Feb 102009

Nem láttam elégszer ahhoz a Szerelem hálójában-t, hogy emlékezzek ennyire egy ott említett regényre, viszont nagyon hálás voltam Borostyánnak, hogy felhívta rá a figyelmet, s elég részletes elemzést írt. Ráadásul szembejött a kötet a könyvtárban, úgy gondoltam, teszek vele egy próbát. S nem bántam meg.

A sztori három kislányról szól, akiket úgy fogadott örökbe egy habókos professzor, aki aztán magukra hagyja őket az unokahúgánál, aki megpróbálja felnevelni őket. De ez a gazdasági világválság idején a 30-as évek Londonjában nem egyszerű feladat. A lányok Gyámija kényszerűségből jut odáig, hogy neveltjeit az ingyenes Színházi akadémiára adja, mert így meg van arra az esély, hogy már 12 évesen munkát kaphassanak a színpadon. Közben pedig a nagy házba, ahol élnek albérlők költöznek, akik mindig készek kisegíteni ezt a botcsinálta kis családot, s együtt természetesen mind többre viszik. Ami még jó benne, hogy a három kislány, Pauline, Pavlova és Posy nem egysíkú karakterek, vannak hibáik, mint mindenkinek de alapvetően rendes, jószívű gyerekek, akik tehetségesek és

Ez az a könyv, amit imádhatnak a 10 év körüli lányok. Legalábbis én amikor annyi idős voltam imádtam volna.  Hiszen a táncról, a színházról szól, arról hogyan találják meg a főszereplők a hivatásukat. A folytatások, ahogy elnéztem mindig másokról szólnak, de közös bennük, hogy árvák lesznek, s az Akadémia segítségével találják meg a helyüket, s mindig felbukkannak bennük az előző kötetek főhősei, szóval az ő sorsukról is megtudhatunk poár dolgot. Vagyis megtudhatnánk, ha megjelennének magyarul is. Mert egyelőre a Balettcipők az egyetlen a sorozatból ami olvasható így is. S bár maga a kötet kiállítása, hogy puha fedeles nem tetszett annyira, igaz könnyen lehetett forgatni, a többi része nagyon rendben volt: fordítás, szerkesztés, ami mostanában annyira ritka.

Azt hiszem, egyetlen szóval lehet leírni a könyvet: bűbájos. Úgyhogy fel is került arra a listára, amin azokat a könyveket gyűjtöm amiket, ha lesz egy lányom meg kell venni, vaggy az unokahúgaim fogják ajándékba kapni sátoros ünnepeken.

4.5 Stars
Oszd meg!

Reader Comments

  1. úgy vártam már, hogy valaki más is írjon erről a könyvről. Nem mintha nem bíznék Borostyánban, csak nem mindig egyezik az ízlésünk… Viszont így ketten meggyőztetek, megveszem a lányomnak….öööö…de amíg megtanul olvasni, addig én elolvasom 🙂

  2. Kimaradt a szövegemből az “is”. Tehát Rád is… 😛
    Szeee: ezért van az, hogy amikor mégis egyezik valamiben az ízlésünk, akkor tök jókat tudunk róla beszélgetni 😀

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *