Menu Close

Halász Margit: Éneklő folyó

Halász Margit: Éneklő folyóHa az ember azt mondja, mágikus realizmus, akkor elsősorban Garcia Marquez jut eszünkbe, esetleg még néhány dél-amerikai író, Carlos Ruiz Zafon, Alice Hoffman. Mintha ez a típusú misztikus, mesés világ csak tőlünk távol élők tollából ragadhatna meg bennünket. Pedig lehet, nem is kéne túl messze keresgetni ahhoz, hogy kiváló történeteket találjunk, elég csak a Tiszához kimenni, s meghallgatni, mit mesél. Nos, Halász Margit pont ezt tette kisregényében, az Éneklő folyóban.

Adott egy aprócska Tisza parti település, ahol megtalálhatók a jól ismert helyszínek és alakok, mint minden hasonló helyen, s ahol már a falu keletkezésének története is mesébe illő. S ahol történetek keringenek arról, hogy néha dallam szakad ki a folyóból, egy titokzatos vízi lény keresi a párját. Itt él Mátyus Béci, a hentes, feleségével, a rajztanárnő Vas Máriával, aki amióta átképezték angoltanárrá alig oktathat festést a gyerekeknek, két kis malacukkal és gyermektelen házasságukkal. Aztán mint majd minden vidéki elhidegült férj és feleség történetében, itt is belép a harmadik egy tehetséges cigány származású festő és a szenvedély bizony jól felforgatja minden szereplő életét. Meg a mellékszereplőkét is. S közben eltölthetünk egy évszakot a Tisza partján.

Aprócska gyöngyszem ez a könyv, ami bebizonyítja, hogy nem kell külföldre tekintgetni, ha mágikus realizmust akarunk olvasni. Halász Margit igencsak elegánsan, könnyedén áll elő újabbnál újabb mesékkel, s ami még külön tetszett, hogy mindezt nem helyezi valami nagyon messzi múltba. Bebizonyítja, hogy bizony érdekes történetek, összefüggések és különlegességek napjainkban is történnek, csak oda kell figyelni rá. Eleinte időtől függetlennek tűnt a mese, de aztán egyre több minden bukkant fel a 21. századból is. Beszédes nevek (múlt század elején biztos nem hívtak senkit Izaurának, Szintiának vagy Renátónak), különös szerepet kap a ciánmérgezés is, a halak szempontjából, de például a falu bolondja, akinek a kék madár mutatta az utat, hogy hol telepedjen le, akinek mindig van kapása a folyónál, s zsinórban nyeri a horgászversenyeket bizony National Geographicot néz a hideg téli estéken.

Azt hiszem, Halász Margit többi könyve is fel kell, hogy kerüljön az olvasandók közé, mert íme egy kortárs magyar írónő, aki egyik kedvenc műfajomban tud elvarázsolót alkotni.

Megjelenés: 2011
Kiadó: Geopen
Terjedelem: 168 p.
ISBN: 9789639973435
Honnan: Könyvtárból


4.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *