Menu Close

Jane Austen és szörnyek

Amikor tavaly először olvastam arról, hogy kijön egy könyv ami a Büszkeség és balítélet-et zombisítja meg, azonnal úgy gondoltam, hogy nekem ezt látnom, olvasnom kell. Úgyhogy nem sokkal a megjelenés után meg is rendeltem és annak rendje és módja szerint elolvastam, majd beszámoltam róla az olvasónaplómban. Seth Grahame-Smith társíróként jegyzett regénye azóta magyarul is megjelent, úgyhogy lehetett még olvasgatni, amint azt meg is tették páran (Amadea, Borostyán, Isolde, Könyvesblog, Ekultúra). Azóta már film jogokat is eladták, rebesgetik, hogy Natalie Portman fog Elizabeth Bennett bőrébe bújni, szóval totál siker lett a koncepció.

Jane Austen ilyetén felhasználása egy teljesen új piacnak nyitott teret, s a könyv sikere azt mutatja, van is rá igény. Már tavaly megjelent az Értelem és érzelem és vízi szörnyek, amelynek book trailerét tavaly a legjobbnak választották az amazonon. Azt hiszem itt is ugyanaz a helyzet, mint a zombik esetében: aki nem ismeri az eredeti könyvet, nem érzékeli az iróniát és érti a történetet, a rajongók vérmérsékletétől függ azonban az, hogy mennyire találják humorosnak ezt az új aspektust. Mondjuk én kevésbé találom viccesnek a vízi szörnyeket, mint a zombiirtást, úgyhogy nem állok sorba egyelőre a kötetért.

Ben H. Winters, Jane Austen: Sense and Sensibility and Sea Monsters
Kiadó: Quirk Books, 2009, 344 p.
ISBN: 9781594744426

Jómagam a Büszkeség és balítélet meg a zombikból azt hiányoltam, hogy keveset tudunk meg arról, hogy kerülnek ezek az agyzabálók a kies Albionba. Na hát erre fog megfelelni a március 24-én megjelenő Pride and Prejudice and Zombies: Dawn of the Dreadfuls. Itt ugyanis megtudhatjuk, hogyan lettek a Bennett lányok igazi zombiaprító szamuráj harcosok. S a könyv már sorozatcímként nem is a Jane Austen és a szörnyek-et, hanem a Büszkeség és balítélet meg a zombikat használja.

Jane Austen, Steve Hockensmith: Pride and Prejudice and Zombies: Dawn of the Dreadfuls
Quirk Books, 2010, 320p.
ISBN: 9781594744549

De ezzel még mindig nincs vége a sornak. A Mansfield Parkban meg a Múmiákat engednek szabadon. Szó se róla a Mansfieldi kastélyt én egy kicsit unalmasnak tartottam, szóval lehet, hogy a foszló múmiák kicsit feldobják Fanny Price szenvedéseit és talán belőle is csiholnak valami jó kis hősnőt. Mondjuk itt legalább Jane Austen társszerzője egy nő.

Vera Nazarian, Jane Austen : Mansfield Park and Mummies: Monster Mayhem, Matrimony, Ancient Curses, True Love, and Other Dire Delights
Norilana Books, 2009, 550 p.
ISBN:  9781607620471

 

Azért hogy ne maradjon ki egyetlen Jane Austen regény, meg semmilyen természetfeletti lény, Emmára meg a vérfarkasokat szabadították rá. Határozottan ennek a trendkoppintó kötetnek a legszörnyűbb a borítója.

Jane Austen and Adam Rann: Emma and the Werewolves
Publisher: Coscom Entertainment (November 28, 2009), 346 p.
ISBN: 9781926712093

De azért nem csak az történik ám, hogy Jane Austen már meglévő regényeibe beillesztenek mindenféle szörnyeket, akik kicsit felturbózzák az eseményeket. Van olyan könyv is, ami arról szól, hogy mi is történik, ha valami egész más szempontból vizsgálunk mondjuk egy titokzatos, enigmatikus szereplőt. Mert lehet, hogy Mr. Darcy – kapjatok a szívetekhez – vámpír! Amanda Grange, aki írt már folytatást jó pár Austen regényhez, körülbelül a zombikkal egy időben lepte meg a Büszkeség és balítélet rajongókat azzal az ötlettel, hogy Elizabeth Bennett esküvője után felfedezi, hogy a Darcy családot bizony megátkozták …

Amanda Grange: Mr. Darcy, Vampyre
Publisher: Sourcebooks Landmark (August 11, 2009), 320 p.
ISBN: 9781402236976

 

Ne hogy azt higgyük, hogy csak Jane Austenre szabadultak rá a szörnyek. Ugyanis már Robin Hood és Tuck barát is aprították a zombikat, Viktória királynő meg egyenesen démonvadász. Seth Grahame-Smith pedig, aki elindította a sort hamarosan megjelenteti az Abraham Lincoln, a vámpírvadász című könyvét is, ami az előzetes recenziók alapján nem marad el a BBZ-től.

Na és mit szólna mindehhez Jane? Hát persze, hogy visszaharap. Jane Bites back címmel ugyanis itt a válasz, amelyben kiderül, hogy egy kis New York állambéli könyvesbolt tulajdonosa bizony nem más mint, mint a 233 éves írónő, akinek egyik könyvét az elmúlt évszázadokban már 116 kiadó utasította vissza, ráadásul sose látott egy fityinget se a sok feldolgozás után. Hogy mi a titka? Hát hogy vámpír! Részemről érdeklődéssel figyelem merre megy a trend (tudjuk, cyberpunk felé, hiszen az Android Karenina is ott vár a sarkon), de a zombik után most még csak a Jane Bites Back-et rendeltem meg, mert az legalább eredeti történet, nem már meglévőhöz írtak hozzá néhány vértől csöpögő jelenetet.

Michael Thomas Ford: Jane Bites Back!
Publihser: Ballantine Books (December 29, 2009), 320p.
ISBN: 9780345513656

16 Comments

 1. cseri

  Lehet, hogy nekem nincs humorérzékem, de ezt az egészet iszonyú nagy baromságnak tartom.
  És tényleg érdekelne, hogy mit szólna ehhez JA. Szakértők? 🙂

 2. Nita

  Abraham Lincoln mint vámpírvadász! 😀
  Én ebben az egészben csak azt látom, hogy valaki pénzt akar csinálni azzal, hogy a mai vámpíros-vérfarkasos-zombis trendet klasszikusokkal vegyíti össze.
  Ezek a könyvek engem nem tudnak lázba hozni, de a poszt nagyon jó!

 3. árfül/pável

  egy bátor irodalomtanár áll a háttérben – mindet ő írta különböző álneveken -, így éri el hogy a diákok – és nem csak a lányok! – elolvassák az ereti Austeneket is…

 4. Amadea

  Úristen:D Nekem elég volt az az egy könyv, a többihez max akkor nyúlnék hozzá, ha pár száz forintért utánam hajigálnák. Egyedül a Jane Bites back érdekel (esetleg).

 5. PuPilla

  Jó kis poszt lett! Egyébként én elég agyatlannak tartom ezt a sok szörnyesítő ötletet. 🙂 Nem igazán érdekelnek a zombisított meg android kareninák sem :).
  A Jane Bites Back viszont nem tűnik rossznak, kíváncsi lennék mit hoznak ki egy ilyen sztoriötletből, majd várom a véleményt róla.

 6. BridgeOlvas

  Jó így összeszedve látni ezeket az agymenéseket, de megint csak kiderült, hogy a purista Austenosoknak (moi) nem érdemes ilyesmit nézegetni, mert csak fintorgok rá. 😉

 7. miestas

  :-))DDD úhhh nekem nem kell!!!
  Az jutott eszembe amikor olvastam a posztot, hogy fel nő majd egy generáció aki az igaz Mr. Darcy-t nem fogja ismerni, de a vámpírt igen és ha megkérdezik na melyik híres író regényében volt Mr. Darcy a nők kedvence Jane Austent még véletlenül sem fogja említeni.

 8. Zsu

  Hát ez tényleg durva és teljesen felesleges. Aki az eredeti regényeket ismeri, nem hiszem, h kíváncsi lenne erre az eszetlenségre. Aki meg nem tud írni, az ne rontsa el más remek írását hülyeségekkel…

 9. Lobo

  Az elsőt még én is viccesnek találtam, meg újdonságnak és valahol felmerült bennem az, amit Murci fogalmazott meg, hogy lehet van aki ezek után elolvassa az eredetit… de aztán kicsit túlzás lett az egész.
  Mondjuk én a folytatásokat se bírom különösebben, amikor arról készítenek könyvet, hogy mégis mi történt a maradék Bennett lányokkal, vagy a legfiatalabb Dashwood nővérrel stb. De ez is megér egy külön posztot 🙂

 10. zakkant

  OMG! Ennyi féle van? Tyűha! Nekem az Büszkeség és balítélet meg a zombik olvasása közben is furcsa érzéseim voltak. Szeretem a zombis sztorikat (sőt rajongok értük) de így beleoltva a klasszikus regénybe néha olyan furcsa volt. És tényleg kevés infó volt a könyvben az élőhalottakról. Viszont a borítók közül a magyar kiadás volt a legjobb és legvéresebb. A külföldi kiadások vmiért nem tetszenek annyira.

 11. Nima

  engem is leginkább csak a Jane visszaharap érdekelne, annak valahogy izgalmasabbnak tűnik a témája. a többi elég egykaptafa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *