Menu Close

Charlaine Harris: Inni és élni hagyni

Megérkezett hát a legújabb vámpíros sorozat is hozzánk. Gyorsan helyezzük is el Charlaine Harris könyvét, amelynek eredetije 2001-ben jelent meg (azóta már a 9. regénynél tart), tehát a Twilight és a Fekete Tőr Testvériség előtt. Ezt csak azértjegyzem meg az elején, mert a kötet hátulján is szerepel, hogz “Kapaszkodj Edward és Bella, itt jön Sookie Stackhouse“, valamint a könyv nagyon sok motívuma a Meyer sorozatban is visszaköszön. De nem hiszem, hogy nagyon érdemes ezeket összehasonlítgatni, mert be kell vallani, hogy mindenki Stroker és Anne Rice köpönyegéből bújt elő. Amit Charlaine Harris rögtön a regény elején be is vállal.

Az amerikai délen járunk, a vámpírok két éve előbújhattak a koporsóikból, vannak akik szeretnének is beilleszkedni a társadalomba. Végülis hála annak, hogy a japánok feltalálták a szintetikus vért, nem is kell nekik feltétlenül emberekből táplálkozni. Sookie Stackhouse pincértnő Bon Temps-ben, egy louisianai kisváros bárjában. Magának való lány, mert van egy különleges képessége: tud mások gondolataiban olvasni, ami a társas érintkezést eléggé megnehezíti számára: nem randizik, kevés barátja van és általában flúgosnak tartják. Teljesen felvillanyozza, mikor a városka első vámpírja besétál munkahelyére és ő veheti fel a rendelését. Csakhogy innentől kezdve jóval több izgalom lesz az életében, mint arra Sookie számított. Nem mindenki szereti a vámpírokat, pláne, ha emberekkel keverednek. Na meg a vámpírvér a fekete piacon is sokat ér: igazi drog. Kisvárosi gyilkosságok áldozatain harapásnyomok vannak, Sookie és családja is belekeveredik az ügybe, s ilyen helyzetben nagyon nehéz normális kapcsolatot kialakítani bárkivel, pláne egy vámpírral.

A mostanában megjelent és népszerű vámpíros-romantikus, vagy éppen urban fantasy-nek nevezett regények közül Harris könyvét az emeli ki, hogy nagyon izgalmas és cseppet sem nyálas. Sookie igazi gyakorlatias teremtmény: teljesen jól áll hozzá a legtöbb kérdéshez, amivel szembetalálkozik. Természetes kíváncsisággal és nyitottsággal várja, hogy végre találkozhasson egy vámpírral, s amikor ebből a találkozásból több jön ki, mint számított rá, tud alkalmazkodni a helyzethez és nem adja fel önmagát. Ugyanakkor ahogy egyre több mindent ismer meg a vámpírokról, lehullik szeméről a kislányos rajongás is és teljesen normális kérdései, félelmei és fenntartásai lesznek. Mivel eleve ő is kívülálló, hiszen olvasni tud mások gondolataiban és ez eddigi életét teljesen megnehezítette, jobban elfogadja a másságot, mint környezete. Ráadásul Charlaine Harris nem veszi el a vámpíroktól azt, ami számomra hiteltelenné tette a Fekete Tőr Testvériséget: igenis táplálkoznak emberekből, a vér kell nekik. Nem szeretik a fokhagymát, karóval szíven lehet szurni őket, az ezüstre is allergiásak stb. Valamint benne van az is, ami meg a Twilightnál hiányzott: nappal Charlaine Harris vámpírjai igenis lapulnak, alszanak, HALOTTAK! Szóval semmi kozmetikázást sem alkalmaz az írónő, nem veszi élét a mítosznak, aminek pont ez a lényege: tiltott, ismeretlen, misztikus és roppant vonzó.

Egyébként utána olvasva a kötetek színvonala a külföldi olvasók szerint megmarad, szóval nem süllyed le, mint Anita Blake. Úgyhogy részemről határozottan elégedett vagyok: jó a történet, kedvelhető a főszereplő, ami fontos, mert egyes szám első személyben beszél, van benne humor (Bubba, a testőr megjelenése teljesen kifektetett) és az izgalom is végig fent van tartva, látszik, hogy Harris korábban krimiket írt.

Elkezdtem nézni az HBO sorozatát is, ahol az első évad ezen a könyvön alapul, bár beletettek pár dolgot, amik itt még nincsenek (nem tudom, hogy később lesznek-e egyáltalán, vagy teljesen a tévések találták ki pl. a legjobb barátnő karaktert), s az is élvezetes, bár nagyon kemény, véres és szexuálisan is eléggé explicit. De Anna Paquin mint Sookie nagyon jó. Egyáltalán a szereplőket kiválóan eltalálták.

Szóval én nagy reményekkel tekintek a sorozat elé, mind a könyv, mind a filmes feldolgozás határozottan szórakoztatónak ígérkezik.

Eredeti cím: Dead until dark
Fordító: Binder Natália
Kiadó: Ulpius Ház
Megjelenés: 2009 (2001)
Terjedelem: 414 p.
ISBN: 9
789632542775

4.5 Stars

11 Comments

 1. PuPilla

  Én nem rajongok a vámpíros történetekért, de megmondom őszintén, ezzel a beszámolóval igazán felkeltetted az érdeklődésemet :). A Twilightról szinte csak lehúzó kritikákat olvasni, én magam Joanne Harris koari vámpíros regényében a The Evil Seedben csalódtam, szóval talán Charlaine Harrishez kell fordulnom hogy megkedveltesse velem ezt is :).

 2. Nima

  örülök, hogy ennyire jónak ítéled. rákattantam újabban a vámpíros könyvekre, és ezek szerint ez egy jó választás volt.

 3. Lobo

  Azért kíváncsi vagyok, Nima neked hogy fog tetszeni, mert nem feltétlenül ugyanazt szeressük a vámpírokban:) PuPilla, pedig a Twilightnak rengeteg olyan rajongója is van, akiről nem is gondolnánk:)

 4. PuPilla

  🙂 hát, lehet, én eddig kevés rajongóval találkoztam, beszéltem (mármint Twilightossal). A vámpírsztorikkal amúgy az a nagy bajom, hogy valami erotikus köpenybe burkolják ezt az egész vérszívást, és én meg csak furcsállni tudom, akkor már inkább használnák a szexuális energiáikat arra amire való 🙂
  De most én is örülök, hogy ez a True Blood sorozat jónak ígérkezik, talán adok a vámpíroknak még egy esélyt. 🙂

 5. Amadea

  Tyű, én meg azt hittem, a sorozatból lett a könyv:) De ha így áll a helyzet (uis a sorozat nekem nem jött be), lehet, hogy megpróbálkozom vele…

 6. Lobo

  Nima: örülök, hogy tetszett. Amúgy az eredeti nyelven a sorozat egyelőre a 9. résznél tart, az most jelent meg májusban.

 7. Chris

  Ha a legjobb barátnő karakter alatt Tara-ra gondolsz, akkor Ő a könyv szerint a 2. részben lesz előszöür látható, és a karaktere teljesen más mint a sorozatban, pl. a könyvben nem afro-amerikai, hanem fehér bőrű…! 🙂
  Én imádom mind a könyvet, mind pedig a sorozatot, nagyon örülök a hírnek, miszerint idén még a 3. részt is ki fogják adni.

 8. Nina018

  Hello!
  Nagyon szeretném elolvasni de könyvtárban nincs megvenni pedig egyenlőre nem tudom sajnos. Tudtok nekem segíteni, hogy esetleg interneten, hol tudom elolvasni???!!
  Előre is köszönöm annak aki tud segíteni… :$
  Üdv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *