Menu Close

Sarah Dessen: Egy felejthetetlen év

Az írónő előző regénye teljesen magával ragadott, és azért azzal kezdtem, mert itthon előbb jelent meg mint az Egy felejthetetlen év. Holott igazából ez a korábbi regény, ami néhol látszik is, de nem zavaró.

Halley édesanyja gyerekpszichológus, több sikeres könyvet is írt, főleg arról, hogy kell megúszni a tinédzserkort, hogy maradhat anya és lánya jó barátnők. Mindehhez saját magukat mutatta példának, csakhogy ezen a nyáron a dolgok megváltoztak. Halley igyekszik kitörni anyja befolyása alól, s bizony nem mindig dönt bölcsen, ha arról van szó, hogy lázadni kell, de hát ki tenné azt az ő helyében. A nyár végén legjobb barátnője, Scarlett elveszíti szerelmét, Michaelt, majd nem sokkal később kiderül, hogy bizony terhes maradt. S most Halleynek kell erősnek lennie, ő segíti barátnőjét, akire eddig mindig támaszkodott. Scarlett problémái mellett Halley ráadásul megismerkedik egy fiúval is, aki egészen más, mint amihez eddig hozzá volt szokva és hirtelen megváltozik hozzáállása az iskolához, barátsághoz és a szerelemhez is.

Ezt a könyvet szinte egy nap alatt elolvastam. Ami egyrészt azért történt, mert egész vékony és nagyon olvasmányos. Sarah Dessen itt is jól ragad meg jó néhány, a tiniknek nagyon fontos problémát, s bár talán nem bontja ki olyan részletesen, mint  a Figyelj rám!-ban de több mindenről van itt szó. Egyrészt a barátságról, ami Halley és Scarlett között van és ami ha meg is inog néhol, meg nem törik, mert a két lány nagyon szereti egymást. Aztán ott van az első szerelem problémája és a legfontosabb, önmagunk megtalálása és az önállósodás kérdése. Halley egyik legnagyobb problémája ugyanis, hogy nincs még tisztában önmagával, azzal, hogy ki is ő, mit és hogyan akar, mert eddig erős szülői nyomás alatt élt. Nem csak neki, de anyjának is meg kell tanulnia, hogy legyen egy tini önálló ember.

Szóval ez megint egy nagyon eltalált ifjúsági regény. Sarah Dessen lendületesen és lekezelés nélkül ír a tinikor problémáiról, a hangja pedig teljesen őszinte. Amiben látszik, hogy ez egy korai mű az talán az, hogy a főszereplő jelleme nincs eléggé megrajzolva. Halley jó narrátor, kiválóan le tudja írni a környezetét és a mellékszereplőket, de nehéz vele azonosulni mert ő maga elég halvány marad.

Amúgy ez volt az egyik első regénye és egy másik könyvével, a The Summer-rel összegyúrva 2003-ban készült belőle film ami itthon a Szerelmi leckék hitetleneknekkel cím alatt fut. Szóval ha valakinek ismerős volt a történet, az nem véletlen, mert Halleyt és jó pár problémáját Mandy Moore már eljátszotta.

Eredeti cím: Someone lie you
Kiadó: Kellly Kiadó
Fordító: Kecskés Eszter
Megjelenés: 2009 (1998)
Terjedelem: 283 p.
ISBN: 9789639943452

 

3.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *