Oct 302008

Jodi Picoult előző könyveihez hasonlóan itt is elég meredek témát feszeget: az iskolai erőszakot. Adott egy 17 éves fiú, Peter, aki egy reggel felpakolja a hátizsákját nem éppen iskolába illő dolgokka, s a gimnáziumban 19 perc alatt megöl 10 embert és megsebesít egy csomó másikat.  Folyik a nyomozás, készülődnek a tárgyalásra, a bírónő lánya, Josie túlélte a tragédiát de emlékezetkiesése van, a védőügyvéd megpróbál valami enyhítő körülményt találni a nyomozó úgy érzi, valami elkerülte a figyelmét stb. Aztán szépen lassan megtudhatjuk, hogy mi vezetett el az ámokfutásig mert ez nem olyan egyszerű. Rengeteg emberen keresztül tudjuk meg mindezt és nem feltétlenül csak az áldozatok, szemtanúk közül kerülnek ki a szereplők.

Ismét csak kiderül, hogy a szülők többsége csak jót akar, de valahol mégis elveszíti a kapcsolatot nem csak a kamaszodó gyermekével, de a valósággal is és értetlenül áll a következmények előtt. Hiába keresi azonban mégse tud rámutatni egy pontra, hogy itt rontotta el, itt kellett volna másképp viselkednie. Számára mindig ott marad a kérdés, hogy nem látta ezt?

Nem újdonság az sem, hogy a gyerekek mennyire kegyetlenek, s főleg egymással. Hogy a tanárok, nevelők hiába avatkoznak be, a dolgok nem fognak az ő ráhatásukra feltétlenül jobbá válni. Egy középiskolában pedig megvannak a klikkek, megvan, hogy ki hova tartozik, kire milyen szabályok érvényesek és ki meddig mehet el. Van aki bármeddig és van, aki annak érdekében, hogy befogadják, kedveljék inkább marad csendben. Persze nem mindenki fogja magát és öli meg az osztálytársait még akkor se, ha egy évtizeden keresztül használják lábtörlőnek.

Bár nem olvastam előre a regényben, kicsit éreztem, hogy hol lesz meg a csavar, a fordulat, mert pár kulcsszereplő és mozzanat emlékeztetett a Döglött akták azon kb. egyetlen epizódjára amit  éppen láttam.

Picoult itt-ott utal arra, hogy bármelyik normális családban bekattanhat valaki, bármikor pokollá válhat az életünk, pedig nem is gondolnánk. De nem ítélkezik, nem vonja le a tanulságot, azt az olvasóra hagyja. Valahogy meglepően jól nyúl ezekhez a kényes témákhoz és nem lesz belőlük melodráma, vagy filozófiai mélység. Olvasmányos és elgondolkodtató tud lenni.

4 Stars
Oszd meg!

Reader Comments

 1. “a bírónő lánya, Josie túlélte a tragédiát de emlékezetkiesése van,”
  Itt erősen kilóg a lóláb. Ilyen esetben a bírónő nem kaphatná meg az ügyet, személyes érdekeltség miatt.
  Ettől függetlenül még lehet jó a könyv.

 2. Itt a bírónő csaldi érintettségéből természetesen van konfliktus, fontos része a történetnek ez a helyzet. A borító meg… nem rossz, de tényleg nem sok köze van a könyvhöz és ezzel simán csak női könyvként osztályozza be a boltban válogató ember (tuti ott meg a romantika közé van téve), holott ennél tényleg jóval több a regény.

 3. érdekes, héby cím van perc szóval:

  Tizenegy perc / Paulo Coelho
  5+2 perces krimik / Bóc István
  5+1 perces krimik / Bóc István
  Hat percre a szabadságtól / Kurt Muse és John Gilstrap
  Nyolc perc / Farkas Péter [remekmű!]
  Idegenek : harminc perccel a háború előtt
  Az utolsó percben / G. Szabó Árpád
  3 perces állatmesék / Duncan Crosbie
  Törékeny percek : válogatott versek / Juhász Sándor
  15 perc hírnév / Lisa Jewell
  Titkos ablak, titkos kert : 1 és 2 perccel éjfél után / Stephen King
  A Napkutya : 3 és 4 perccel éjfél után / Stephen King
  Percek a hajón : lepke vita : madár szárnyával / Sári Gál Imre
  Szarkafészek : öt perc félelem : vígjáték / Egri Viktor
  Öt perc múlva éjfél / Ján Solovicˇ
  Tíz perc az nagy idő : technikai forgatókönyv / Komlós János
  Percek pillaközén / Dudás Kálmán
  Az utolsó percek : [cikkek, jegyzetek] / Bálint György
  New York percről percre : [útinapló] / Boldizsár Iván
  Az utolsó percben : [regény] / Vlagyimir Csivilihin
  Még öt perc / Papp Ferenc
  Tizenkét halálos perc : regény / Szentiványi Jenő
  Néhány percig a reggel : versek / Miklós László
  Percmutatók : versek / Gyurcsó István
  Pardon, százegy percre! : humoreszkek / Tabi László
  Mindig az a perc… : válogatás Mihály István műveiből
  Ihletett percek / Julie Elizabeth Leto
  Parázs percek : szépirodalmi antológia
  Ezer ütés percenként / Szűts Zoltán
  Kár minden percért! / Jennifer Taylor
  Száz perc / Szigethy Dániel
  Különarcú percek / Sárközi Irma
  Szerelmed percei / Dino Francesco.
  58 perc / Walter Wager
  Tíz perc késés : [Krimi] / Kállai R. Gábor
  Nulla óra nulla perc / Nemere István
  Vásott percek / Orsovai Emil
  Kilencven perc / Végh Antal
  Három perc hallgatás / Georgij Vlagyimov
  Öt perc az élet / Lóska Lajos
  Kilenc perc / Gerelyes Endre
  Hány perc a nyár? : Versek 1981-1986 / Vészi Endre
  Órák helyett percek / Wiesław Paweł Szymański
  Órák és percek / Alfonz Bednár
  Hat perc : Technikai forgatókönyv / írta Benedikty Béla
  Minden perc egy örökkévalóság / Zádor Imre
  Fél perc nyár : válogatott és új versek / Czigány György
  Az utolsó percben / Ruth Jean Dale
  139 perc / Csermely Péter
  Öt perc az élet / Körmendi Lajos
  5 perces esti mesék kutyusokról / [… írták Neil Arksey et al.
  Menetelnek a percek : gyermekversek / Thurócziné Harangi Irma
  Kalandok a dzsungelből : 5 perces esti mesék / a meséket írták Carolyn Adlington [et al.]
  Emlékezés Koppenhágára és 111 anekdota : derűs percek repülőkről és másokról / Szentgyörgyi Kálmán
  Száz perc / Szigethy Dániel

 4. A Picoult-könyvek borítóját annyira elszúrták, hogy ennél eltérőbbet aligválaszthattak volna. Ekkor állhat elő a helyzet, hogy valaki azt hiszi, vett egy kis romantikus regényt, és úú de leesik majd az álla, ha olvassa.

 5. alapjában véve nem kedvelem Picoult-t, hatásvadásznak tartom, de az nagyon hasznos, ahogy leírja a gyerek-szülő viszonyokat, sokszor kegyetlenül túlozva. nem baj, mert néha vágni kell a gyógyuláshoz.

 6. Azt tudtátok, hogy ha az írónőnek elküldöd postán a könyvet, egy üzenettel hogy mit írjon bele, egy válaszborítékkal és annyi dollárral amennyi fedezi a visszapostázást, akkor dedikálja? Gondolkodom rajta, hogy meglépem, ajándéknak tök emlékezetes lenne 😛

 7. Ha olvasok egy hasolnó könyvet, általában le sem tudom tenni amíg a végére nem érek. Most viszont muszáj volt néha tartanom egy kis szünetet(egy-két naposat is akár), hogy felfogjam, megemésszem és ezek után folytatni tudjam. A nővérem húga után nem lepődtem meg ugyan a témán és az előadásmódon, mégis máshogy fogott meg. Elgondolkodtató könyv.Nekem tetszett. U.I.:Ja és a borítóval kapcsolatban én is csodálkoztam, de szerintem régen nem jö, ha valaki borító alapján választ könyvet.Nem véletlenül van meg a könyvesboltoknak az a különleges hangulata. Ahogy végignézegeted, kezedbe veszed és beleolvasgatsz a könyvekebe. Én az olvasott részletek alapján választok, szerintem annál semmi sem mond többet egy könyvről, mint ami benne van. 🙂

 8. Ja hát a könyvborítók nálam se elsődleges szempont. Többnyire jön abban a gúnyában amiben a kezembe akad. Persze szörnyülködöm rajta egy kört, ha olyan (ld. Időutazó felesége, mindig azzal rettentek el mindenkit illetve felhívom az örök tanulságra a figyelmet: nem a külső számít).

 9. Nekem nem egy romantikus regény képe ugrana be a borítóra… Az angol változatok mindenesetre jobban tetszenek, jól válogatnak oda képeket. stb. Persze tényleg a belbecs a lényeg.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *