Menu Close

Jennifer Crusie: Manhunting

Addig addig próbáltam megszerezni még az eredeti kiadást Jennifer Crusie regényéből, hogy közben újra kiadták és be kellett érnem ezzel a rózsaszín borítóval. Viszont az új kiadásnak van egy előszava az írónőtől, mely szerint ez volt az első regénye, s a sok hibájával együtt is még mindig szereti mert megírta, aztán elküldte a kiadónak és megjelent. Szóval igazi szerelemgyerek. Jómagam amúgy nem nagyon vettem észre rajta azokat a hibákat, amiket Crusie felsorolt az elején, sőt az általam kitűzött célnak tökéletesen megfelelt a kötet (hogy dobjam fel magam valamivel Ferrante után).

Kate Svenson sikeres nő, mindene megvan amit csak akar, független, pénzes, tehetséges a munkájában (üzleti terveket csinál hatalmas cégek részére, amihez nagyon ért, de igazán azt szerette amikor kis vállalkozásoknak segíthetett, viszont most már apja mellett dolgozik, egy nagy tanácsadói irodánál, ami jól füzet, csak a személyes kontaktus az ügyfelekkel, az maradt el). Viszont egyre inkább úgy érzi, egy társ hiányzik az életéből. Szeretne férjhez menni, s barátnője unszolására azt csinálja, amihez a legjobban ért. Üzleti tervet készít ahhoz, hogy milyen férfit akar fogni magának. Szépen pontokba foglalja, mire van szüksége, aztán kinéznek egy üdülőtelepet, ahol valószínűleg sok a Kate elvárásainak megfelelő férfi: sikeres, határozott, eltökélt, karrierista, jóképű. Mert úgy véli, ilyen férfi illik hozzá, hisz ő is szeret dolgozni, sikeres, eltökélt és csinos nő. Kate tehát összecsomagol és elutazik egy Kentucky-ban lévő nyaralóközpontba. Azonnal minden ujjára akad legalább egy olyan férfi, akimegfelel az elvárásainak. Csakhogy a randik sorra valamilyen balesettel végződnek. Jake, a hotel mindenese pedig csak nevet rajta és állandóan készenlétben van, hátha ki kell menteni valahonnan Kate udvarlóit.

Jake Templeton amúgy a hoteltulajdonos bátyja és csendestársa az üzletben, de annyira csendes, hogy többnyire a délelőttöket a tavon tölti és alszik a csónakjában. A férfi valamikor sikeres adószakértő volt, de megcsömörlött a város diktálta élettől és tempótól, s inkább visszavonult. Befektetett az üdülőtelepbe, ahol a kerti munkákat irányítja és a nap nagy részében csak lógatja a lábát, s elvárja hogy békén hagyják.  Azzal is nagyon tisztában van, hogy rövid, de emlékezetes házassága után milyen típusú nő nem kell neki: városi, sikeres, üzletasszonyokat messzire kerüli. Kate-t is egyre messzebb akarja kerülni, de aztán kiderül, hogy a nővel és rajta milyen jól lehet mulatni, úgyhogy összebarátkoznak. Miközben rajtuk kívül mindenki látja, mennyire az isten is egymásnak teremtette őket, a főszereplők azzal vannak elfoglalva, hogy ezt még véletlenül se vegyék észre. Kate találkozgat a férjjelöltekkel, Jake pedig minduntalan emlékezteti magát arra, hogy őt nem érdeklik a határozott nők.

Természetesen nagyon jól szórakoztam, mert pörgős, nem túl hosszú és bonyolult a történet, viszont teli van meglepetésekkel és határozottan vicces jelenetekkel (Kate randijai például, vagy a csónak elsüllyesztése eléggé nevetésre ingereltek) kiváló jellemrajzokkal és ugyan itt még hiányzik a kutya, mint a szokásos Crusie motívum, viszont a bohém legjobb barát az már itt is feltűnik.

Egyébként Jennifer Crusie először a disszertációját írta meg a romantikus regényekről, aztán a nagy kutatómunka alatt megkedvelte a műfajt és maga is belevágott az írásába, amit kiválóan művel. Mert van humorérzéke, ráadásul képes anélkül felrúgni néhány íratlan szabályt, hogy különösebben eltérne a romantikus irodalom követelte formuláktól. Például itt is: az ember azt várná, hogy Kate egy jégkirálynő, de igazából nagyon is esendő és szeretetre méltó nő, akinek sikerül átértékelnie az életét és az ítéletét. Jake pedig szintén nem a szokásos gazdag üzletember és alfa hím, hanem ő már túl van ezen a lépésen, viszont annyira belassult, hogy sokáig tart neki rájönnie, azért a semmittevésnél többre képes és igazából kívánja is a kihívásokat. Ráadásul nem azzal telik a regény nagy része, hogy a nő vagy a férfi a másik után ácsingózik, hanem teljesen hihetően nem vesznek tudomást arról, ami kettőjük között kialakul (barátság, fizikai vonzalom), viszont amikor rádöbbennek, akkor nem aprózzák el a dolgokat, nem szenvednek, hanem tesznek arról, hogy a kapcsolat fejlődjön valahová. Ráadásul a kettőjük közt fennálló konfliktus is abszolút hiteles: a viták az érvek és a megoldás is jól van megírva.

Úgyhogy szokás szerint Jennifer Crusie az elvárásaimnak megfelelő választásnak bizonyult: kikapcsolt, szórakoztatott és még az angolomat is csiszolta.

 


Kiadó: Harlequin
Megjelenés: 2007 (1993)
Terjedelem: 288 p.
ISBN: 9780373772902

 

 

4.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *