Menu Close

Judith James: The King’s Courtesan

Mostanában ha történelmi romantikus regényeket szeretne olvasni az ember, azok majdnem mind a 19. század elején játszódnak, a régensség idején Angliában. Ezért üdítő olyan könyvre akadni, amely más periódusba helyezi az eseményeket és szokatlan főhőst választ, mert ritkán lehet romantikus regény hősnőjeként kurtizánra akadni.

Hope Matthews bordélyban nőtt fel, s végül őt is áruba bocsátották, hogy aztán elérje a csúcsot, amit egy kurtizán csak elérhet: II. Károly szeretője lett. Azonban tisztában van azzal, hogy közemberként sose lehet olyan tekintélye az udvarban, mint a király másik szeretőjének, lady Castlemain-nek, ezért szeretne visszavonulni mielőtt kedvese megnősülne. Az uralkodónak meg is van a maga terve arra, hogy tudja tisztességes asszonnyá tenni Hope-ot. Robert Nichols a hosszú háborúskodások után szeretne visszatérni birtokára, békében élni és vére befejezni a bosszúhadjáratot, amit évek óta folytat, mert már csak egy ember van, aki mindig megszökött haragja elől. A férfi ugyanis gyerekkora óta úgy érzi, hogy húga halála az ő lelkén szárad és az igazságszolgáltatás kardja az ő kezében van. Mielőtt azonban befejezhetné a tervét, elkobozzák tőle a birtokát. Mikor barátok közbenjárására a király elé kerül, II. Károly úgy dönt, Robert Nichols visszakaphatja a birtokát, még címet is ad neki, s egy feleséget is, Hope Matthews személyében. A házasulandók nem ismerik egymást, félreértik a másik motívációit, szóval nem éppen kellemesen indulnak a mézes hetek. Robert birtokára viszi Hope-ot, ahol fokozatosan megismerik egymást, s végül kezdenek feloldódni, mire végül megtalálnák a békét éppen kettős csapás szakad a nyakukba. II. Károly magához rendeli volt szeretőjét, Robert pedig forró nyomon van az utolsó merénylő hollétét illetően…

Számomra kicsit nehezen indult a történet, a két főszereplő sokáig nem is találkozik egymással, ráadásul sokat foglalkoztak a sorozat előző részének főhőseivel, a szerepeltetésüket kicsit túlzottnak éreztem. Aztán végre összekerül Hope és Robert. Igazából a női főhősben csalódtam, mert kicsit határozottabbnak és tapasztaltabbnak gondoltam, de úgy lett megírva, hogy mégse legyen igazán sokat látott és tapasztalt nő, kevés szeretője volt és megőrizte frissességét, nyitottságát a világra. Kicsit sajnáltam azonban, elvégre nőként akkoriban sok lehetősége nem volt, s hiába szeretett volna saját jogon és pénzen birtokot magának, csak egy férjjel kaphatta azt meg. Igaz, olyan ház asszonya lehetett, amilyenre mindig is vágyott. Robert a tipikusan borongó hős volt, akinek az életét felemészti a bosszúvágy, aki magába zárja, ami bántja őt, de egy jó asszony szerelme kihozza belőle a jót is. Úgy gondolom a két főhős kapcsolata és annak megoldása túlságosan sablonos volt. Viszont ami tényleg tetszett, az a korválasztás és a történelmi környezet leírása volt, legyen az királyi udvar, ünnepség, vagy vidéki vásár, birtok és búcsú.

Mint romantikus regény nem hozott sok újat a király szeretője, de határozottan üdítő volt a téma és helyszínválasztás.

Kiadó: Harlequin
Megjelenés: 2011 augusztus 30
Terjedelem: 384 p.
ISBN: 9781459211872
Honnan: Netgalley, recenziós e-book

 

Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

 

3 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *