Amikor tavaly először olvastam arról, hogy kijön egy könyv ami a Büszkeség és balítélet-et zombisítja meg, azonnal úgy gondoltam, hogy nekem ezt látnom, olvasnom kell. Úgyhogy nem sokkal a megjelenés után meg is rendeltem és annak rendje és módja szerint elolvastam, majd beszámoltam róla az olvasónaplómban. Seth Grahame-Smith társíróként jegyzett regénye azóta magyarul is megjelent, úgyhogy lehetett még olvasgatni, amint azt meg is tették páran (Amadea, Borostyán, Isolde, Könyvesblog, Ekultúra). Azóta már film jogokat is eladták, rebesgetik, hogy Natalie Portman fog Elizabeth Bennett bőrébe bújni, szóval totál siker lett a koncepció.

Jane Austen ilyetén felhasználása egy teljesen új piacnak nyitott teret, s a könyv sikere azt mutatja, van is rá igény. Már tavaly megjelent az Értelem és érzelem és vízi szörnyek, amelynek book trailerét tavaly a legjobbnak választották az amazonon. Azt hiszem itt is ugyanaz a helyzet, mint a zombik esetében: aki nem ismeri az eredeti könyvet, nem érzékeli az iróniát és érti a történetet, a rajongók vérmérsékletétől függ azonban az, hogy mennyire találják humorosnak ezt az új aspektust. Mondjuk én kevésbé találom viccesnek a vízi szörnyeket, mint a zombiirtást, úgyhogy nem állok sorba egyelőre a kötetért.

Ben H. Winters, Jane Austen: Sense and Sensibility and Sea Monsters
Kiadó: Quirk Books, 2009, 344 p.
ISBN: 9781594744426

Jómagam a Büszkeség és balítélet meg a zombikból azt hiányoltam, hogy keveset tudunk meg arról, hogy kerülnek ezek az agyzabálók a kies Albionba. Na hát erre fog megfelelni a március 24-én megjelenő Pride and Prejudice and Zombies: Dawn of the Dreadfuls. Itt ugyanis megtudhatjuk, hogyan lettek a Bennett lányok igazi zombiaprító szamuráj harcosok. S a könyv már sorozatcímként nem is a Jane Austen és a szörnyek-et, hanem a Büszkeség és balítélet meg a zombikat használja.

Jane Austen, Steve Hockensmith: Pride and Prejudice and Zombies: Dawn of the Dreadfuls
Quirk Books, 2010, 320p.
ISBN: 9781594744549

De ezzel még mindig nincs vége a sornak. A Mansfield Parkban meg a Múmiákat engednek szabadon. Szó se róla a Mansfieldi kastélyt én egy kicsit unalmasnak tartottam, szóval lehet, hogy a foszló múmiák kicsit feldobják Fanny Price szenvedéseit és talán belőle is csiholnak valami jó kis hősnőt. Mondjuk itt legalább Jane Austen társszerzője egy nő.

Vera Nazarian, Jane Austen : Mansfield Park and Mummies: Monster Mayhem, Matrimony, Ancient Curses, True Love, and Other Dire Delights
Norilana Books, 2009, 550 p.
ISBN:  9781607620471

 

Azért hogy ne maradjon ki egyetlen Jane Austen regény, meg semmilyen természetfeletti lény, Emmára meg a vérfarkasokat szabadították rá. Határozottan ennek a trendkoppintó kötetnek a legszörnyűbb a borítója.

Jane Austen and Adam Rann: Emma and the Werewolves
Publisher: Coscom Entertainment (November 28, 2009), 346 p.
ISBN: 9781926712093

De azért nem csak az történik ám, hogy Jane Austen már meglévő regényeibe beillesztenek mindenféle szörnyeket, akik kicsit felturbózzák az eseményeket. Van olyan könyv is, ami arról szól, hogy mi is történik, ha valami egész más szempontból vizsgálunk mondjuk egy titokzatos, enigmatikus szereplőt. Mert lehet, hogy Mr. Darcy – kapjatok a szívetekhez – vámpír! Amanda Grange, aki írt már folytatást jó pár Austen regényhez, körülbelül a zombikkal egy időben lepte meg a Büszkeség és balítélet rajongókat azzal az ötlettel, hogy Elizabeth Bennett esküvője után felfedezi, hogy a Darcy családot bizony megátkozták …

Amanda Grange: Mr. Darcy, Vampyre
Publisher: Sourcebooks Landmark (August 11, 2009), 320 p.
ISBN: 9781402236976

 

Ne hogy azt higgyük, hogy csak Jane Austenre szabadultak rá a szörnyek. Ugyanis már Robin Hood és Tuck barát is aprították a zombikat, Viktória királynő meg egyenesen démonvadász. Seth Grahame-Smith pedig, aki elindította a sort hamarosan megjelenteti az Abraham Lincoln, a vámpírvadász című könyvét is, ami az előzetes recenziók alapján nem marad el a BBZ-től.

Na és mit szólna mindehhez Jane? Hát persze, hogy visszaharap. Jane Bites back címmel ugyanis itt a válasz, amelyben kiderül, hogy egy kis New York állambéli könyvesbolt tulajdonosa bizony nem más mint, mint a 233 éves írónő, akinek egyik könyvét az elmúlt évszázadokban már 116 kiadó utasította vissza, ráadásul sose látott egy fityinget se a sok feldolgozás után. Hogy mi a titka? Hát hogy vámpír! Részemről érdeklődéssel figyelem merre megy a trend (tudjuk, cyberpunk felé, hiszen az Android Karenina is ott vár a sarkon), de a zombik után most még csak a Jane Bites Back-et rendeltem meg, mert az legalább eredeti történet, nem már meglévőhöz írtak hozzá néhány vértől csöpögő jelenetet.

Michael Thomas Ford: Jane Bites Back!
Publihser: Ballantine Books (December 29, 2009), 320p.
ISBN: 9780345513656

Oszd meg!