Menu Close

Philippa Gregory: A Boleyn örökség

Nem mondom, kicsit vártam, mire elolvastam a tavalyi év egyik kedvenc könyvének A másik Boleyn lánynak a folytatását, de megérte a várakozást.

Philippa Gregory ismét csak VIII. Henrik udvarába visz, ismét csak női szemszögből mutatja meg mi történt 1539-1542 között, de most egy helyett három elbeszélőnk van. Ezekben az években az angol uralkodó már 3 feleségen túl van, ahogy ifjúságán is, teljhatalma van népe fölött, elvégre kinevezte magát az egyház fejévé is, udvarában egyre szövevényesebbek a cselszövések. Négy év alatt pedig elfogyaszt 2 feleséget. Klevei Anna, a német hercegnő az egyik elbeszélő, aki a szabadság reményében jön Angliába, s mindenképp jó királynő akar lenni, mert bármi jobb lehet mint a családja körében élni. A nyelvi akadályok és egy szerencsétlen első benyomás hatására azonban a házasság nagyon rosszul indul. Henrik aztán érvényteleníti, el is válik Annától, aki az egyik elbeszélőnk, hogy feleségül vegye Howard Katalint, a királynő fiatal, 15 éves udvarnőjét. Kitti, ez a szeleburdi, butuska, szertelen tini a másik elbeszélő, aki bár igyekszik megfelelni a királynak, mégis várható, hogyha a házastársak közül az egyik elhízott, beteg és a nagyapja lehetne az ifjú asszonyának, akkor ott lesz valami kitörési kísérlet, ami azonban ismerve Henrik paranoiáját és szeszélyeit csak tragédiába torkollhat. A harmadik szemet pedig az a Jane Boleyn képviseli, aki sógornője volt Boleyn Annának, s akinek a vallomása alapján őt és testvérét elítélték, s vérpadra küldték. De ez a nő nem adja fel, neki ott van a helye az udvarban, ő mindenáron vissza akarja kapni a Boleyn örökséget, a birtokot és vagyont, ezért aztán hajlandó mindenre, amit a norfolki herceg, aki a háttérből mozgatja a szálakat kér tőle.

Három nő, három sors, amelyeket akár modernnek is lehetne felfogni. Ahogy A Boleyn örökségben Mary kilógott a sorból és inkább a családot, szerlmet választotta, itt Anna az, aki megtalálja végül élete értelmét, s megkapja a szabadságot, amire annyira áhítozott. A VIII. Henrik magánéletében ő volt az a feleség, akivel kártyáztak a hálószobában és később is mindig jóbarátok maradtak – csak hogy a filmes utalás se hiányozzon innen. Howard Katalin pedig csak egy tini, akit nem arra neveltek, hogy uralkodjon, neki nem is voltak nagy ambíciói, amikor azonban oda kerül, már nincs barátja, nincs támasza, senki se tudja őt ellátni tanácsokkal, mindenki csak ki akarja használni. Szerencséjére ezt még maga se látja be, lévén eléggé limitált az értelmi kapacitása. Jane Boleyn őrülete pedig teljesen nyilvánvaló nem vesz tudomást arról amit tett, megvan a maga verziója a dolgokról és a saját ügyén kívül más nem is érdekli. Ezért tud annyira jó besúgó lenni: mert nincs lelkiismerete.

Ez a könyv, talán még jobban is tetszett, mint az előző, mert a női sorsokon túl igazán hátborzongató képet tudott festeni VIII. Henrikről, az aranyhercegből lett beteg, őrült királyról és az általa irányított, az ő hangulatától függő udvarról és országról. Itt aztán nem volt már romantika, a történelem azonban annál több szerepet kapott.

4 Stars

8 Comments

 1. Nóri

  Nekem is szinte jobban tetszett ez a könyv, mint az első rész, de nem is tudom pontosan, miért. Mindenesetre izgalmas volt a három nő gondolatait megismerni, és le se tudtam tenni a regényt. Ráadásul pont Skóciába utazva olvastam, és át tudtam érezni Anna helyzetetét, aki idegenként kerül Nagy-Britanniába, és lassanként ismerkedik a helyi szokásokkal. De az intrikus Jane is érdekes figura, meg a mai felszínes pláézacica korabeli megfelelője, Howard Katalin. Viszont Norfolk hercege iránt ugyanazt érzetem, mint a korábbi regényben – hogy örömmel megforgatnék egy konyhakést az éjfekete szívében. 😉

 2. Amadea

  Én is imádtam, és már alig várom, hogy elolvassam A királynő bolondját. Amit igaz, hogy már megvettem, de karácsonyra, és 24-éig tilos a kezem közé kaparintanom…

 3. Nóri

  Én már a A királynő bolondját is olvastam 🙂 , és tudom ajánlani. Az egyetlen dolog, ami zavart, hogy ott egy fiktív szereplő a narrátor. De így is érdekes a történet, mert a hősnő, Hannah a dolgok sűrűjébe kerül. Ha pedig valaki hozzám hasonlóan függővé válna a könyvektől, nomeg beszél angolul, a Bookline-on megrendelheti az Aragóniai Katalin fiatlságát feldolgozó The Constant Princess-t, és az I. Erzsébet uralkodásáról szóló The Virgin’s Lovert is.

 4. Zsófi

  Én még tavaly olvastam ezt a részt és nekem is nagyon tetszett, bár nálam az örök kedvenc A másik Boleyn lány maradt (szerintem az ott annyira eltalálta a figurákat, nagyon jól vannak kidolgozva, nagyon jól elmezhetőek, de nem sablonosak).
  A Boleyn örökségben szerintem Jane Parker karaktere lett a legjobb, elképesztő az a nő, viszont az is nagyon tetszett, hogy a “drága jó” Norfolk bácsi gondolataiba is jobban belelátunk. Az egyik kedvenc részem a heves vitája Jane-nel a könyv vége felé.
  Amúgy azt rebesgetik, hogy lehet, hogy ebből is csinálnak filmet, bár én nem nagyon merem remélni, hogy Eric Bana elvállalná megint Henrik szerepét ( a The Other Boleyn Girl-ben viszon Juno Temple telitalálat volt Jane Parkernek, én el bírnám képzelni, mint a filmfolytatás egyik főszereplőjét).

  A királynő bolondja egyébként szintén fantasztikus, bár kissé más hangulatot teremt, de engem az is nagyon megfogott.

  Amúgy Angliában most 6 kötetből áll Philippa Gregory Tudor szérája, és azt szeptemberben jelenik meg a következő a The White Queen, majd később a The White Princess és a The Red Queen.
  Arról nem tudtok valami információt, hogy a Palatinus kiadó tervezi-e a további kötetek megjelentetését?

 5. P.S.

  Volt róla hír még jó régen, hogy lesz ebből is mozifilm.
  Azóta sincs semmi erről? Pedig szerintem ez jóval könnyebben megfilmesíthető mint az első rész (már csak azért is mert rövidebb időt ölel fel, valamivel egyszerűbb a cselekménye,nem kéne annyira belepiszkálni ha filmre vinnék).

 6. Lobo

  Gondolom mivel A másik Boleyn lány nem volt filmben túl jó, inkább hanyagolják. Lehet majd ebből is csinál a BBC sorozatot:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *