May 012009

Úgy gondoltam annak idején, amikor olvastam a Mielőtt elalszolt, hogy Linn Ullmann többi művével is meg kell ismerkedni. Csak éppen nem tűnt nagyon sürgetőnek az ügy. Egyébként is a Halál kocsisa kicsit elvette akkor a kedvemet a skandinávoktól, de mostanában úgyis feljövőben van a téma, hiszen a skandináv krimik nagyon beerősítenek. Ennek ellenére ez a regény megint valami egészen más.

Johan Sletten megtudja, hogy halálos beteg, talán fél éve van arra, hogy éljen. A férfi nyugdíjas, valamikor irodalomkritikusként dolgozott Norvégia harmadik legnépszerűbb napilapjánál, első felesége, a lóarcú Alice, akivel boltogtalan volt a házassága balesetben halt meg, csupán egy fiúk van, a már felnőtt Andreas, akit a férfi még csak nem is kedvel. Középszerű életébe az hozott fényt, hogy megismerkedett Miával, a gyermekorvossal, aki ugyan vagy 20 évvel fiatalabb volt nála, de számára ő volt a tökéletes nő, s akivel boldog, házasságban éltek. Johan családjában már volt egy olyan halál, amely mély nyomokat hagyott benne arra nézve, hogy mennyire el tud állatiasodni egy halálos beteg az útja vége felé, s ezzel képes minden korábbi jó emléket ami vele volt kapcsolatos kitörölni családja tudatából. Ezért aztán sor kerül arra a beszélgetésre közte és Mia között, amiben megkéri a nőt, hogy ha már nem tud méltósággal elmenni, segítsen rajta.

Igen, ez a rövid kis könyv az euthanáziáról szól. De nem foglal állást, egyszerűen csak egy kétszemélyes drámát mutat be arról, hogy mi történik ilyenkor, mi történhet, hol vannak a bukkanók és van-e lehetséges megoldás? Mennyire kegyes ez a halál? Van-e egyáltalán ilyen? Ó, nem teszi fel ezeket a kérdéseket Ullmann csak bennem merültek fel és nehéz rájuk egyértelmű választ adni. De ez is a célja a történetnek. Borzongatóan igaz, hogy nem tudhatjuk, mi a helyes döntés.

Johan és Mia történetét sokféleképpen lehet olvasni, lehet szerelmi történet, szólhat az élet szeretetéről, arról hogy a kis dolgokban is megtalálhatjuk a boldogságot és talán középszerűen is lehetünk elégedettek, magunkkal megbékéltek. De mindenféleképpen jó sokáig lehet tépelődni rajta.


Eredeti cím: Nåde
Kiadó: Scolar
Fordító: Deák Sarolta
Megjelenés: 2006 (2002)
Terjedelem: 152 p.
ISBN: 9789639534261

 

4.5 Stars
Oszd meg!

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *