Mar 302011

Mivel nálunk igazából a Nyugathoz képest késve durrant be a paranormális romantika, meg az urban fantasy divatja, s gyakran előbb találkozunk egy-egy író friss regényével, aztán jelennek meg magyarul a korábbiak is, amelyek színvonala esetleg elmarad a megszokottól, mert ugye mindenki kezdi valahol.
Hogy klasszikust idézzek:

Először mindenki béna,
Aztán másodszor már nem papírtapéta,
Hiszen harmadszorra is újra próbál mindent,
Hogy negyedszer ne vétsen több gikszert.
És ha összejön ötből hát, kérdem én:
Kit érdekel, ha béna volt a legelején.

Animal Cannibals: Először mindenki béna

Nalini Singh: VonzódásNalini Singh legújabb sorozatának az az Angyali vadásznak első két része, már sikeresen debütált, s most az Egmont kiadó megjelentette az első részt az írónőnek nevet adó Psy-Changeling regényfolyamból is, ami amúgy már a 10, résznél van. S azt kell mondjam, hogy nekem személy szerint, bár tartottam a bénaságtól ez a könyv jobban bejött, mint az Angyalvér meg az Angyalcsók.

Egy alternatív világban járunk, ahol igazából 3 faj él a Földön. Az emberek, a mentálok és az alakváltók. Az előbbiek szinte alig játszanak szerepet a világ alakításában, míg a mentálok tartják magukat az uralkodó fajnak, de úgy tűnik, az alakváltók feljövőben vannak. A mentálok igazán racionális lények, annyira, hogy pár évtizede bevezették, gyermekeikből már korán kiölnek minden deviáns dolgot, érzelmet, hogy minél tisztább és hasznosabb elméket teremtsenek. Akiknél nem 100%-ra sikerül a dolog azokat elcsendesítik. Sascha Duncan gyerekkora óta érzi, hogy valami nincs vele rendben, s attól tart, ha kiderül, akkor belőle is csak egy 2 lábon járó üres tokot csinálnak, tehát nagyon komolyan védi magát és főleg elméjét attól, hogy kiderüljön, más mint a többiek. Családi vállalkozásuk szokatlan lépésre szánja magát, üzleti megállapodást kötnek az egyik alakváltó falkával, a leopárdokkal. Sascha lesz az összekötő és együtt kell dolgoznia az alfával, Lucas-szal. A lányt az érzelmeiket nyíltan kimutató alakváltók között szinte folyamatosan zavarba ejtő gondolatok kapják el. Gyanítja, hogy a leopárdoknak is van valami hátsó szándékuk, amiért üzletelni próbálnak a mentálokkal, s hamarosan ijesztő dolgokat tud meg.

Nalini Singh elég ambíciózus ésjó alaposan megismertet bennünket az általa teremtett világgal. Először azt hittem, majd zavaró és érthetetlen lesz a mentálok rendszere, a hatalmas háló, amin keresztül összeköttetésben állnak egymással, irányítják az életüket és kommunikálnak egymással. Ahogy ők is fogalmazták, ami olyan, mint az internet, csak az elmék vannak összekötve. De nem volt az, minden érthető volt, s bár igazából a különleges körítés mögött csak egy sima szerelmi történet van, de mindez pont az említettek miatt fel se tűnik. Ráadásul nagyon jól vannak bemutatva az ellentétek: a mentálok csupa racionális, hideg világa és az alakváltók szenvedélyes természete. Lehet is sejteni, hogy a sok megismert alakváltó, akiknek múltjában mind van valami difi megkapja mind a saját regényét a sorozatban. S ez nem baj. S bár az elején hirtelen nagyon soknak tűnik a szexuális utalás az elfojtott szenvedélyek végül egyáltalán nem durván bontakoznak ki. S itt az Angyali vadásszal ellentétben nem voltak túlságosan véres és durva jelenetek. Csak azt a hibát tudtam felhozni a regénnyel kapcsolatban, hogy a krimi szál nagyon átlátszó volt.

S visszatérve a felütéshez, Nalini Singh első önálló regénye (korábban Harlequin románcokat írt) nekem jobban bejött mint az újabb sorozata. Szóval határozottan érdekel, hogy bogozódnak tovább a mentálháló szálai és milyen szenvedélyek rejtőznek még az alakváltók falkáiban.

Eredeti cím: Slave to Sensation – Psy-Changeling #1
Fordító: Bottka Sándor Mátyás
Kiadó: Egmont Kiadó
Megjelenés: 2011 (2006)
Terjedelem: 384 p.
ISBN: 9789636298203
Honnan: Kiadótól, recenziós példány

 

4 Stars
Oszd meg!

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *