Musso: Ott leszel?Annak idején kimaradt nekem Musso első magyarul megjelent regénye, a Szerelem életre-halálra (ami újra megjelent És azután… címmel). A könyves blogoknál elég vegyes fogadtatása volt, akadt akinek nagyon tetszett, másnak meg pont nem. Idén az Ulpius ház nagyobb alakban adja ki a regényeit Mussonak és kicsit sajnálom, hogy a francia Coelho-ként hirdetik, mert ezzel elég sok embert eltántorítanak. Például első körben én se olvastam volna el, de aztán arra gondoltam, megér egy próbát, ne legyek már előítéletes ennyire. Coelhot amúgy se olvastam még, lássuk mit csinál a francia változata.

Már rögtön az elején nem is úgy tűnik, hogy francia az író, hiszen a regény Amerikában játszódik, Kaliforniában. Elliot Cooper sikeres sebész, 60 éves, egyedül neveli a lányát, Angie-t aki épp elkezdi az orvosi egyetemet. A férfit 30 éve gyötri a bűntudat, hogy ő okozta élete nagy szerelmének halálát, ezért aztán amikor a véletlen és egy különös kambodzsai csodaszer révén lehetősége nyílik, hogy utazzon az időben, első gondolata rögtön az, hogy megmenti Ilenát. Az időutazás során találkozik fiatal énjével, akinek ezzel természetesen felbolygatja az életét. Elliot aztán rájön, hogy ha Ilenát megmenti, akkor nem születik meg a lánya, ezért aztán mégis kénytelen szövetkezni a 30 évvel ifjabb Elliottal, hogy valamiképpen a férfi életében fontos szerepet játszó két nőnek ne essen bántódása. Ezzel ugyanakkor mindenkinek, barátoknak, szeretőknek az élete természetesen megváltozik.

A regény igazából a Ház a tónál, a Forrest Gump és a Vissza a jövőbe trilógia összemosása. Kellően romantikus (mintha Daniel Steel írta volna, s nem egy 30-as fiatalember), ugyanakkor teli van utalásokkal arra nézve, hogy mi minden változott 1976 és 2006 között. Néhol túlságosan is erőltetettnek éreztem a referenciákat az Apple-re meg Stephen Kingre, de biztos azért, mert lassan nekem ez a 30 évnyi időugrás már nem akkora cucc. Musso megpendíti a szokásos időutazós témákat, bár elég lightosan és nem megy el komoly filozófiázgatások felé és elnagyolja a végén a megoldást. Viszont határozottan tetszettek a fejezetek elején lévő idézetek, főleg Stephen Hawkingtól (lehet, hogy kéne már tőle olvasnom valamit).

Szórakoztató könyv, gyorsan olvasható, nincsenek benne mély gondolatok és igazán a nagyobb méret se zavaró, elég könnyű a kötet ahhoz, hogy tartani is tudjuk. Összességében nem rossz, nem rossz, csak éppen nincs benne semmi különös, ezt már olvastuk, vagy láttuk valahol. Viszont ahhoz képest amit eddig olvastam Coelhóról, Musso egészen más kategória.

Eredeti cím: Seras-Tu la?
Fordító: Domonkos Eszter
Kiadó: Ulpius ház
Megjelenés: 2010 (2006)
Terjedelem: 357 p.
ISBN:  9789632542829


3 Stars
Oszd meg!