Jun 242010

TükörnaplóAmikor a moly-on összegyűjtöttem a Pöttyös könyvek sorozatot, találkoztam rengeteg olyan kötettel, amit nem ismertem. Főleg, mert miután már kinőttem belőle, a Móra Kiadó azt követően is jelentetett meg regényeket a pöttyös borítóval, na meg az is kiderült, hogy anyunak és nekem nem volt meg minden, ami annak idején elérhető lett volna (Skandalum!). Így olvastam el tavaly a Hárman a szekrény tetejént, A szökevényt, meg a Bezzeg az én időmbent is. A Tükörnapló azon könyvek közé tartozott, amire itt figyeltem fel és sokszor kerestem a könyvtárban is. Legutóbb a FSZEK központijában úgy szaladt utánam a gyerekkönyvtáros, miután a kötetet nem találtuk a helyén, hogy megvan, csak valaki olvasgatta és máshová tette.

Carlotta kénytelen elvált édesanyjával, aki levéltáros egy vidéki városba menni egy hónapra nyaralni. A tizenkét éves lány, hogy ne unatkozzon, segít a kutatásban és talál egy naplót, amit a XX. század elején írt egy vele egykorú olasz lány, Caterina, aki épp kivándorolt Amerikába. Carlotta miközben leírja, hogy mi minden történik vele, hogy talál barátokat és általában éli a tizenévesek életét bemásolja naplójába a rég elhunyt lány történetét is. Úgyhogy egymás mellett olvashatjuk a XX. század és a XXI. század elején élt lányok élményeit. Carlottára nagy hatással lesz a napló, az, hogy Caterinát sokkal kisebb dolgok is boldoggá tették annak idején, megtanulja értékelni azt, ami megadatott neki, jobban odafigyel a környezetére.

Pár óra alatt elolvasható kedves kis könyvecske volt, bár be kell vallanom kicsit többet vártam tőle, több is lehetett volna a témában. De figyelmeztetnem kellett magamat, hogy nem én vagyok a célközönség és valószínűleg a tizenkét éves lányok sokkal jobban élvezik a regényt. Viszont nagyon jó rajzok voltak benne és épp most jelent meg újra, tehát van belőle immár 2010-es kiadás is.

Eredeti cím: Diario allo specchio
Fordító: Székely Éva
Illusztráció: Szegedi Katalin
Kiadó: Móra
Megjelenés: 2007 (2006)
Terjedelem: 121 p.
ISBN:  9789631183580


3 Stars
Oszd meg!

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *