thrillert, chick lit-et és amihez éppen kedvem szottyan. Újdonság viszont, hogy a modern (comtemporary romance) romantikus kategóriát most kedveltem meg, pár szuper író és regény megnyert a kategóriának 🙂

Honnan szerzed be az olvasmányaidat?

Az írói felkérések és NetGalley könyvek mellett főleg nyereménykönyveket és a többi blogger által küldött cserekönyveket olvasok. Na meg persze veszek is bőven 😉

Elektronikus vagy papír alapú könyveket olvasol elsősorban? Milyen kütyüt használsz?

Kindle all the way! 😀 Az első elektronikus könyvolvasómat, egy Kindle 2-t tavaly nyáron vettem, aztán azt novemberben lecseréltem a KIndle3-ra, amit azóta is használok és nagyon szeretek. Mielőtt vásárlásra szántam volna magam alaposan utánanéztem melyik olvasó mit ajánl és maximálisan meg vagyok elégedve a Kindle-emmel. A fő tulajdonságok amik miatt Kindle mellett döntöttem az a beépített angol szótár (ami offline módban is mindig elrhető) és hogy kijelőlhetek és beleírhatok megjegyzéseket a könyvekbe, na meg a mobilhálózatú internet (ami teljesen ingyen van!). (Ezenkívül az az opció is szuper, h a könyveket felolvassa ha éppen hangoskönyvre vágyom) Amitől óvtak és tartottam, h a Kindle behatárolt formátumú ebookokat olvas, evvel soha nem volt gondom: minden könyv elérhető, olcsőn, olvas PDF-et is, és ingyenes programmal 2 klikkel mindent át tudok alakítani Kindle-formátummá.

Amíg nem volt Kindle-em nem hittem volna hogy jobban lehet kedvelni az elektronikus könyveket, mint a papíralapúakat, de tévedtem. Ebook fan lettem! És ami még ennél is nagyobb szám, hogy az 56 éves anyukám, aki fél éve használ Kindle-t is inkább azon szeret olvasni mint papíralapú könyvet. Hogy miért?

 

  1. nem terheli meg annyira a csuklót, könnyebb tartani és nyitva tartani mint egy papírkönyvet
  2. napfényben is szuperül látszik a képernyő
  3. a már említett beépített szótár és jegyzetelési lehetőség miatt
  4. azonnal hozzá tudok férni az Amazon honlapjához hogy megvegyem a következő olvasnivalómat
  5. és az se utolsó, hogy nagyítíani lehet a betűket, ami nagyon hasznos.

Honnan szoktál könyveket vásárolni?

Főleg internetről, 2 kedvenc oldalam van: Amazon és Book Depository. Amazonról ebookokat szoktam venni, míg a papírkötésű könyveimet mindig a Book Depositoryról rendelem, mert ingyen szállítanak házhoz még Magyarországra is!

Gyakran van az oldaladon ajándékozás, interjú írókkal stb. Ezeket hogy menedzseled?

özvetlenül kapcsolatba lépek az írókkal. Néha ők keresnek meg (mostmár inkább így történik) de kezdetben én kilincseltem. Kivétel nélkül mindegyik író rendkívül kedves és közvetlen, nagyon örülnek a felkérésnek és mindig szívesen vesznek részt bármiben. A menedzselés logisztikáját a google naptáron keresztül intézem, muszáj rögzítenem melyik napra mit vállalokbe, különben lehetetlen lenne követni.

Mennyi időt fordítasz 1-1 értékelés írására?

Attól függ, általában gyorsan mennek, mégha néha szenvedek is, mert nehezen megy megfogalmaznom, mit is éreztem/gondoltam amikor éppen olvastam. Szerintem 1 maximum 1,5 óránál nem töltök soha többet egy értékelés írásával, de volt már olyan is, hogy negyedóra alatt megírtam egy nagyon hosszú értékelést, csak úgy özönlöttek a szavak, aztán az tartott több ideig, hogy megkurtítsam. Általában ha belendülök nehéz leállnom, csak folytatom a monologizálást, mintha másokkal beszálgetnék a könyvről és nehéz elvágnom az áradatot és pontot tennem a gondolat végére.

Volt már kellemetlenséged a blognak köszönhetően? (trollok, elvakult rajongók, dühös író akinek a művét lehúztad stb.)

Nem, szerencsére soha semmi ilyen nem volt.
Sőt, az egyik kellemetlennek indult történetnek is happy endje lett: ugyanis az egyik friss kedvenc íróm, akit nemrég fedeztem fel felkért, hogy miután az első 3 könyvét élveztem és értékeltem elolvasnám-e a legújabbat. Elvállaltam, de sajnos volt 1-2 problémám a könyvvel, tartottam is tőle, hogy felkért, kedvelem emberként erre írok neki egy kicsit kritikus és negatív értékelést, de aztán gondoltam az őszinteségem a legfontosabb, hogy valóban azt mondjam el, amit gondoltam. És ahelyett hogy megbántódott volna, nem csak hogy megköszönte az őszinteségemet, de még fel is kért, hogy legyek a “beta reader”-je (az az olvasó, aki az író segítőtársaként még a szerkesztő és könyvkiadókhoz való megküldés előtt véleményezi a könyvet és javaslatokat tesz, hogyan lehetne jobb, észrevesz ellentmondásokat, lyukakat az eseményben, hibás részleteket, stb.)

Mi a legkellemesebb dolog, amit a blogodnak köszönhetsz?

Az hogy megtapasztaltam milyen kedvesek és közvetlenek az írók! Pár íróval nagyon jóban lettem és még mindig meg kell csípnem magam, nehéz elhinnem, hogy velem, egy kis messzi magyar lánnyal leveleznek 🙂

És persze a sok hasonló ízlésű és szenvedélyes olvasó blogger barát akiket megismertem!

Szoktál magyar könyves blogokat is olvasni?

Nem, a magyar könyves blogok világa ismeretlen számomra. Ezen szeretnék változtatni, szóval ha tudtok ajánlani párat szívesen követném őket. Na ez pl. zseniálisan működik a nemzetközi blogoknál: annyira egyszerű követni őket, az ember annyi lehetőség közül választhatja ki, hogy neki személy szerint melyik a legmegfelelőbb: GFC, RSS, e-mail előfizetés, Google reader, Networked Blogs csak hogy párat említsek.

Szerinted mitől lesz egy blog népszerű?

Ha gondolatot ébresztőek az értékelések. És ha átsüt rajtuk az olvasó “saját hangja”, a személyisége és őszintesége. Persze az ajándékokat is nagyon szereti mindenki 😉 Ha közvetlen a blogger és mutat valamit magából, az emberből aki a blog mögött van.

Könyves közösségi oldalakon is aktív vagy?

Nem igazán, főállásban dolgozom (ráadásul olyan munkaidőben, ami eltart általában este 8ig), így elég szűkös a szabadidőm amit így is olvasás/blogolás és minden más közt osztok meg.

Illetve Facebookon de inkább Twitteren igyekszem aktívabb lenni.

Mit gondolsz, meg lehetne élni a könyves blog írásból? Hozhat profitot egy könyves blog?

Háát azt nem tudom, hogy pusztán könyves blogból meg lehetne-e élni, de blogolásból mindenképpen. Több nemzetközi blog értékel mosóportól kezdve ékszerig mindenfajta termékeket és ezen kívül az oldalon levő reklámok is szépen jövedelmezhetnek.

Ha csak könyvekről blogol az ember az értékelendő termékek köre behatároltabb, de igen, lehet belőle hasznot hajtani: fizetett hirdetések, Amazon, Book Depository associate százalékok, stb.

Van valami amit másképp csinálnál, ha újra indíthatnád a blogodat?

Hm, nem hiszem, hogy bármit is másképp csinálnék. Maximum talán annyit, hogy jobban törném a fejem, hogy egy egyedibb értekelési skálát találjak ki 🙂 (most csillagokkal osztályozom őket és kapnak egy latin kategória besorolást, hogy a blogom latin témájánal maradjak)

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *