Menu Close

Sony PRS-950: Drágaszágom!

Elérkeztünk tehát a történet végéhez: van saját e-könyv olvasóm. Már rég elhatároztam ugye, hogy márpedig én szeretnék egy ilyet. S ki is választottam a két befutót. Aztán volt szerencsém tartósan bérelni egy Kindle3-t, ami csak megerősített abban, hogy márpedig saját kütyü is kell nekem. Csakhogy nem voltam az a megalkuvó típus, s mivel már egy éve elhatároztam, hogy nem fog az ár gátat szabni elvárásaimnak, úgy döntöttem, kivárom a Sony PRS-950-ét, lánykori nevén Daily Edition-t. Mert érintőképernyős és 7.1″ a kijelzője és mert sok formátumot elkezel. Ráadásul már a húgomat is beizzítottam, annyira, hogy ő már karácsonyra megvette magának a Sony PRS-650-t, a pirosat, s akkor kicsit ismerkedhettem már a reader felépítésével, könyvek rátöltésének lehetőségével stb.

A gond csak az volt, hogy a Sony kizárólag amerikai piacra dobta ki a kütyüt. Vártam, vártam de sehol máshol se jelent meg, úgyhogy végül fogtam magam és e-bay-en rendeltem. Persze drágább volt, mint a sima Sony bolton keresztül, de az előbb említettek miatt ők csak USA-ban szállították ingyen házhoz. Végül születésnapom előtt megrendeltem, s bár nem érkezett meg a nagy napra – izgatottan lestem persze a csomag számát és nem értettem miért dekkol San Francisco-ban -, de aztán nagyon hamar kaptam róla értesítést, hogy vár a vámon. Úgyhogy hétfőn (16-án) elmentem érte, s bár hosszú küzdelemre számítottam, s úgy tűnt a koreográfia is ezt sugallja (ablakoktól ablakokig küldés: 5-7-1-5-6 sorrendben) igazából csak a pénztáros hölgy kávézása miatt kellett 10 percet várnom. Úgyhogy fizettem vámot, áfát, amit kellett és boldogan szorongattam a csomagomat. Ami a reader mellett egy tokot is tartalmazott. Na eddig ebben az egyben csalódtam, ugyanis az nem volt feltüntetve, hogy milyen tok lesz, csak annyi, hogy bőr. S bizony ez egy Nookhoz tartozó tok, amibe kicsit nehézkes beletenni az olvasót és pont ott van a Stylus helye is, ahol az egyik sarok befogja. Ezért a közeljövőben még 1 dedikált Sony tokot szeretnék venni.

Amúgy kézhezvétel után USB-n ezt is a PC-hez csatlakoztattam, feltöltöttem és máris lehetett használni. Pont azok a könyvek voltak rajta, ami a fenti promo képen is. Na meg persze a User Guide.

Sony PRS-950 és Kindle 3

Igazából a Sony PRS-950 nagyságra ugyanakkora, mint a Kindle 3, de az olvasófelülete, láthatólag nagyobb. Ráadásul én nehézkesnek találtam ugye a Kindle billentyűzetét, a szótárban keresést, a jegyzetkészítést. Na ez a Sony-nál, hála az érintőképernyőnek bizony már nem téma. Igazán felhasználóbarát a dolog.

Tokban a két olvasó egyforma, anélkül fél kézben tartani a Kindle talán kellemesebb tapintású a matt felülete miatt és pont ezért a fény se csillog vissza rajta. Ja és bár a Sony kisebb olvasói mindenféle egyéb színekben láttak napvilágot, itt csak ez az ezüstszürke az elérhető. Pedig a bordót úgy szerettem volna ebben is…

Az érintőképernyőn kívül van hozzá Stylus is, szóval kis tollal is lehet birizgálni, ha éppen valakinek ehhez van kedve. Mivel számomra az olvasó egyik legnagyobb erénye a sokféle formátumkezelés volt, örömmel próbálgattam ki rajta azokat a PDF-eket, amelyekkel a Kindle-n csak szemfolyatás vagy átalakítás után tudtam olvasgatni. S azt kell mondanom, hogy elégedett vagyok vele. A PRS-950 a következőket képes megjeleníteni: epub, PDF, TXT, RTF. Van itt is lehetőség zenehallgatásra, a Sonynak is saját könyvesboltja van és ha Amerikában lennék, még könyvtári könyveket is kölcsönözhetnék rá. Képeket is lehet feltenni rá és nem kell hozzá külön hack, mint a Kindle-nél, hogy képernyővédők legyenek belőle. S mint már említettem a jegyzetelés, akár kézzel, akár tollal, akár előhívott billentyűzettel, vagy simán beírva nagyon könnyen megy. Továbbá Wifi ezen is van – igazából a Sonynak csak ezen az egy olvasóján van vezeték nélküli internethez lehetőség. Ja és az alapmemóriát lehet bővíteni SD kártyával is.

A Sony Ereader Libraryt meg le lehet tölteni a PC-re, és azon keresztül rendezgetni a könyveket. Csakhogy én már elköteleztem magam a Calibre mellett, ott gyűjtögettem és rendezgettem a könyveimet, szóval továbbra is ezt fogom használni. Egyedül még azt akarom megnézni, hogy mennyivel jobb a Reader Library .doc-ból .rtf-be alakító része.

Mivel amerikai piacra készült, nem tudtam rajta GMT+1 időzónát választani, valamint eleinte az ékezetekkel is gond volt. Ugyanis ha nem PDF-et, vagy olyan epub-ot olvastam, amibe belekódolták a fontot, akkor bizony a hosszú ű,ő,ú nem jelent meg. De megtaláltuk hozzá az orosz patch-et. Mert ugye ki más csinálna ilyet, mint ők. Első körben sikerült is elérni, hogy az epub-ok szépen olvashatók legyenek, de a főkönyvtár címeiben még mindig kérdőjeleke álltak a különleges magánhangzók helyén. Na de van itt nekem külön bejáratú D-m, aki megfejtette, hogy is működik az oroszok script-je és mivel lehet elérni, hogy minden szép fájintosan olvasható legyen a főmenükben is.

Úgyhogy egyelőre nem bántam meg, hogy vártam. Igen, drágább mint a Kindle, de egyelőre úgy gondolom, miután szépen beállítgatok rajta dolgokat kevesebb gondom lesz vele a jövőben és kényelmesen lehet olvasni rajta.

15 Comments

 1. D.

  Kis kiegészítés: a PRS-950 alapértelmezett betűtípusa (Swis 701? meg valami Dutch) nem tartalmaz magyar ékezetes, orosz, korea, kínai stb betűket (sony féle hozzáállás). Az orosz hack (russify) a választható orosz nyelvet, egy userStyle.css -t tartalmaz a epub-ok saját stílusának definiálásához, módosított (hackelt) Swiss és Dutch betűtípust (amit “berak” az alapértelmezett helyére), és egy kis automatikusan induló shell scriptet tartalmaz.
  Ez lett úgy kiegészítve, hogy az alapértelmezett betűtípus Verdana lett, az epub alapértelmezetten pedig valami Linuxos betűtípus lett (mindkettőben van magyar ékezet).
  Az orosz hack amúgy nagyon jó, úgy lehet vele módosítani a firmware-t, hogy az eredeti ne sérüljön.

 2. Wish

  Használd egészséggel 🙂
  Én pont ma döntöttem és rendeltem meg a Kindle-t, de olyan lelkesen írsz a Sonyról, hogy szinte megbántam 🙂

 3. Lobo

  @murci köszi a figyelmeztetést de pár hetet már hordtam magammal Kindle-t és pont Stippi miatt igencsak figyeltem. Amúgy a telefonlenyúlók annyira nem tudnak mit kezdeni az e-readerrel. Ha csak azt nem hiszik róla, hogy Ipad.
  @Wish azért használd egészséggel, kíváncsi vagyok az élményeidre:)

 4. painperduu

  Megkérdezhetem, hogy összegszerűen mennyit fizettél? A Kindle 3 bőrtokkal megvan 40-ből, úgy hallottam. Én is fontolgatom, hogy benevezek egyre, de élőben még egyik olvasóhoz sem volt szerencsém. A bejegyzésedig Kindle-párti voltam, de szemmel láthatóan nagyobb a Sony kijelzője, és ez sokkal szimpatikusabb.

 5. Lobo

  @painperduu Kindle árral ez nem versenyez, mert tokkal, szállítással, vámmal együt 92 volt. Esetleg ha valakivel be tudod hozatni USA-ból akkor 60-ból megúszható.

 6. painperduu

  Gondolom nem véletlenül drágább ennyivel. De én – csóró egyetemista – örülök a Kindle-nek is XD

 7. Fridus

  Én a héten vettem egy ciklámen(!) színű PRS 300-ast a Ferenc körúti márkaboltban 39900-ért. Kicsi, nem wifis, de az enyém. Ugyan előtte nem is volt a kezemben e-könyv olvasó, de beüzemelni és halálosan beleszeretni egy este műve volt. Már 15 angol nyelvű könyvet töltöttem rá és boldogan olvasom mindenhol.

 8. Fehér Tamás

  Sziasztok!

  Az a kérdés, hogy a jó öreg Irex DR800-assal felveszi-e már a versenyt a Sony 950-ese? Különösen PDF-kezelés terén erős versenyző mindkettő, de a korábbi Sony 900-as modellnél még nagy hátrány volt a fóliás érintőképernyő okozta csillogás, képfakulás. Másrészről az Irex képe szélesebb, PDF könyvekhez talán jobb – a Sony viszont elfektethető kétoldalas PDF módba, ráadásul tovább bírja az aksija.

  Az összehasonlítás annyiban is jogos, hogy ma már csak aranyárban lehet Irex-eket találni, főleg használtan, mert a gyártó becsődölt.

 9. Pannacotta

  Kedves Lobo, már annyiszor meg akartalak kérdezni arról, hogyan és honnan telepítetted az orosz karaktereket a pdf-ekhez? Mivel nekem sem jeleníti meg az ékezetes betűket (bár nem nehéz kitalálni a szavakat) mégis jobb lenne ékezetekkel olvasni. Különben imádom az olvasót, a te teszted után döntöttem el, hogy nekem is ilyen kell, és egyáltalán nem bántam meg. Imádom!

 10. Viki

  Segítséget keresek! Sony 650esem van. Sajnos kb 1 hónapja nem tudok rá új könyvet feltölteni. Kiválasztom a könyvet, a gépen meg is jelenik a könyvtárban, de a Status alatt a Sync Reader és Add Files csak dolgozik egész nap és nem történik semmi. Már újra telepítettem a programot!
  Előre is megköszönném, ha valakinek lenne ötlete!
  Köszönöm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *