Megérkezett hát a legújabb vámpíros sorozat is hozzánk. Gyorsan helyezzük is el Charlaine Harris könyvét, amelynek eredetije 2001-ben jelent meg (azóta már a 9. regénynél tart), tehát a Twilight és a Fekete Tőr Testvériség előtt. Ezt csak azértjegyzem meg az elején, mert a kötet hátulján is szerepel, hogz “Kapaszkodj Edward és Bella, itt jön Sookie Stackhouse“, valamint a könyv nagyon sok motívuma a Meyer sorozatban is visszaköszön. De nem hiszem, hogy nagyon érdemes ezeket összehasonlítgatni, mert be kell vallani, hogy mindenki Stroker és Anne Rice köpönyegéből bújt elő. Amit Charlaine Harris rögtön a regény elején be is vállal.

Az amerikai délen járunk, a vámpírok két éve előbújhattak a koporsóikból, vannak akik szeretnének is beilleszkedni a társadalomba. Végülis hála annak, hogy a japánok feltalálták a szintetikus vért, nem is kell nekik feltétlenül emberekből táplálkozni. Sookie Stackhouse pincértnő Bon Temps-ben, egy louisianai kisváros bárjában. Magának való lány, mert van egy különleges képessége: tud mások gondolataiban olvasni, ami a társas érintkezést eléggé megnehezíti számára: nem randizik, kevés barátja van és általában flúgosnak tartják. Teljesen felvillanyozza, mikor a városka első vámpírja besétál munkahelyére és ő veheti fel a rendelését. Csakhogy innentől kezdve jóval több izgalom lesz az életében, mint arra Sookie számított. Nem mindenki szereti a vámpírokat, pláne, ha emberekkel keverednek. Na meg a vámpírvér a fekete piacon is sokat ér: igazi drog. Kisvárosi gyilkosságok áldozatain harapásnyomok vannak, Sookie és családja is belekeveredik az ügybe, s ilyen helyzetben nagyon nehéz normális kapcsolatot kialakítani bárkivel, pláne egy vámpírral.

A mostanában megjelent és népszerű vámpíros-romantikus, vagy éppen urban fantasy-nek nevezett regények közül Harris könyvét az emeli ki, hogy nagyon izgalmas és cseppet sem nyálas. Sookie igazi gyakorlatias teremtmény: teljesen jól áll hozzá a legtöbb kérdéshez, amivel szembetalálkozik. Természetes kíváncsisággal és nyitottsággal várja, hogy végre találkozhasson egy vámpírral, s amikor ebből a találkozásból több jön ki, mint számított rá, tud alkalmazkodni a helyzethez és nem adja fel önmagát. Ugyanakkor ahogy egyre több mindent ismer meg a vámpírokról, lehullik szeméről a kislányos rajongás is és teljesen normális kérdései, félelmei és fenntartásai lesznek. Mivel eleve ő is kívülálló, hiszen olvasni tud mások gondolataiban és ez eddigi életét teljesen megnehezítette, jobban elfogadja a másságot, mint környezete. Ráadásul Charlaine Harris nem veszi el a vámpíroktól azt, ami számomra hiteltelenné tette a Fekete Tőr Testvériséget: igenis táplálkoznak emberekből, a vér kell nekik. Nem szeretik a fokhagymát, karóval szíven lehet szurni őket, az ezüstre is allergiásak stb. Valamint benne van az is, ami meg a Twilightnál hiányzott: nappal Charlaine Harris vámpírjai igenis lapulnak, alszanak, HALOTTAK! Szóval semmi kozmetikázást sem alkalmaz az írónő, nem veszi élét a mítosznak, aminek pont ez a lényege: tiltott, ismeretlen, misztikus és roppant vonzó.

Egyébként utána olvasva a kötetek színvonala a külföldi olvasók szerint megmarad, szóval nem süllyed le, mint Anita Blake. Úgyhogy részemről határozottan elégedett vagyok: jó a történet, kedvelhető a főszereplő, ami fontos, mert egyes szám első személyben beszél, van benne humor (Bubba, a testőr megjelenése teljesen kifektetett) és az izgalom is végig fent van tartva, látszik, hogy Harris korábban krimiket írt.

Elkezdtem nézni az HBO sorozatát is, ahol az első évad ezen a könyvön alapul, bár beletettek pár dolgot, amik itt még nincsenek (nem tudom, hogy később lesznek-e egyáltalán, vagy teljesen a tévések találták ki pl. a legjobb barátnő karaktert), s az is élvezetes, bár nagyon kemény, véres és szexuálisan is eléggé explicit. De Anna Paquin mint Sookie nagyon jó. Egyáltalán a szereplőket kiválóan eltalálták.

Szóval én nagy reményekkel tekintek a sorozat elé, mind a könyv, mind a filmes feldolgozás határozottan szórakoztatónak ígérkezik.

Eredeti cím: Dead until dark
Fordító: Binder Natália
Kiadó: Ulpius Ház
Megjelenés: 2009 (2001)
Terjedelem: 414 p.
ISBN: 9
789632542775

4.5 Stars
Oszd meg!