Menu Close

Sam Savage: Firmin, egy alvilági élősdi kalandjai a nagyvárosban

Sam Savage: FirminFirmin, a patkány kalandjaira véletlenül bukkantam még tavasszal, s végül kivettem a könyvtárból, mert kicsit sokalltam az árát. Nagyon félreérthető módon, bár én is arra számítottam, hogy végig kacagni fogok a köteten, a Vidám könyvek között találtam meg. De ez nem egy vicces, hangosan nevetős regény ám. Sőt.

Firmin patkány, a sors meg úgy hozza, hogy egy könyvkereskedés pincéjében születik meg, ahol eleinte 12 testvérétől elnyomva kénytelen papírt enni. Aztán rájön, hogy nem csak a testét, de a szellemét is tudja táplálni, s innentől kezdve bizony betűfalásra adja a fejét. Amiben meg különböző eretnek gondolatok támadnak. Például, hogy elhatárolódik a testvéreitől és inkább marad a könyvesboltban, olvas és figyel, ahelyett, hogy a szokásos életet élje, ami a patkányokra vár. Ha nem néz tükörbe még azt is képes elfelejteni, miképpen fest. Tragédiája, hogy hiába próbál meg kapcsolatra lépni emberekkel, ők benne csak az élősködőt látják. Legalábbis a legtöbben, mert azért az emberek közt is akadnak fura bogarak. Mindenesetre Firmin rövid kis élete (hisz a patkányok nem éppen hosszú boldog évtizedeket bírnak lehúzni a világon még a legjobb körülmények között se) pont párhuzamosan zajlik azzal a városnegyedével, amit Bostonban halálra ítéltek. Lepukkant házak, bezáró boltok, alsóbb rendű emberek világa ez, ahol író, könyvesboltos és patkány napjai egyaránt meg vannak számlálva.

Annak idején ezzel harangoztam be a kötetet: “Akármennyire is Pixar fan vagyok, annak idején a L’ecsó főzős patkányait nem vette be a gyomrom. Viszont az Európa Kiadó oldalán beharangozott könyvfaló patkánnyal szemben már kevesebb előítéletem van.” Úgyhogy én igazán nyitott voltam egy másfajta patkánylét megismerésére, de sajnos megint azt kell mondanom, hogy erős érzelmi és nem intellektuális alapon olvastam én ezt a könyvet. Amit igazából nem tudtam letenni és gyorsan végeztem vele – mondjuk nem nehéz, kicsi és csak 198 oldal -, de a kis patkány külsejétől és viselkedésétől nem tudtam elvonatkoztatni. Pedig értem én ám, miről szólt a könyv, hogy nem feltétlenül kéne, számítson a külső, adjunk második esélyt és próbáljunk megismerkedni az ítélethozatal előtt. Valamint mindennek tragédiája, hogy ha patkány vagy, akkor nem lehetsz ennél több, bármennyire is tömöd a fejed okosabbnál okosabb dolgokkal és tanulsz meg olvasni, s megérteni és alkalmazni amiket olvastál. Vannak élősködők, akik szerethetik a betűket és alkalmazzák ami a könyvekben van, de ettől még szemünkben csak azok maradnak, aminek születnek: piszkos kis parazitáknak.

S igazából nem éreztem azt se, hogy a regény igazán kiállt volna az olvasás mellett. Mert a három könyveket, betűket, olvasást és írást szerető szereplőnek mindnek totális tragédia a sorsa. Mondjuk Jerryt és a regényötleteit igazán bírtam, bár elég szerencsétlen élete volt, alig különbözött Firminétől, holott ő embernek született, ugye. Úgyhogy ahelyett, hogy felemelt volna a könyv, inkább lelombozott. S míg eleinte azt hittem, hogy majd anekdotás és vicces kis kötet lesz, jópofa rajzokkal, egyik se jött be. Kevés a rajz – bár azok közt van pár nagyon jó -, a téma és a végkifejlet meg nagyon lelombozott.

Szóval nekem nem jött be a könyv, amiről eddig pl. a molyon mindenki csak szuperlativuszokban beszélt. Egzisztenciális válság egy filozófus tollából (mert Sam Savage eredetileg filozófiát oktat, s tuti, elnézve a borítón lévő fotóját, hogy saját magáról mintázta meg Jerry figuráját) nem az én asztalom. Pedig papíron, előzetes ismereteim alapján minden adott volt, hogy megkedveljem én a sztorit: irodalom, könyvek, régi filmek. De valahogy mégse. Nem azt mondom, hogy rossz a könyv, csak nekem nagyon nem jött be, de azt hiszem ezt most már nem ragozom tovább, csak tükrözik a csillagok 🙂

Viszont azért közben rájöttem, hogy vannak patkányok, amiket bírok. Például az Elvitte a víz teljes gárdáját (Persze csak eredeti hangokkal :), de hát őket Nick Parkék csinálták, akiknek olyan zseniális dolgokat lehet köszönni, mint Wallace és Gromit meg Shaun a bárány.

Eredeti cím: Firmin : Adventures of a Metropolitan Lowlife
Megjelenés: 2011 (2006)
Kiadó: Európa Kiadó
Fordító: Boris János
Terjedelem: 198 p.
ISBN: 9789630791588
Honnan: Könyvtárból

 

2.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *